<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Mostantól Magyarországon is megkezdi részvény- és kötvénybefeketési alapjainak forgalmazását a londoni Fidelity Worldwide Investment alapkezelő – jelentették be. ­­A cég fundamentális elemzések alapján fektet be. Kötvénypiaci szakértője szerint hosszú távon a bóvli kategóriájú kötvények szép megtérülést biztosítottak a befektetőiknek. Magyarországot viszont alulsúlyozzák.

A magántulajdonú társaságot 1969-ben alapították, befektetéseit fundamentális elemzések alapján kezeli. Nemzetközi szinten összesen 300 milliárd dollárnyi vagyont bíztak rá, ebből 169 milliárd jut a lakossági és vállalati ügyfelekre. Magyarországon a Fidelity a Citibankkal és a Friedrich Wilhelm Raiffeisennel együttműködve hozza majd forgalomba a befektetési jegyeket – hangzott el a társaságok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Több száz elemzőt foglalkoztatnak

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint a magasabb hozamok utáni vadászat a jövőben is meghatározó tényezője lesz a befektetési szektornak világszerte. Magyarországon a várakozásoktól elmaradó tavaly negyedik negyedéves GDP után a Citi 0 és 0,5 százalék közötti növekedést vár erre az évre, jó hír azonban, hogy nemrég sikeresen bocsátottunk ki dollárkötvényeket. A Citibank tavaly is képes volt nyereségesen működni itthon, változatlanul a vagyonosabb ügyfelekre igyekszik koncentrálni, a Citigold ügyfelek száma dinamikusan nő – mondta el.

Adam Lessing, a Fidelity ausztriai és kelet-európai vezetője (képünkön) szerint több száz kutatóval folytatják mélyelemzéseken alapuló befektetési stratégiájukat. Több mint 130 befektetési alapuk van, ezek közül persze nem minegyiket forgalmazzák majd nálunk, csak egy alapkészletet.

Nökevedési részvények helyett stabil jövedelem?

Korábban, főként a múlt század első felében a jövedelem-jellegű befektetések, mint a kötvények voltak a figyelem középpontjában, a részvényeket túl kockázatosnak tartották. Elképzelhető azonban, hogy ez a régi szemléletmód most visszatér. Ügyfeleiket arra biztatják, hogy ne a hagyományos kategóriákban gondolkozzanak – részvény, kötvény, ingatlan –, hanem céljaikat, saját preferenciáikat fogalmazzák meg. Például, mi a legfontosabb számukra: a stabilitás, a növekedés, vagy a rendszeres jövedelem?

Aran Gordon, a Fidelity kötvényszakértője szerint a magas hozamú kötvénybefeketések nem egyenlőek a bóvlival. Egy részük, a CCC kategóriájú cégek bedőlési aránya ugyan magas, 26 százalék volt a múltban, ez méltán nevezhető bóvlinak. Az efeletti kategóriákban azonban jóval nagyobb biztonságról beszélhetünk, a BB kategóriában például csak mintegy egy százalékos volt a bedőlési arány.

A bóvli egész szépen tud hozni

Az USA-ban a magas hozamú kötvények hosszú távon jól teljesítettek, átlagos hozamuk 8,86 százalék volt, sőt még recessziós időszakokban is, amikor a bedőlési arány megugrik, meghaladta az évi négy százalékot. Ezekkel a vállalati kötvényekkel részvényekhez hasonló hozamot lehetett elérni, de azoknál jóval kisebb kockázattal (Sharpe-mutatóval) – modta el a szakember.

Az 1980-as év óta csak négy olyan esztendő volt, amikor a magas hozamú kötvények negatív hozamot értek el. Ezek között is messze a legnagyobb veszteséget 2008-ban mutatták fel, mínusz 27 százalék volt a teljesítményük. Abban az évben azonban a többi befektetési eszköz is rosszul teljesített, sőt sok eszközosztály ezt az értéket is mélyen is alulmúlta. A magas hozamú kötvényeket kibocsátó vállalatok pénzügyi mutatói jelenleg viszont nagyon jók – hangzott el.

Csak most kezdődik a tánc, az elinflálás

Alex Homan részvénypiaci szakértő szerint a feltörekvő részvénypiacok a következő tíz évben teljesen másképp fognak kinézni, mint az elmúlt tíz évben. Most a makrogazdasági kilátások javulnak, Kína helyzete is sokkal jobb, mint ahogy azt akár csak hat hónappal ezelőtt is gondolták. Sok ország növekedése azonban nagyon le fog lassulni, alaposan át fog rendeződni a mezőny.

 

A fejlett országok nagyon eladósodottak, amit valószínűeg nem a növekedés által, hanem az inflációval fognak tudni ledolgozni. Sok helyen az inflálás még csak most kezdődött el, mint például Japánban, másutt, mint Nagy-Britanniában éppen szünetet tartanak. A feljett nyugati országok devizái váhatóan gyengülni fognak, ez pedig javítja a feltörekvő országok részvénypiaci kilátásait. Akik szeretnék pénzük értékét megőrizni, azok számára a részvények ugyanis kikerülhetetlenné válnak.

 

Magyarország elriasztó

Azok a menedzserek, akik jelen vannak az egys országokban jobb eredményt tudnak elérnti a Fidelity szerint. A társaságnak pedig ez a statégiája, helyi elemző csapatokat tart fenn a fontosabb országokban. „Elemzőink legalább fele ott él az országban, amelyet elemez” – hangzott el.

