<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szokásos pénteki interjú egyik központi témája volt a bérek emelése. Orbán Viktor ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy számos területen sikerült előrelépni, köszönhetően a jó gazdasági teljesítménynek. Bár vannak jogos igények a miniszterelnök szerint, ugyanakkor felelőtlenség lenne, ha hitelből emelnének béreket.

Melankolikus hangot ütött meg Orbán Viktor a Kossuth Rádióban péntek reggel, amikor azzal kezdte, hogy ősz van, ami sajnos kedvez a járvány terjedésének. Sokadszor is elismételte, hogy szerinte csak az oltás segít, aki nem kéri, az nagy kockázatot vállal. Szerinte azok a honfitársaink, akik nem veszik fel az oltást, nem csak saját egészségüket veszélyeztetik, de a környezetükre is kockázatot jelentenek, hiszen tovább terjeszthetik a vírust. Egyúttal mindenkit bíztatott arra, hogy aki még nem tette meg, az oltassa be magát, sőt a beoltottak számára is üzent. A miniszterelnök azt is jelezte, hogy ő felveszi a harmadik oltást, ezt azzal indokolta, hogy az elérhető kutatások szerint ez növeli annak esélyét, hogy elkerülje a betegséget.

Általános téma lett az elmúlt hetekben az energiaárak robbanása is, amely terítékre került a mai rádiós beszélgetésben is. A miniszterelnök a témát Brüsszel és a rezsi felől közelítette meg. Elmondta, vannak olyan országok, amelyeket nem érinti nagyon érzékenyen az energiaárak emelkedése, mert gazdagok. Ugyanakkor a kormánya nem véletlen harcol immár hosszú évek óta, hiszen a magyarok számára ez egy érzékeny terület, hiszen az áremelkedés fájdalmasan érinti a családokat. A miniszterelnök szerint a politikai táborok között is komoly csata, hogy mi legyen az energiaárakkal, kiemelte, a közelmúltban például az ellenzék a parlamentben is azt követelte, legyenek piaci árak. Ha ez megtörtént volna, akkor a magyar emberek úgy járhattak volna, mint jónéhány más európai ország polgárai, számos helyen ugyanis néhány hét alatt megduplázódott, vagy még jobban megnőtt az áram és a gáz ára.

Orbán Viktor szerint a mostani áremelkedésben közrejátszik az Európai Unió döntése, Brüsszel ugyanis rossz döntéseket hozott, és így „elengedte az árakat”. Szerinte nem jó módszer, hogy ezzel szerette volna rávenni a közösség tagjait a kevésbé szennyező energiahordozók használatára. Kiemelte, a következő uniós miniszterelnöki találkozón ez egy központi téma lesz, és Lengyelországgal, illetve Csehországgal közösen javaslatokat tettek a helyzet megoldására.

A gazdasági növekedés is szóba került, miután a kormány a napokban emelte a GDP bővülésre vonatkozó várakozását. Az, hogy a gazdaság elérte a járvány előtti szintet, lehetőséget ad arra, hogy olyan lépéseket tegyenek, amire korábban soha nem volt példa. Ilyen az idei évben kifizetésre kerülő nyugdíjprémium, vagy a jövő év elején visszafizetésre kerülő szja.

Orbán Viktor újabb béremelésekről beszélt péntek reggel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Orbán Viktor újabb béremelésekről beszélt péntek reggel (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2021 év elején a béremelésekre is sor kerül, 20 százalékkal fog növekedni a bölcsődei foglalkoztatók, a kultúrában, és a szociális szférában dolgozók fizetése is. (Noha az említettek fizetése eddig a minimálbérhez közelített, így végső soron nem meglepő a hasonló mértékű béremelés – szerk.) Beszélt Orbán Viktor a minimálbér emelésről is, amely kapcsán ismét elhangzott, hogy a munkáltatók egy része nem tud ekkora bérfejlesztést vállalni és feltételül a járulékok csökkentését kérik. Szerinte jó úton vannak a megállapodáshoz, amire hamarosan sor kerülhet, hangsúlyozva, hogy a kormánya mindig is törekedett az adók és a járulékok mérséklésére.

