<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az idei év aszályos időjárásának következményeként olyat látni a hazai termények piacán, amire még sosem volt példa – írja kiadványában az Equilor.

Az aratási előrejelzések szerint Magyarországon kukoricából nem fog megteremni a belföldi felhasználáshoz szükséges mennyiség, ezért importra szorulhat az ország. A napraforgó esetében is kérdéses a helyzet, valószínűleg ott is importra szorulnak majd a feldolgozók, ha teljes kapacitással akarnak dolgozni.

Kukoricából a magyar belföldi igény (takarmány, ipari, élelmiszeripari) 4,2-4,5 millió tonna/év. Átlagos években a magyar termés 7-9 millió tonna körül alakul, de még sosem fordult elő, hogy ne teremjen annyi Magyarországon, hogy ne legyen export felesleg a belső felhasználáson túl. Idén azonban az előrejelzések szerint a termés 3,2-3,4 millió tonna lehet, de pesszimista vélemények szerint talán a 3 milliót sem fogjuk elérni. A tavalyi évből itt maradt átmenő készleteket is figyelembe véve mindenesetre kijelenthető, hogy importra fog szorulni Magyarország .

A kereslet-kínálatot figyelve az tapasztalható, hogy a magyar termelők nem értékesítik az idei termésüket, ami piaci hiányt okoz. Ennek és a magas áraknak köszönhetően ömlik be az export, jóval olcsóbban, mint a magyar termelőiár-elvárás. A kérdés jelenleg az, hogy az import logisztikailag képes lesz-e lépést tartani az igényekkel, illetve, hogy a magas beszerzési árak miatt mennyivel csökkenhet mind az ipari, mind a takarmány felhasználás. A kínálati oldalt vizsgálva a legnagyobb mennyiséget Magyarország Ukrajnából tudná importálni, de eddig – mivel a korábbi években erre nem volt szükség – nem voltak kiépülve azok a logisztikai kapacitások (vasút, teherautós határátkelők), melyek támogatnák a megnövekedett igényeket.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay
Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay

A februárban kirobbant orosz-ukrán háború következményeként hónapokig leállt az ukrán gabona exportja a Fekete-tenger felé, és ebben az időszakban már elkezdődött az ukrán termények kivitele nyugati irányban Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia felé. Egészen augusztusig az ukrán áru alapvetően csak átutazott Magyarországon a nyugat-európai vásárlók felé, bár már akkor is egy része a magyar végfelhasználóknál landolt, jelenleg azonban a bejövő kukorica teljes mennyisége a magyar igényeket elégíti ki.

Az ukrán terményekre nemcsak hazánknak, hanem Nyugat-Európának is szüksége van, így szükséges lenne növelni a szárazföldi szállítási kapacitásokat, hiszen a 3 hónapja megnyitott fekete-tengeri szállítási folyosó jövője bizonytalan. Az elmúlt hónapokban folyamatosan növekszik az áteresztő kapacitás, ami segíti kielégíteni a keresletet és kordában tartani az árakat olyankor, amikor Magyarországnak is szüksége van import kukoricára.

A napraforgó esetében a kukoricáéhoz hasonló lehet a helyzet, azonban ezen a területen még bizonytalan, hogy szükség lesz-e az import. A búza esetében azonban jobb a helyzet: a magyarországi betakarított mennyiség bár nem érte el az átlagot, mégis jóval több lett, mint a belső igény, így exportálni is tudnánk. Azt tapasztalni azonban, hogy a kereskedelem az aratás óta nagyon lelassult, mert akik akartak, bevásároltak pár hónapra előre aratáskor. A mostani árak, melyeket az export piacok alapján számolnak a kereskedők, jóval alacsonyabbak, mint korábban volt, így nem találkoznak a termelők elképzelésével, akik a pár héttel ezelőtti árak felett szeretnének eladni.

Agrár Csak összejött: tovább él a gabonamegállapodás
Privátbankár.hu | 2023. március 18. 17:48
Nehezen, de összehozták a hosszabbítást. 
Agrár Szöul is kénytelen elindítani atomprogramját
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 15:49
Dél-Korea már nem követheti azt a célt, hogy egyszer atomfegyvermentessé teszik a Koreai-félszigetet, atomfegyvereket kell fejlesztenie az Észak-Koreával szembeni védelme megerősítésére - jelentette ki a Reuters hírügynökségnek adott exkluzív interjújában O Sze Hun, Szöul főpolgármestere.
Agrár A Kárpát-medencében töltene be vezető szerepet a legnagyobb hazai takarmánygyártó
Szakonyi Péter | 2023. március 10. 18:03
A következő években az állattartás súlypontja Nyugat-Európából áthelyeződik Kelet-Közép-Európába, ahol az állattartás koncentrálódásával egyre nagyobb igény lesz a nagyüzemi, jó technológiával előállított, minőségi tápokra. 
Agrár Az MNB közbelépett: visszavonták egy biztosító egyesület engedélyét
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 09:49
Az MNB visszavonta a Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületének tevékenységi engedélyét. Az intézmény nem rendelkezik a működése folytatásához szükséges minimális szavatolótőkével, s a tőkepótlásra nincs szándéka .
Agrár Bízik az uniós forrásokban Csányi Sándor, jó évek jöhetnek az agráriumban
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 19:07
A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, jövőre pedig folytatódhat a gazdasági növekedés, míg a magyar agrárium a korábbinál is lendületesebben fejlődhet a következő években – hangzott el az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Vállalati és Agrár Igazgatóságának partnerrendezvényén. Az eseményen átadták az Agráriumért OTP Díjakat is.
Agrár Nem nyugszik a mély, újabb földrengés történt
Privátbankár.hu | 2023. február 25. 09:42
Most Dél-Walesben rengett a Föld.
Agrár Újabb csapás: lélektani határ fölé drágult a termelőföld
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 10:59
Az átlagár 2022-ben 2 millió forint fölé került.
Agrár Rossz hír jött a német árakról
Privátbankár.hu | 2023. február 22. 09:28
Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
Agrár Még hogy kivezetné az ársapkákat a kormány? Éppen ellenkezőleg!
Privátbankár.hu | 2023. február 18. 12:44
Állítólag most a magyarországi termőföldekre - májustól.
Agrár Lassan egy éve lefele tartanak a globális élelmiszerárak
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:19
Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG