2p

Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.

Az EU-tagországok azon vitatkoznak, hogyan biztosítsák Ukrajna piacaihoz való további egy évre szóló vámmentes bejutását úgy, hogy közben megnyugtassák azokat a gazdákat, akik hónapok óta tiltakoznak az EU környezetvédelmi szabályai és az olcsó import ellen - írja  Reuters.

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter egyre szigorúbb lenne.
Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter egyre szigorúbb lenne.
Fotó: Francia Kormány

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter az EU minisztertársaival folytatott brüsszeli találkozója előtt újságíróknak azt mondta, hogy a destabilizált piacok alááshatják Kijev támogatottságát, ami sem az EU-nak, sem az ukránoknak nem lenne érdeke.

Lengyel kollégája, Czeslaw Siekierski szerint az Ukrajnával szomszédos országok gazdái túl magas árat fizetnek.

A dühös gazdák Brüsszelben is ott vannak

A találkozó közelében gazdálkodók mintegy 250 traktorral blokkolták az EU-negyedet a belga fővárosban, köztük a Brüsszelbe vezető főutat és az Európai Parlament előtti teret. Sokan cukorrépát, földhalmokat és fa raklapokat szórtak le egy rendőrbarikád mellett. Az Európai Bizottság javaslatot tett az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett vámok további egy évre, 2025 júniusáig történő felfüggesztésére, a baromfira, a tojásra és a cukorra vonatkozó új „vészfék” bevezetésével, amely vámokat jelent, ha az import meghaladja a 2022-es és 2023-as átlagos szintet. Azóta felkerült a vészfék listára a zab, a kukorica, a dara és a méz. Fesneau és Nagy István magyar miniszter azt mondta, hogy a búzát is bele kellene foglalni.

Franciaország és Lengyelország eközben azt szorgalmazza, hogy a fék küszöbértéke inkább 2021-2023 átlaga legyen. Ebbe beletartozna az orosz invázió előtti év is, amikor az EU-ba irányuló ukrán exportot vámokkal és kvótákkal korlátozták. Kijev azt mondta, hogy gabonaexportjának nagy része most a hagyományos fekete-tengeri útvonalon halad, nem pedig Kelet-Európán keresztül. A globális búzaárak a legnagyobb exportőr Oroszország bőséges kínálata miatt csökkentek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG