<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostantól Magyarországon is megkezdi részvény- és kötvénybefeketési alapjainak forgalmazását a londoni Fidelity Worldwide Investment alapkezelő – jelentették be. ­­A cég fundamentális elemzések alapján fektet be. Kötvénypiaci szakértője szerint hosszú távon a bóvli kategóriájú kötvények szép megtérülést biztosítottak a befektetőiknek. Magyarországot viszont alulsúlyozzák.

A magántulajdonú társaságot 1969-ben alapították, befektetéseit fundamentális elemzések alapján kezeli. Nemzetközi szinten összesen 300 milliárd dollárnyi vagyont bíztak rá, ebből 169 milliárd jut a lakossági és vállalati ügyfelekre. Magyarországon a Fidelity a Citibankkal és a Friedrich Wilhelm Raiffeisennel együttműködve hozza majd forgalomba a befektetési jegyeket – hangzott el a társaságok csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Több száz elemzőt foglalkoztatnak

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint a magasabb hozamok utáni vadászat a jövőben is meghatározó tényezője lesz a befektetési szektornak világszerte. Magyarországon a várakozásoktól elmaradó tavaly negyedik negyedéves GDP után a Citi 0 és 0,5 százalék közötti növekedést vár erre az évre, jó hír azonban, hogy nemrég sikeresen bocsátottunk ki dollárkötvényeket. A Citibank tavaly is képes volt nyereségesen működni itthon, változatlanul a vagyonosabb ügyfelekre igyekszik koncentrálni, a Citigold ügyfelek száma dinamikusan nő – mondta el.

Adam Lessing, a Fidelity ausztriai és kelet-európai vezetője (képünkön) szerint több száz kutatóval folytatják mélyelemzéseken alapuló befektetési stratégiájukat. Több mint 130 befektetési alapuk van, ezek közül persze nem minegyiket forgalmazzák majd nálunk, csak egy alapkészletet.

Nökevedési részvények helyett stabil jövedelem?

Korábban, főként a múlt század első felében a jövedelem-jellegű befektetések, mint a kötvények voltak a figyelem középpontjában, a részvényeket túl kockázatosnak tartották. Elképzelhető azonban, hogy ez a régi szemléletmód most visszatér. Ügyfeleiket arra biztatják, hogy ne a hagyományos kategóriákban gondolkozzanak – részvény, kötvény, ingatlan –, hanem céljaikat, saját preferenciáikat fogalmazzák meg. Például, mi a legfontosabb számukra: a stabilitás, a növekedés, vagy a rendszeres jövedelem?

Aran Gordon, a Fidelity kötvényszakértője szerint a magas hozamú kötvénybefeketések nem egyenlőek a bóvlival. Egy részük, a CCC kategóriájú cégek bedőlési aránya ugyan magas, 26 százalék volt a múltban, ez méltán nevezhető bóvlinak. Az efeletti kategóriákban azonban jóval nagyobb biztonságról beszélhetünk, a BB kategóriában például csak mintegy egy százalékos volt a bedőlési arány.

A bóvli egész szépen tud hozni

Az USA-ban a magas hozamú kötvények hosszú távon jól teljesítettek, átlagos hozamuk 8,86 százalék volt, sőt még recessziós időszakokban is, amikor a bedőlési arány megugrik, meghaladta az évi négy százalékot. Ezekkel a vállalati kötvényekkel részvényekhez hasonló hozamot lehetett elérni, de azoknál jóval kisebb kockázattal (Sharpe-mutatóval) – modta el a szakember.

Az 1980-as év óta csak négy olyan esztendő volt, amikor a magas hozamú kötvények negatív hozamot értek el. Ezek között is messze a legnagyobb veszteséget 2008-ban mutatták fel, mínusz 27 százalék volt a teljesítményük. Abban az évben azonban a többi befektetési eszköz is rosszul teljesített, sőt sok eszközosztály ezt az értéket is mélyen is alulmúlta. A magas hozamú kötvényeket kibocsátó vállalatok pénzügyi mutatói jelenleg viszont nagyon jók – hangzott el.

Csak most kezdődik a tánc, az elinflálás

Alex Homan részvénypiaci szakértő szerint a feltörekvő részvénypiacok a következő tíz évben teljesen másképp fognak kinézni, mint az elmúlt tíz évben. Most a makrogazdasági kilátások javulnak, Kína helyzete is sokkal jobb, mint ahogy azt akár csak hat hónappal ezelőtt is gondolták. Sok ország növekedése azonban nagyon le fog lassulni, alaposan át fog rendeződni a mezőny.

 

A fejlett országok nagyon eladósodottak, amit valószínűeg nem a növekedés által, hanem az inflációval fognak tudni ledolgozni. Sok helyen az inflálás még csak most kezdődött el, mint például Japánban, másutt, mint Nagy-Britanniában éppen szünetet tartanak. A feljett nyugati országok devizái váhatóan gyengülni fognak, ez pedig javítja a feltörekvő országok részvénypiaci kilátásait. Akik szeretnék pénzük értékét megőrizni, azok számára a részvények ugyanis kikerülhetetlenné válnak.

 

Magyarország elriasztó

Azok a menedzserek, akik jelen vannak az egys országokban jobb eredményt tudnak elérnti a Fidelity szerint. A társaságnak pedig ez a statégiája, helyi elemző csapatokat tart fenn a fontosabb országokban. „Elemzőink legalább fele ott él az országban, amelyet elemez” – hangzott el.

A Fidelity magyarországi kitettsége viszont jelenleg nagyon kicsi. „A lassú növekedés az, ami igazából elriaszt bennünket”- mondta el Alex Homan.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló