Egyelőre beláthatatlan gazdasági következményei lehetnek annak, ha világ vezető rákkutató intézete, az International Agency for Research on Cancer (IARC) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt a megállapítást teszi júliusi jelentésében, hogy a kalóriaszegény üdítőitalok legismertebb édesítőszere, az aszpartám „rákot okozhat az embereknél” – derül ki a brit The Grocer cikkéből. A brit kormány mellett működő tudományos tanácsadó testület, a Scientific Advisory Committee on Nutrition, amely az élelmiszerek értékesítésének szabályozásával is foglalkozik, nagy érdeklődéssel várja, milyen verdikttel áll elő a két nagy tekintélyű szervezet. Borítékolható, hogy ha a „elmeszik” az aszpartámot, annak következménye lesz.
Az IARC négy különböző szintű megállapítást tehet. Rákkeltő, valószínűleg rákkeltő, lehetséges, hogy rákkeltő és nem minősíthető. Ezeket az különbözteti meg egymástól, hogy milyen erős bizonyítékok támasztják alá a káros hatást.
Az első csoport a húsfeldolgozás során használt bizonyos anyagoktól kezdve az azbesztig sok ismert rákkeltő anyagot tartalmaz. Ezek esetén meggyőző bizonyítékok alapján tudományos tényként elfogadott, hogy rákkeltőek.
Az éjszakai munka vagy a folyamatos vöröshús-fogyasztás a „valószínűleg” rákkeltő kategóriába tartózik, mert korlátozottak az ezt alátámasztó bizonyítékok. Az elektromágneses rádióhullámokról, amelyeket a mobiltelefonok használnak, azt tartják a tudósok: „lehetséges”, hogy rákkeltőek. Ezek esetén még gyengébbek a bizonyítékok.
Az aszpartámot a „lehetséges, hogy rákkeltő” kategóriába sorolhatja a WHO és az IARC.
A brit hatóság azonban korábban bizonyította, hogy élen jár az élelmiszerekre kivetett büntetőadók kezdeményezésében, ha azokat ártalmasnak minősítik. Ennek a szervezetnek a tanácsára vezették be 2015-ben az Egyesült Királyságban a cukros üdítőkre kivetett adót, miután a WHO az elítélte a túlzott cukorfogyasztást.
Ha tényleg kockázatos címkét kap ez az édesítőszer, akkor más országokban is adóterheléssel nézhetnek szembe a szóban forgó termékek. Magyarországon is van hasonló megoldás, a népegészségyügyi termékadó (neta), amely jelenleg egyebek mellett az energiaitalokra vonatkozik.
Mit mondanak az édesítőszeresek?
Természetesen az édesítőszereknek is van nemzetközi szervezetük, az International Sweeteners Association, amely előre tiltakozik a WHO és az IARC jelentése ellen. Azzal érvelnek, hogy az édesítőszerek segítettek megreformálni az élelmiszerek receptjeit az elhízást, szív- és érrendszeri betegségeket okozó túlzott cukorfogyasztás visszaszorítása érdekében.
Eközben az üdítők és más termékek alapvetően megőrizték azokat az ízeket, amelyeket a fogyasztók megszerettek. Nem lenne szép dolog gyakorlatilag megfosztani őket kedvelt termékeiktől azzal, hogy a rákkeltés gyanújába keverik light üdítőket és kalóriaszegény élelmiszereket.