A béremelések kapcsán aktuális téma a pedagógusok, önkormányzati dolgozók igénye, akiknek a jövedelme hosszú ideje nem változott. Ennek kapcsán a miniszterelnök leszögezte, hogy ellentétben a Gyurcsány-Bajnai kormánnyal ők nem akarnak felelőtlen gazdaságpolitikát folytatni. Hitelből ugyanis nem lehet bért emelni, hangsúlyozta Orbán Viktor. Ha van gazdasági teljesítmény, ami tartós, akkor van fedezet béremelésekre. A gazdaságpolitikának fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelés szinkronban legyen. A miniszterelnök elismerte, hogy a pedagógusok követelése jogos, és dolgoznak azon, hogy megoldást találjanak. Azt előlegezte meg, hogy 10 százalékos lehet jövőre a béremelés, majd 2023-tól lehet nagyobb emelés.

Az európai uniós hitelkeretre szükség van-e, kérdezte a Kossuth Rádió riportere. A miniszterelnök azt mondta, hogy vékony jégen járunk, a gazdaság ugyan jól teljesít, de az államadósság megugrott, ami viszont nagyon veszélyes. A járvány előtt sikerült ugyan a biztonságos 60 százalék körüli szintre lemenni, a baloldaltól örökölt hatalmas adósságot ugyanis nagyon sikeresen csökkentette a kormány. Sajnos azonban a járvány, és az azt követő válságkezelés költségei megdobták az államadósságot. Éppen ezért a magyar gazdaság számára is fontosak az uniós újjáépítési pénzek. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy Brüsszel azért vonakodik kifizetni a forrásokat, mert Magyarország nem akarja beengedni az iskolákba az LMBTQ aktivistákat. A kormány azonban harcolni fog a jogos jussunkért, és szerinte meg fogjuk kapni a nekünk járó összeget.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Komoly gondban van a magyar dió
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:28
Átalakult a világpiac, ami nem tesz jót a magyar diótermésnek. 
Agrár Elképesztő ütemben nőttek tovább a mezőgazdasági felvásárlási árak
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 12:08
Átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat a mezőgazdasági felvásárlási árak novemberben, van olyan termék, amely 69 százalékkal drágult tavalyhoz képest.
Agrár Olcsóbb sör, bor és pálinka jöhet - ha a NAV is úgy akarja
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 13:58
Kedvezményes jövedékiadót lehet alkalmazni a kisüzemi keretek közt termelt alkoholtartalmú italokra.
Agrár Varsó uniós jogot sértett, amikor nullára vitte egyes élelmiszerek áfáját
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 11:41
A magyar kormánynak is kicsi a mozgástere - állítja egy jogi szakértő.
Agrár A nap képe: szívolvasztó fotót posztolt Lázár János
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 17:03
Teljes az idill a mezőhegyesi birtokon.
Agrár Brutálisan megdrágult a műtrágya, és a helyzet nem lesz jobb
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 13:38
Az elmúlt fél évben a földgáz árának az emelkedése miatt a háromszorosára ment fel a nitrogén műtrágya ára - tájékoztatták szakértők az osztrák APA hírügynökséget.
Agrár Tele vannak távol-keleti munkásokkal a kertészetek, de így is sincs elég dolgozó
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 11:06
De a távol-keleti munkások sincsenek ide ragasztva, lelépnek, ha jobb ajánlatot kapnak, és ez tovább súlyosbítja a munkaerőhiány okozta gondokat a mezőgazdaságban. 
Agrár Önálló élelmiszerellátás kell az országnak - bőven van most kihívás
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 10:18
Az élelmiszeriparban is komoly kihívásokat jelent az energiaárak jelentős emelkedése - mondta el Makai Szabolcs, az Opus Global élelmiszeripari divíziójának vezetője. 
Agrár Rendkívüli közpénzt kaptak egyes hazai borászatok 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 12:20
Az Agrárminisztérium adta a támogatást.
Agrár Dübörgő buborékok: hipsztertermelők juttatták a csúcsra idén a luxuspezsgők piacát
Tiszai Balázs | 2021. december 31. 11:11
Soha korábban nem regisztráltak olyan meredek áremelkedéseket a minőségi pezsgőknél, mint idén. Ennek az az oka, hogy a szegényesebb szőlőtermés miatt szűkösebb lett a kínálat, miközben a kereslet berobbant: hirtelen minden befektető kézműves pezsgőt akart venni.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló