<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.

Az ukrajnai békekötés nélkül az élelmiszerbiztonsági kihívások tovább fognak romlani, különösen a világ legszegényebbjei számára - mondta Mathias Cormann, az OECD főtitkára. A szakember szerint mind az ukrán, mind az orosz emberek, valamint a világ számos olyan háztartásának, akik élelmezési gondoktól szenvednek, az az érdeke, hogy minél gyorsabban lezáruljon a háború, és megszűnjenek a hirtelen áremelkedések.

A jelentés szövege szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, beleértve a Krím annektálását is, amely 2014-ben kezdődött; az erre adott politikai válaszok és azok gazdasági következményei azóta is alakítják a globális mezőgazdasági piacokat, hiszen lényegesen csökkent az Oroszország által az Európai Unióból, Észak-Amerikából és más országból behozott hús, tejtermékek, gyümölcsök, valamint zöldségek aránya. Amint már ismert, idén február 24-én ez a régóta fennálló helyzet nyílt háborúvá eszkalálódott, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát. Ez tovább befolyásolta a globális piacokat és még inkább veszélyezteti az egész világ élelmiszerbiztonságát, hiszen mind Ukrajna, mind Oroszország igen jelentős szereplője a világ mezőgazdasági parkettjének. Az OECD tanulmánya szerint Ukrajna és Oroszország a világ legfontosabb szántóföldi növénytermesztői és exportőrei közé tartozik, különösen a búza, az árpa, a kukorica, és a napraforgómag tekintetében.

Az oroszok és ukránok mezőgazdasága eteti a világot?

Az elmúlt öt szezon átlaga alapján Oroszország és Ukrajna a világ búzatermelésének 10, illetve 3 százalékát adta. Oroszország és Ukrajna az első és az ötödik legnagyobb búzaexportőr, a globális kivitelben a részarányuk 20, illetve 10 százalék. Mindkét ország kritikus szerepet játszik a világpiacok búzával való ellátásában, beleértve a közel-keleti és észak-afrikai régiót, ahol a búza a fő alapélelmiszer. Oroszország és Ukrajna a világ árpatermelésének 20 százalékát adja, és a harmadik, illetve negyedik legnagyobb exportőr.

A két országban termelt árpa nagy részét takarmányként használják fel a hazai állattenyésztésben. Ukrajna a világ legnagyobb napraforgómag-termelője, ezt követi Oroszország – a két ország együttesen a globális termelés több mint 50 százalékát nyújtja. A termés nagy részét belföldön napraforgóolaj és -magliszt előállítására fordítják. A napraforgóolajat a világpiacra is exportálják, így Ukrajna a negyedik legnagyobb növényiolaj-exportőr.

A repcemag, a kukorica és a szójabab esetében Ukrajna és Oroszország a globális termelés kevesebb mint 5 százalékát adja, a nagyobb részarányt Ukrajna képviseli.  Mivel azonban a hazai fogyasztás korlátozott, termelésük nagy részét exportálják; Ukrajna a kukorica és a repcemag harmadik legnagyobb exportőre, míg világszinten az ország a szójabab legnagyobb exportőre is az amerikai kontinensen kívül. Mindezt elnézve tehát jól látszik, hogy a jelenlegi mezőgazdaságban sem Oroszország, sem Ukrajna mellett nem lehet elmenni.

Sok múlik rajtuk

Mindezt elnézve tehát nem meglepő az OECD azon állítása, hogy a fogyasztók számos országban függenek az Ukrajnából és Oroszországból származó gabona-, különösen a búza- és olajosmag-behozataltól. Ezen túlmenően pedig sok gazdálkodó műtrágyaexportban is Oroszországra támaszkodik.

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) idén márciusban 159,7 ponton elérte az 1990 óta feljegyzett legmagasabb szintet. Az FFPI áprilisában némileg visszaszorult, 158,5 pontra, bár még mindig 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának értékét. Az áremelkedéseknek különösen ki vannak téve a kiszolgáltatott népességcsoportok, akik a jövedelmük nagy részét költik élelmiszerre, különösen az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országokban.

Mi történik, ha nem javul a helyzet?

Az OECD és a FAO az úgynevezett Aglink-Cosimo kereslet-kínálaton alapuló agrárgazdasági modell segítségével több vészhelyzeti forgatókönyvet is készített arra az esetre, hogy mi történhet akkor, ha nem sikerül rövid időn belül lezárni az orosz-ukrán háborút. A legrosszabb forgatókönyv egyenesen rémálomszerű: Ukrajna exportkapacitásának teljes elvesztése a búza világpiaci árának 19 százalékos emelkedéséhez vezetne, ha pedig mindezek mellett az orosz export is 50 százalékkal csökken,

akkor a búza világpiaci ára 34 százalékkal nőhetne meg a háború előtti időszakhoz képest.

Ebben a forgatókönyvben Oroszország és Ukrajna együttesen 36 millió tonnával kevesebb búzát exportálna, de más országok a magasabb nemzetközi árak miatt 16 millió tonnával növelnék a kivitelüket.

A FAO egy külön elemzésében arra is rámutatott, hogy 2022-2023-ban mintegy 1 százalékkal fog nőni azoknak az embereknek a száma, akik nem jutnak megfelelő élelemhez, éheznek, ez nagyjából 8-13 millió embert jelent. Az Ukrajnából és Oroszországból 2022-2023-ban és 2023-2024-ben várható súlyos exportkiesést szimuláló forgatókönyv szerint, amely feltételezi, hogy a globális termelés nem reagál, a nem megfelelően étkezők és éhezők száma 2023-2024-ben közel 19 millió fővel nőhet – azaz egyértelmű, hogy milyen súlyos károkat okozna egy elhúzódó háború.

Agrár Lassabban gyorsult az élelmiszer-infláció
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:52
De még mindig rettentően magasak az árak.
Agrár Elégedett lehet Nagy Márton, ha értesül a Tesco legújabb lépéséről
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 11:24
Mától vasárnapig akciózik a kiskereskedelmi áruházlánc.
Agrár Nemcsak Magyarországon alkalmazzák előszeretettel a rejtett áremelést
Molnár Csaba | 2023. június 7. 13:57
A brit vásárlók a "zsugorodási infláció" áldozatává válnak, azaz egyre kisebb kiszerelésekért kell ugyanannyit fizetniük. Ez nagyon nem tetszik nekik.
Agrár A németek már a háború utánra készülnek Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:26
Berlin az ukrán mezőgazdaságba, azon belül is a zöldség- és gyümölcstermesztésre, kertészetre (is) fókuszál. Az agrártárca egy fejlesztési projekt keretében eurómilliókkal száll be az ukrán mezőgazdaságba.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG