TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.

Mennyire környezettudatos egy Fenntartható Alap portfoliómenedzsere?
A Fenntartható Alapunk nem csupán a klímakérdésre fókuszál, hanem például az etikus vállalatirányítás vagy a szociális szerepvállalás is szerepet játszik az eszközök kiválasztásában.  De hogy ne kerüljem meg a válaszadást, igyekszem én is a mindennapi életben odafigyelni a tudatosságra, a szelektív hulladékgyűjtés, a műanyagok használatának minimalizálása alapvető fontosságú, illetve előszeretettel választom a technika nyújtotta vívmányokat, és amikor csak lehet, videó konferencián, vagy chat-en tartani a kapcsolatot a külföldi kollégákkal, ezzel is redukálni az autóhasználatot. Emellett a hazai Raiffeisen Bank ezekben a hetekben költözik be az új székházába, amely szintén számos tekintetben „zöldnek” tekinthető. Mit gondol, mennyire rövidtávú trend a fenntarthatóság a befektetések világában?
A portfolióba kerülési kritériumrendszert évekkel ezelőtt definiálták a bécsi kollégáink és a tematikus alapok mellett már az egyébként nem fenntarthatósági elven működő alapokban is kezdik alkalmazni ezt a metódust. Ezt jelzi, hogy ma már az egyik „hagyományos” részvényalapjuk portfoliómenedzsere is csak olyan eszközuniverzumból válogat, amely a fenntarthatósági kritériumokat teljesítő vállaltokból áll.  Úgy érzem ez egy jó irányjelző a számunkra is. Arról nem is beszélve, hogy a vállalatoknak is elemi érdeke, hogy egyre inkább megfeleljenek a fenntarthatósági kritériumoknak, hiszen a pályázatok illetve vállalati hitelkérelmek elbírálásánál egyre inkább előnyt élvezhetnek azokkal a versenytársakkal szemben, akik nem teljesítik ezeket az elvárásokat.  Ez egy öngerjesztő folyamat. Azok a cégek, amelyek nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, azok valószínűleg drágábban tudják magukat finanszírozni, mivel kevesebb lehet számukra az elérhető tőke a piacon.   A drágább finanszírozás alacsonyabb megtérülést eredményez, így már nem csak a fenntarthatósági, de a hagyományos vállalatértékelési kritériumok mentén sem lesznek vonzóak. Ez persze egy nagyon leegyszerűsített gondolkodás, viszont érzékelteti a visszacsatolásokat. Ha a lakosság egyre érzékenyebbé válik környezetvédelmi és szociális kérdésekben, akkor vélhetően a befektetéseiktől is hasonló elvárásokat fogalmaznak majd meg.

Önöknél hány ilyen tematikus befektetési alap érhető el?
Jelenleg egy vegyes alapot kínálunk ebben a tematikában, amelyen keresztül befektetőink nagyjából fele-fele arányban részesedhetnek kötvény- illetve részvény típusú eszközök teljesítményéből. Úgy ítéltük meg, hogy ügyfeleink kockázatvállaló képességéhez ez a portfolió összetétel illik legjobban. Számításaink helyesnek bizonyultak, a februári indulás óta az alap vagyona fokozatosan növekszik, még a koronavírus krízis közben is érkeztek friss megtakarítások a konstrukcióba. Ha továbbra is ilyen jelentős marad az érdeklődés, akkor megfontoljuk, hogy több kockázati kategóriában is kínáljunk fenntartható befektetésekkel foglalkozó alapot.  

Mennyire viselte meg a korona vírus miatti krízis ezeket a befektetéseket?
Természetesen a tőkepiaci mozgásoktól a Fenntartható Alapunk sem tudta magát függetleníteni, az viszont tisztán látszik, hogy ahogy a piacok fordultak és az eszközárak emelkedni kezdtek, az alap is elkezdte ledolgozni a vírus miatt elszenvedett árfolyamesését.  A korábbi időszakban egyre inkább nőtt a fenntartható befektetések iránti igény, nem számítunk arra, hogy ez változzon. Bár rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés. Tudatossággal és egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a fenntarthatóságért, akár mindennapi életünk során, akár befektetéseinken keresztül.

Címkék: Befalap

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél