3p

Jegor Gajdar volt szovjet miniszterelnök egyik előadása nyomán a Szovjetunió összeomlásának okairól ír Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon. Az akkori szituáció valóban kísértetiesen hasonlít a putyini Oroszországéhoz, a kulcs a zuhanó olajár.

Az írás szerint a Szovjetunió azért bukott meg, mert egyetlen komoly exportcikke volt: az olaj, viszont nem tudott elég élelmiszert (gabonát) termelni. Tehát a szibériai olajkincset kenyérre cserélték. Mindaddig, amíg az olajárak magasak voltak, rendben is mentek a dolgok, de utána kezdett eldurvulni a helyzet.

Amikor 1985-ben a szaúdiaknak elege lett abból, hogy minden OPEC-tag titokban túllépi a kvótáját, és csak ők tartják be az egyezményt, elárasztották olajjal a piacot, aminek hatására 25-ről 10-re esett az árfolyam. „A szovjet reakció ugyanaz volt, mint amit Putyin is valószínűleg csinál mindenhol”, írja az alapkezelő, „Ukrajnában, Szíriában, Iránban”. Támogatták az arab terrorizmust, amely az olajkitermelő területeken folytatott támadásokkal magasan tartotta az energiaárakat.

Ám egyszerűen nem volt elég olajbevétel, ami fedezze a gabonaimportot, folyamatossá vált a hiány. 1985-től 88-89-ig még külföldi hitelekből életben tartották a rendszert (mint nálunk Kádár), de aztán jött az elkerülhetetlen összeomlás – írja Zsiday Viktor.

A Putyin-rendszert is az elmúlt sok-sok évben a növekvő olajárak tartották életben, ami folyamatosan növekvő jólétet hozott, így a lakosság támogatta Putyint. Most viszont Oroszország ördögi körbe került: az olajárak esése miatt nem tudja növelni a lakossági fogyasztást, ami miatt nő az elégedetlenség, „ami miatt keménykedni kell”. Emiatt elmegy a bizalom, ami tőkemenekítést indukál, így nem lesz elég befektetnivaló tőke otthon, ami az egyébként is összeomló növekedési kilátásokat még tovább rontja, recessziót okoz, ami miatt nő a lakossági elégedetlenség, nő a tőkemenekítés – így a blogbejegyzés.

A német Handelsblatt.com két legutóbbi tudósítása ezzel kísértetiesen összecseng: A hétfői újabb olajár-esést azzal magyarázzák, hogy hírek terjedtek el, Szaúd-Arábia és az OPEC nem fogják termelés-visszafogással magasan tartani az olajárat. Ezt azóta hivatalos helyeken is megerősítették. Sőt egyenesen arról írnak, hogy a szaúdiak és az oroszok küzdenek az uralomért az olajpiacon.

Gázvezeték Ukrajnában. Fotó: Wikipedia.

Szaúd-Arábiának eszerint a hetek óta csökkenő olajár miatt már régen csökkentenie kellett volna az olajkitermelését, ám nem tette, mert meg akarja tartani piaci részesedését. Ez az oroszoknak azért is nagyon fáj, mert komoly hadigépezetet tartanak fegyverben.

A múlt héten Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter már arról beszélt, hogy át kell alakítani az orosz hadsereg felújítására, modernizálására vonatkozó terveket „a megváltozott gazdasági szituációnak megfelelően”. A több éves program során 2020-ig a felszerelés 70 százalékát újították volna meg 576 milliárd dollárért.

Nemrég egy volt orosz gazdasági miniszter is a Szovjetunióhoz hasonlította Oroszország gazdaságát, az olajár mellett "szerkezeti problémákat" említve.

(Frissítés: az említett Alapblog-cikknek készült egy folytatása is.)

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG