Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.

Mennyire környezettudatos egy Fenntartható Alap portfoliómenedzsere?
A Fenntartható Alapunk nem csupán a klímakérdésre fókuszál, hanem például az etikus vállalatirányítás vagy a szociális szerepvállalás is szerepet játszik az eszközök kiválasztásában.  De hogy ne kerüljem meg a válaszadást, igyekszem én is a mindennapi életben odafigyelni a tudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagok használatának minimalizálása alapvető fontosságú, illetve előszeretettel választom a technika nyújtotta vívmányokat, és amikor csak lehet, videó konferencián, vagy chat-en tartani a kapcsolatot a külföldi kollégákkal, ezzel is redukálni az autóhasználatot. Emellett a hazai Raiffeisen Bank ezekben a hetekben költözik be az új székházába, amely szintén számos tekintetben „zöldnek” tekinthető. Mit gondol, mennyire rövidtávú trend a fenntarthatóság a befektetések világában?
A portfolióba kerülési kritériumrendszert évekkel ezelőtt definiálták a bécsi kollégáink és a tematikus alapok mellett már az egyébként nem fenntarthatósági elven működő alapokban is kezdik alkalmazni ezt a metódust. Ezt jelzi, hogy ma már az egyik „hagyományos” részvényalapjuk portfoliómenedzsere is csak olyan eszközuniverzumból válogat, amely a fenntarthatósági kritériumokat teljesítő vállaltokból áll.  Úgy érzem ez egy jó irányjelző a számunkra is. Arról nem is beszélve, hogy a vállalatoknak is elemi érdeke, hogy egyre inkább megfeleljenek a fenntarthatósági kritériumoknak, hiszen a pályázatok illetve vállalati hitelkérelmek elbírálásánál egyre inkább előnyt élvezhetnek azokkal a versenytársakkal szemben, akik nem teljesítik ezeket az elvárásokat.  Ez egy öngerjesztő folyamat. Azok a cégek, amelyek nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, azok valószínűleg drágábban tudják magukat finanszírozni, mivel kevesebb lehet számukra az elérhető tőke a piacon.   A drágább finanszírozás alacsonyabb megtérülést eredményez, így már nem csak a fenntarthatósági, de a hagyományos vállalatértékelési kritériumok mentén sem lesznek vonzóak. Ez persze egy nagyon leegyszerűsített gondolkodás, viszont érzékelteti a visszacsatolásokat. Ha a lakosság egyre érzékenyebbé válik környezetvédelmi és szociális kérdésekben, akkor vélhetően a befektetéseiktől is hasonló elvárásokat fogalmaznak majd meg.

Önöknél hány ilyen tematikus befektetési alap érhető el?
Jelenleg egy vegyes alapot kínálunk ebben a tematikában, amelyen keresztül befektetőink nagyjából fele-fele arányban részesedhetnek kötvény- illetve részvény típusú eszközök teljesítményéből. Úgy ítéltük meg, hogy ügyfeleink kockázatvállaló képességéhez ez a portfolió összetétel illik legjobban. Számításaink helyesnek bizonyultak, a februári indulás óta az alap vagyona fokozatosan növekszik, még a koronavírus krízis közben is érkeztek friss megtakarítások a konstrukcióba. Ha továbbra is ilyen jelentős marad az érdeklődés, akkor megfontoljuk, hogy több kockázati kategóriában is kínáljunk fenntartható befektetésekkel foglalkozó alapot.  

Mennyire viselte meg a korona vírus miatti krízis ezeket a befektetéseket?
Természetesen a tőkepiaci mozgásoktól a Fenntartható Alapunk sem tudta magát függetleníteni, az viszont tisztán látszik, hogy ahogy a piacok fordultak és az eszközárak emelkedni kezdtek, az alap is elkezdte ledolgozni a vírus miatt elszenvedett árfolyamesését.  A korábbi időszakban egyre inkább nőtt a fenntartható befektetések iránti igény, nem számítunk arra, hogy ez változzon. Bár rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés. Tudatossággal és egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a fenntarthatóságért, akár mindennapi életünk során, akár befektetéseinken keresztül.

Címkék: Befalap

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Friss
hírlevél