BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. április 26. 06:05

A globális felmelegedés egy létező folyamat, amivel kezdeni kell valamit, ezért a hosszú távú trend a klímavédelmi iparág mellett szól – véli Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója, az Év Legjobb Globális Részvénylapjának kezelője.

Czachesz Gábor

Viszonylag magas hozamot biztosítanak a lakossági állampapírok, amelyek gyakorlatilag kockázatmentes befektetések. Ilyen helyzetben mi viheti rá az embereket, hogy részvényalapokba tegyék a pénzüket?

Az, hogy mérsékeljék a kockázatukat. Ami azáltal keletkezik, hogy a Magyar Nemzeti Bank a rövid távú kamatokat alacsonyan tartja, annak ellenére, hogy az infláció már emelkedik. Ennek hatására a forint gyengülni fog. Azért érdemes külföldi befektetési lehetőséget keresni, mert a gyengülő forint miatt egy felértékelődési potenciál keletkezik.

S miért pont részvénnyel diverzifikáljanak a befektetők és miért külföldivel?

Különböző módokon lehet megállapítani, hogy érdemes-e egy részvénybe pénzt tenni. Nekünk a közgázon azt tanították, hogy fundamentálisan elemezzük a cégeket, nézzük meg a beszámolóit, készítsünk előrejelzést, az alapján diszkontáljuk a pénzáramlásokat, így megkapjuk a cég belső értékét. Ez nagyon jó módszer, csak rendkívül munkaintenzív. Hiszen a befektetési univerzum mintegy hatezer cég likvid részvényéből áll, ennek fele amerikai, ezer európai, a többi pedig egyéb piacokon szerepel. E sokaság miatt én a kvantitatív módszereket vettem előtérbe, szemben azokkal, akik mondjuk egy benchmark, egy részvényindex, például az MSCI vagy a Dow Jones alapján szűkítik le a kört.

Mi ennek a kvantitatív módszernek a lényege?

Megpróbálom begyűjteni az egy cégről elérhető összes adatot, és aztán idősor-elemzéssel, ökonometriai, statisztikai módszerekkel megnézem, hogy ez a sokaság hogyan viselkedett, vannak-e olyan visszatérő minták, amelyek jellemzően előfordultak és többlethozamot generáltak, mondjuk a benchmarkhoz viszonyítva. Ha találunk olyan céget, amelyre ez jellemző volt, akkor annak a mozgását elkezdjük figyelni.

Például?

Az OTP Trend Alap portfoliója e megközelítés alapján áll össze. Az úgynevezett kedvenceket próbáljuk megkeresni, elsősorban az amerikai és a német piacon, azaz megvizsgáljuk, melyek azok a részvények, amelyeket a befektetők, a fogyasztók és a média ügyeletes sztárnak tart a megfigyelhető adatok alapján. Egy sor kvantifikálható tényező létezik, amelyek alapján kirajzolódik, hogy melyek a kedvenc cégek. Például, hogyan alakul az adott társaság árbevétele, milyen a tőzsdei teljesítménye, képes-e bővülni a profitmarginja, hányszor és milyen szövegkörnyezetben említi a szaksajtó a cég nevét, a gyorsjelentését követő konferenciahívások kicsengése pozitív vagy negatív, azok trendje milyen. Az is érdekes, hogy az álláskereső portálokon a korábbi dolgozók értékeléseiből mi derül ki, szerették-e vagy sem az adott céget.

Ezekből az információkból milyen következtetéseket lehet levonni?

Azt, hogy a kedvenccé válás egy önmagát erősítő folyamat. Vagyis, ha egy cégnek van egy jó terméke vagy szolgáltatása, akkor arra nemcsak a fogyasztók, hanem a média is pozitívan reagálhat, a sztori a befektetők érdeklődését is felkeltheti. Ebből lehet egy jó tőzsdei teljesítmény, ami hozzásegítheti a céget újabb pozitív média-megjelenésekhez, aminek következtében könnyebben tud felvenni új dolgozókat és ezzel képes lehet bebetonozni a versenyelőnyét akár több negyedévre. Ez azért fontos, mert a gyógyszeripar kivételével, ahol egy szabadalommal akár tíz évnyi versenyelőnyt is lehet szerezni, a többi iparágban óriási a konkurencia, emiatt azokban negyedévenként változhat a helyzet.

Már csak az időzítés a kérdés, vagyis, hogy mikor érdemes beszállni ezekbe a cégekbe.

Igen, de mi inkább portfoliószemléletben gondolkozunk. Lesznek olyan cégek, amelyek részvényeibe jókor szállunk be, és lesznek, amelyekéibe pont a csúcson, de a portfolió egésze ettől még jól festhet. Legalábbis ez a stratégia bevált az OTP Trend Alapnál. Ha pedig a portfolió elkezd alulteljesíteni, ami már kockázatkezelést igényel, azt szintén megpróbáljuk megoldani, méghozzá úgy, hogy figyeljük a szélesebb piaci trendeket.

S mennyire más megközelítést igényel az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap kezelése, amelyet a szakma a Legjobb Globális Részvény Alapnak választott?

Itt is abból a bizonyos hatezer részvényből próbáljuk kiszűrni azokat, amelyek kibocsátói kapcsolatba hozhatók a klímavédelemmel. Magyarul, olyan termékük vagy szolgáltatásuk van, amely a klímavédelemmel kapcsolatos erőfeszítések során hasznos lehet. Ilyen iparágnak tekinthető például a napelemgyártás, de a mérési eszközöket előállító társaságok is érdekesek lehetnek. Hiszen a legjobb klímavédelmi politika az energiamegtakarítás, s e mértékének a megállapítása rendkívül fontos. Most körülbelül 100-150 céget figyelünk. Ezek közül nézzük meg, hogy kik az ügyeletes kedvencek. Ez a kör egyébként szélesedik, mert egyre többen ismerték fel, hogy a klímavédelemre, a fenntartható növekedésre van befektetői igény.

Kétségtelenül ez az a téma, amit sokan a zászlajukra tűznek, ugyanakkor időnként kicsit elcsépeltnek is tűnik, ráadásul a politikai intézkedések, megnyilvánulások is nagy hatást gyakorolnak. Hogyan lehet ezekre reagálni?

Az kétségtelen, hogy a mi klímaalapunk az MSCI-hoz, mint benchmarkhoz képest szektorális. Az alapban ugyan elég sok iparág képviselteti magát, de valóban jelentős befolyásoló tényező, hogy a kormányok hogyan állnak hozzá a klímavédelemhez. Ám, még ha történik is valami, például Donald Trump hoz egy intézkedést, mi nem kapkodunk, általában meg szoktuk várni, hogy az események „kiforrják magukat”. Úgy véljük, hogy a globális felmelegedés egy létező folyamat, amivel kell kezdeni valamit, ezért a hosszú távú trend a klímavédelmi sztori mellett szól.

Hány magyar cég részvénye van az alapban?

Három magyar cég, a Masterplast, az Alteo és a Cybergastro papírjait tartjuk jelenleg. Én szívesen növelném a magyar részvények arányát az alapban, ez azonban annak függvénye, hogy az ilyen sztorik meg tudnak-e jelenni a tőzsdén. De a kelet-közép-európai régióban bejegyzett cégek aránya is csak 5 százalék körüli, amivel még felül is reprezentáltak a benchmarkhoz képest.

Jobb, vagy rosszabb évre számít az idén, mint amilyen a tavalyi volt?

Nagyon jó indult a 2019-es esztendő. Ahhoz képest, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed 2018 végén azt kommunikálta, hogy az idén akár két-három kamatemelésre is sor kerülhet, a piacok tavaly végi lejtmenetétől, valamint a kínai gazdaság lassulásának begyűrűzésétől tartva az év elején visszalépett a kamatemeléstől. Egy részvénybefektető aligha tud annál jobb konstellációt elképzelni, mint hogy a monetáris politika támogató, miközben az infláció még nem szállt el. Persze az kockázatot jelent, hogy a kínai gazdaság lassulása mekkora méreteket ölt. Januárban még lehetett is az úgynevezett hard landingtől tartani, a legutóbbi adatok azonban azt mutatják, hogy az óvatos kínai élénkítés megteheti a hatását. További kockázatot jelent, hogy nem tudjuk, mi lesz a Brexittel, mint ahogy azt sem, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás mennyire elégíti ki az amerikai keményvonalasokat. Ettől ugyanis még tovább folyhat a versengés, amelynek egy sor tőzsdei cég eshet az áldozatául.

A Privátbankár.hu nemrég kiosztotta a Klasszis 2019 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. A nyertes portfóliókezelők, alapok teljes listája itt található: Klasszis.hu.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Befalap Nem szabad az összes tojást egy kosárba tenni
Márkázott tartalom | 2020. május 4. 06:04
A Budapest Alapkezelő számos ügyfele a mostani negatív tőkepiaci helyzetet, az alacsony árfolyamokat kedvező beszállási lehetőségnek látja és próbálja megragadni az alkalmat további vásárlásra, kockázatnövelésre – mondta el az alapkezelő vezérigazgatója, Kovács Ildikó. Akivel annak kapcsán beszélgettünk, hogy az általa irányított intézmény a Privátbankár.hu – Klasszis 2020 szavazáson rendkívül jól szerepelt: öt kategóriában is bejutott az első három közé, ebből háromban az élen végzett.
hírlevél