A Fidelity magyarországi kitettsége viszont jelenleg nagyon kicsi. „A lassú növekedés az, ami igazából elriaszt bennünket”- mondta el Alex Homan.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Ingatlanpiaci helyzetkép: ahol a rugalmatlanság előnyre váltható
Király Béla | 2022. június 29. 18:48
Egyetlen befektetési terület sem vonhatja ki magát a vágtató inflációs környezet hatásai alól, ám mindeddig egyes ingatlanalapok válság- és inflációállónak bizonyultak és a hosszú távú hozamkilátások sem romlottak – mondta Bogár Roland, a Diófa Alapkezelő ingatlan-befektetési igazgatója. A szakértő azt is kiemelte, hogy a bizonytalan árazási környezetben vizsgálni kell a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit, hiszen a környezettudatosság költségoldalon is pozitívumokkal jár, és ennek következtében pedig az ESG-kritériumok további felértékelődésére is számítani lehet.
Befalap Nagyon sokan alulbecsülik, mekkora veszély fenyeget a piacokon - interjú
Gáspár András | 2022. június 20. 05:19
A befektetők még nem ismerték fel, hogy milyen nagy esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság akár mélyebb recesszióba is süllyedhet – véli Czifra Gábor, az MKB Pannónia Alapkezelő portfóliómenedzsere. Hogyan veszi észre a profi befektető, hogy közeleg a vihar? Milyen befektetéseket választ, ha megfordul a trend és mit kezd a közönségkedvenc Teslával? Honnan tudja, mikor kell elkezdeni vásárolni és kik a példaképei? Interjú.
Befalap Miklós Csaba: a megugró kockázatok még a profikat is elbizonytalaníthatják
Király Béla | 2022. június 16. 19:48
A 2021-es év a fejlett piacokon erős fellendülést hozott, így az erre fókuszáló alapok magas hozamokat érhettek el. Ezek között is kiemelkedett a Privátbankár.hu Klasszis 2022 - Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alap díját elnyerő Budapest USA Részvény Alap, amelynek alapkezelőjével, Miklós Csabával beszélgettünk a piaci trendekről és az új kihívásokról.
Befalap Móricz Dániel, HOLD Alapkezelő: A jövőben az aktív vagyonkezelésnek nagyobb szerepe lesz
Privátbankár.hu | 2022. június 11. 17:45
A Klasszis díjjal jutalmazott Hold Alapkezelő befektetési igazgatója arra számít, hogy a tartósan nehezebb időszak pozitív változásokat is hozhat.
Befalap Mit várhatunk a részvényektől és árupiaci eszközöktől a magas inflációs környezetben?
Eidenpenz József | 2022. június 7. 05:49
Meddig eshetnek a részvénypiacok? Hogyan, mikor érdemes részvényt vásárolni? Milyen befektetések védenek az inflációtól? Ez már az árupiaci szuperciklus? – interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.
Befalap Új korszak kezdődött a magyarországi befektetések világában
Eidenpenz József - Gáspár András | 2022. június 6. 15:15
Kilenc éve díjazza a hazai befektetési alapokat és alapkezelőket a Privátbankár.hu, most először szerepeltek a fenntartható befektetések külön kategóriában. A magyarországi ESG-piac még csak a szárnyait bontogatja, de az alapkezelők máris nemzetközi színvonalú eredményeket mutathatnak fel. Bemutatjuk Az Év ESG Alapkezelője díj hátterét és módszertanát.
Befalap Pintér András, Budapest Alapkezelő: Kettős kihívással nézünk szembe
Privátbankár.hu | 2022. június 1. 18:41
A Budapest Alapkezelő szerint komoly kihívásokat rejt az idei év.
Befalap Turbulens időkben felértékelődik a diverzifikáció szerepe
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 13:13
A háborúról, gazdasági nehézségekről és tőkepiaci turbulenciákról szóló hírek nem jelentik azt, hogy ne lenne érdemes befektetni. A Raiffeisen Alapkezelő az aktív portfólió-kezelésben hisz, és abban, hogy ilyenkor ingatlanbefektetésekkel, kisebb mennyiségű árupiaci termékkel is érdemes színesíteni a portfóliót. Interjú Gyetvai Károllyal, a Raiffeisen Alapkezelő vezető értékesítés támogatójával.
Befalap Mit kezdjünk pár millió forinttal és melyik kontinensen?
Eidenpenz József | 2022. május 19. 05:14
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az indexek is lefelé tartanak. Lehetséges-e ilyen körülmények között jó befektetéseket találni? Európában vagy Amerikában érdemes ezeket keresni? Mit kezdjünk néhány millió forint megtakarítással? Interjú Szabó Balázzsal, a HOLD Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Az ESG nem múló divat, és jó hozamot lehet vele elérni
Eidenpenz József | 2022. május 11. 05:17
Egy kisbefektető, aki szívén viseli a bolygó és a társadalom sorsát, hogyan tud hatékonyan ESG portfóliót összeállítani? Miként segíti az új irány, amely jóval több múló divatnál, a vagyonkezelést, befektetést? Interjú Vízkeleti Sándorral, az Év ESG Alapkezelője vezérigazgatójával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG