<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meglehetősen aggasztóan látja a helyzetet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet az orosz-ukrán háború miatt a nemrég közzétett, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével közösen készített „OECD-FAO Mezőgazdasági kilátások 2022-2031” című tanulmányában.

Az ukrajnai békekötés nélkül az élelmiszerbiztonsági kihívások tovább fognak romlani, különösen a világ legszegényebbjei számára - mondta Mathias Cormann, az OECD főtitkára. A szakember szerint mind az ukrán, mind az orosz emberek, valamint a világ számos olyan háztartásának, akik élelmezési gondoktól szenvednek, az az érdeke, hogy minél gyorsabban lezáruljon a háború, és megszűnjenek a hirtelen áremelkedések.

A jelentés szövege szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja, beleértve a Krím annektálását is, amely 2014-ben kezdődött; az erre adott politikai válaszok és azok gazdasági következményei azóta is alakítják a globális mezőgazdasági piacokat, hiszen lényegesen csökkent az Oroszország által az Európai Unióból, Észak-Amerikából és más országból behozott hús, tejtermékek, gyümölcsök, valamint zöldségek aránya. Amint már ismert, idén február 24-én ez a régóta fennálló helyzet nyílt háborúvá eszkalálódott, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát. Ez tovább befolyásolta a globális piacokat és még inkább veszélyezteti az egész világ élelmiszerbiztonságát, hiszen mind Ukrajna, mind Oroszország igen jelentős szereplője a világ mezőgazdasági parkettjének. Az OECD tanulmánya szerint Ukrajna és Oroszország a világ legfontosabb szántóföldi növénytermesztői és exportőrei közé tartozik, különösen a búza, az árpa, a kukorica, és a napraforgómag tekintetében.

Az oroszok és ukránok mezőgazdasága eteti a világot?

Az elmúlt öt szezon átlaga alapján Oroszország és Ukrajna a világ búzatermelésének 10, illetve 3 százalékát adta. Oroszország és Ukrajna az első és az ötödik legnagyobb búzaexportőr, a globális kivitelben a részarányuk 20, illetve 10 százalék. Mindkét ország kritikus szerepet játszik a világpiacok búzával való ellátásában, beleértve a közel-keleti és észak-afrikai régiót, ahol a búza a fő alapélelmiszer. Oroszország és Ukrajna a világ árpatermelésének 20 százalékát adja, és a harmadik, illetve negyedik legnagyobb exportőr.

A két országban termelt árpa nagy részét takarmányként használják fel a hazai állattenyésztésben. Ukrajna a világ legnagyobb napraforgómag-termelője, ezt követi Oroszország – a két ország együttesen a globális termelés több mint 50 százalékát nyújtja. A termés nagy részét belföldön napraforgóolaj és -magliszt előállítására fordítják. A napraforgóolajat a világpiacra is exportálják, így Ukrajna a negyedik legnagyobb növényiolaj-exportőr.

A repcemag, a kukorica és a szójabab esetében Ukrajna és Oroszország a globális termelés kevesebb mint 5 százalékát adja, a nagyobb részarányt Ukrajna képviseli.  Mivel azonban a hazai fogyasztás korlátozott, termelésük nagy részét exportálják; Ukrajna a kukorica és a repcemag harmadik legnagyobb exportőre, míg világszinten az ország a szójabab legnagyobb exportőre is az amerikai kontinensen kívül. Mindezt elnézve tehát jól látszik, hogy a jelenlegi mezőgazdaságban sem Oroszország, sem Ukrajna mellett nem lehet elmenni.

Sok múlik rajtuk

Mindezt elnézve tehát nem meglepő az OECD azon állítása, hogy a fogyasztók számos országban függenek az Ukrajnából és Oroszországból származó gabona-, különösen a búza- és olajosmag-behozataltól. Ezen túlmenően pedig sok gazdálkodó műtrágyaexportban is Oroszországra támaszkodik.

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) idén márciusban 159,7 ponton elérte az 1990 óta feljegyzett legmagasabb szintet. Az FFPI áprilisában némileg visszaszorult, 158,5 pontra, bár még mindig 30 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának értékét. Az áremelkedéseknek különösen ki vannak téve a kiszolgáltatott népességcsoportok, akik a jövedelmük nagy részét költik élelmiszerre, különösen az alacsony jövedelmű, élelmiszerhiányos országokban.

Mi történik, ha nem javul a helyzet?

Az OECD és a FAO az úgynevezett Aglink-Cosimo kereslet-kínálaton alapuló agrárgazdasági modell segítségével több vészhelyzeti forgatókönyvet is készített arra az esetre, hogy mi történhet akkor, ha nem sikerül rövid időn belül lezárni az orosz-ukrán háborút. A legrosszabb forgatókönyv egyenesen rémálomszerű: Ukrajna exportkapacitásának teljes elvesztése a búza világpiaci árának 19 százalékos emelkedéséhez vezetne, ha pedig mindezek mellett az orosz export is 50 százalékkal csökken,

akkor a búza világpiaci ára 34 százalékkal nőhetne meg a háború előtti időszakhoz képest.

Ebben a forgatókönyvben Oroszország és Ukrajna együttesen 36 millió tonnával kevesebb búzát exportálna, de más országok a magasabb nemzetközi árak miatt 16 millió tonnával növelnék a kivitelüket.

A FAO egy külön elemzésében arra is rámutatott, hogy 2022-2023-ban mintegy 1 százalékkal fog nőni azoknak az embereknek a száma, akik nem jutnak megfelelő élelemhez, éheznek, ez nagyjából 8-13 millió embert jelent. Az Ukrajnából és Oroszországból 2022-2023-ban és 2023-2024-ben várható súlyos exportkiesést szimuláló forgatókönyv szerint, amely feltételezi, hogy a globális termelés nem reagál, a nem megfelelően étkezők és éhezők száma 2023-2024-ben közel 19 millió fővel nőhet – azaz egyértelmű, hogy milyen súlyos károkat okozna egy elhúzódó háború.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Nincs megállás, megint nőttek a termelői árak a mezőgazdaságban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:55
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.
Agrár Csak döcögött az iparunk
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:18
Júniusban az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 4,8 százalékkal nőtt. Az előző havinál 0,6 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás - erősítette meg pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Agrár Bekeményít az MNB az agrárbiztosítókkal szemben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 10:52
A növénytermesztőknek egyre súlyosabb károkat okozó csapadékhiány és hőhullámok nyomán az MNB kiemelten tekinti át a továbbiakban, hogy a mezőgazdasági biztosítók eleget tesznek-e az aszálykárok gyorsított felmérésére és kárkifizetésére vonatkozó kormányzati elvárásnak.
Agrár A bankok is segíteni akarnak a bajba került agrárcégeknek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:36
Közleményt adott ki a Magyar Bankszövetség.
Agrár Kiakadtak a gazdák: nem igaz a mezőgazdasági gépek hatósági ársapkája
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 11:26
Amikor Gulyás Gergely miniszter július végén bejelentette az üzemanyagok ma is érvényes árszabályozását, azt mondta, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra tartják fenn. Csakhogy kiderült: ez mégsem érvényes a mezőgazdasági gépekre. 
Agrár Több mentőövet is dobtak az agrárgazdáknak - mutatjuk a részleteket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:28
Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
Agrár Újabb gabonaszállítmányok indultak el Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 16:39
Ezúttal három, kukoricát szállító hajó.
Agrár Megint egy orosz érdekeket szolgáló álhír ömlik ránk a kormánysajtó segítségével
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 12:53
Nem, nem árusítja ki az ukrán termőföldet Zelenszkij, hiába írta meg ezt a Magyar Nemzet vagy a hirado.hu egy két hónappal ezelőtti cikkre hivatkozva.
Agrár Az aszály miatt az apróbb vetőmagokat is kénytelen volt engedélyezni a minisztérium
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 09:55
A katasztrofális időjárási körülmények a vetőmag-előállításban is nagy károkat okoztak - túl sok mag hullott át a rostán, ezért változtatni kell a követelményeken.
Agrár Újabb csapás a gabonafronton
Privátbankár.hu | 2022. július 31. 17:21
Összedőlt a bejrúti kikötő a 2020 nyarán történt robbanásban megsérült gabonatározóinak egy része vasárnap.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG