<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai lakossági állampapírok jelentős felára fényében is vonzóbbak lehetnek a reáleszközök, például a részvények. Hosszabb távon jöhet inflációs nyomás, de a társaságok tudják majd emelni áraikat. A várhatóan sokáig alacsonyan maradó kamatszint miatt is a részvények kerülhetnek előtérbe – tartja Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfóliómenedzsere. Vásárolni azonban kisebb csomagokban érdemes. Interjú.

Privátbankár (PB.): Tudjuk, nehéz ilyenkor prognózist adni, amikor ilyen gyorsan változik minden, de mi a legvalószínűbb? Mikor múlik el a járvány, mire számíthatunk utána?

Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfóliómenedzsere (P. D.): A befektetők fókuszában most az áll, hogy mikor jutunk el az aktív esetszám csökkenéséhez, a járványgörbe laposodásához. Az eddig meghozott intézkedések hatásának lassan jelentkezniük kell a számokban. Ha ez bekövetkezik, az adhat egy pozitív lökést a piacoknak, de ezután máshova kerül majd a hangsúly. Nem annyira a vírus lesz az érdekes, hanem a gazdasági károk. A várakozás jelenleg az, hogy a járvány maximum egy pár hónapig tartó korlátozást jelent.

Nagyon más dimenzióba kerülne minden, ha kiderülne, hogy ez inkább  egy másfél éves periódus, amíg el nem jutunk a vakcina tömeggyártásához. Ebben az esetben nem csak gyors sokkot kapna a gazdaság, hanem hosszútávú összehúzódás következne. Attól függően, hogy melyik forgatókönyv érvényes a tőzsdei szereplők szemében, nagyon nagy mértékben változhat a részvények árazása.

Pekár Dávid, Raiffeisen Alapkezelő
Pekár Dávid, Raiffeisen Alapkezelő

A fejlett részvénypiacokon bekövetkezett 25-40 százalékos indexesésből az következtethető ki, hogy nagyon komoly gazdasági károkat áraz a piac. A jelentős fiskális és monetáris lazítások nélkül talán 50, 60, esetleg 70 százalékos zuhanás lett volna a tőzsdéken.

PB.: Hogyan reagál ezekre a folyamatokra az alapkezelő?

P. D.: A piac szerintem elég sok mindent beárazott a potenciális gazdasági károkból. Így mi a saját befektetési alapjainkban a mostanihoz közeli szinteken már vásárolni kezdtünk, de egyelőre nem agresszívan. Arra az esetre, ha a vakcina kifejlesztéséig, hosszú időre elhúzódna a válság, egyelőre bőven hagytunk még puskaport, elkölthető pénzt a későbbiekre.

PB.: Milyen a nem agresszív vásárlás?

P. D.: A piac alját elkapni legfeljebb szerencsével lehet. A jó stratégia az lehet, hogy tudjuk milyen típusú részvényeket, milyen iparágakban, milyen szinteken tartunk attraktívnak, és mindig felkészülünk egy esetleges még rosszabb forgatókönyvre is. Akadhatnak még meglepetések a piacon, amikor jó vételi lehetőségek alakulnak ki. Viszont ha most kockázatos eszközöket vásárolunk, akkor azt gondolom, ezekkel három-öt éven belül nem fogunk rosszul járni.

Ha a piac pár nap alatt is képes akár öt-tíz, sőt húsz százalékot  mozogni, akkor érdemes fokozatosan, többféle áron részvényt vásárolni. Nem jó úgy végignézni egy esetleges további húsz százalékos leértékelődést, hogy már mindenünk részvényben van és nincs több elkölteni való pénzünk.

PB.: Akkor osszuk be a pénzünket kisebb csomagokra és fokozatosan fektessünk be?

P. D.: Így van. Valamint érdemes visszanyúlni azokhoz a fogódzókhoz, befektetési közhelyekhez, amelyeket megtanultunk. Ilyen a diverzifikáció, azaz hogy ne költsük a teljes tőkénket egyfajta eszközre. De nem csak az eszközök között kell diverzifikálni, hanem időben is érdemes elosztani a vételeket. Devizákból is többfélét érdemes tartani. Nehéz felmérni, mely országok milyen intézkedéseket hoznak, és ez hogyan fog hatni a devizájukra.

PB.: Mekkora az esélye annak, hogy nagyon durva forgatókönyv érvényesül, mint például 1929-1933-ban és azután, amikor egy időben mintegy 80 százalékkal volt alacsonyabban a tőzsdeindex a korábbi csúcsnál?

P. D.: Ennek kevés esélyt adok, szerintem a piaci árakban már nagyon sok minden benne van. Például az Amerikai Egyesült Államokban hetek alatt óriási munkanélküliség keletkezett.

Másrészt rövidtávon hajlamos elfelejteni a piac, de hosszú távon fontossá válhat, hogy milyenek a relatív hozamok. A kamatok lementek nullára, vagy nulla közelébe szinte minden fejlett országban. Az amerikai FED kamatot csökkentett és az amerikai tízéves kötvények hozama is lesüllyedt évi egy százalék alá. Sokkal attraktívabb lesz a vállalatok nyeresége és hozama, mint amennyit a fix hozamú termékek fognak tudni nyújtani. Előtérbe kerülhet, hogy a reáleszközöknek hosszú távon nincs igazán alternatívája.

Pekár Dávid, Raiffeisen Alapkezelő
Pekár Dávid, Raiffeisen Alapkezelő

Korábban a fiskális politika sok helyen nagyon szigorú volt, főleg az Eurózónában. Azt várta a piac, hogy ha lesz is infláció, az már nem a monetáris politikától fog jönni, hanem a költségvetési politikától. Vagyis attól, hogy az államok elkezdenek költekezni. Pár hónapja még azt találgatták, hogy a németek erre hajlandóak lesznek-e végre, most a vírus terjedése hirtelen felülírta az ezzel kapcsolatos kritériumokat. Németország is belevágott. Ha elmúlik a vírus hatása, akkor ezek az ösztönzők még nagyon sokáig ott lesznek a piacon. Ennek inflatórikus hatása lesz. Így a befektetők nem fognak tudni boldogulni fix hozamú termékekkel. Ismét a részvények várhatnak érdekessé. Persze a magyar piac helyzete kicsit más.

PB.: A magyar lakossági államkötvények sem lesznek jobbak, mint a reáleszközök?

P. D.: Kötvényt nem vennék, a kötvények hozama nem kompenzál azért az inflációs kockázatért, ami közép- és hosszútávon előjöhet. A magyar környezet persze más, mert itt az intézmények számára elérhető eszközökhöz képest a lakossági állampapírok jelentős felárat adnak. De még ennek fényében is azt gondolom, hogy a reáleszközök vonzóbbak. A vállalatok tudják áraikat emelni az inflációs környezethez alkalmazkodva, ők inflatorikus környezetben is tudnak nyereséget termelni. A részvények meg tudják őrizni értéküket és így a befektetők vagyonát.

PB.: Mi a szerepe a Megoldás alapcsaládnak, amelynek a kezelésében közreműködik?

P. D.: Az alapcsalád 2016-ban indult és célja az ügyfelek hosszú távú vagyongyarapodásának elősegítése, egyetlen egy termékben. Ez nem egy klasszikus részvény-, kötvény-  vegyes alap, itt a befektetési eszközök teljes tárháza szerepelhet mindegyik alapban. Köztük alternatív eszközök is. Hasonlít némileg az angolszász privátbanki kiszolgálás filozófiájához.

Az alapok kezelése során, ha a kockázatosabb eszközök kockázati prémiuma alacsonyabb, akkor kevesebb ilyen eszközt tartunk. Ez történt már tavaly év végén és idén év elején is, ennek ellenére ezek az alapok tavaly is hoztak 5-10 százaléknyi hozamot a kockázati kategóriától függően. De a kockázati kereteknek csak nagyjából az egyharmadát használtuk ki, óvatosak voltunk, hogy legyen később tér kockázatos eszközök vásárlására.

PB.: A különböző kockázati szintű Megoldás-alapok között hogyan tudnak választani az ügyfelek?

P. D.: Egy Mifid teszten keresztül behatárolja az ügyfél a kockázatvállalási hajlandóságát. Mi pedig úgy határoztuk meg ezeknek az alapoknak a kockázati szintjét, hogy azok megfeleljenek egy-egy Mifid-kategóriának. Így könnyen kiderül, hogy melyik az ügyfélnek való termék a három közül.

PB.: Milyen eszközöket tartanak részvényeken és kamatozó eszközökön kívül?

P. D.: Van egy viszonylag fix ingatlanpiaci kitettség, a bankcsoport saját ingatlanalapjában, aminek a súlya 10-15 százalék közötti. Vásárolunk továbbá külsős, hazai alapkezelők kínálatából olyan abszolút hozamú termékeket, amelyeket hosszútávon jónak tartunk. De egy-egy ilyen kockázatosabb eszközben legfeljebb a tőke pár százaléka van. Az ilyen alapok teljes súlya pedig összesen csak 10-15 százalék. Használunk nyersanyagpiaci kitettséget is, ami általában sokféle nyersanyagot jelent. De ha időnként jónak látjuk, akkor valamelyik eszközt, például az aranyat vagy az olajat felülsúlyozzuk.

PB.: Hogy néz ki a magyar ingatlanpiac? Ott is minden lefagyott?

P. D.: Elsősorban azokon a területeken van probléma, ahol a kiskereskedelem súlya magas, ott újra kell tárgyalni a szerződéseket. Az alapkezelő emiatt csökkentette az alapot terhelő költségeket is. De az alap kellően diverzifikált, a bérlők jelentős része a jelenlegi helyzetben is változatlanul képes fizetni a bérleti díjat. 

PB.: Mi az alapok befektetői célcsoportja?

P. D.: Befektetőink elsősorban a Raiffeisen privát banki és prémium ügyfelei közül kerülnek ki. Leginkább vagyonos magánügyfelek, akiknek már van meglévő megtakarítása, vagy akiknél jelentős havi jövedelem keletkezik. De annak is érdemes ezeket venni, aki rendszeresen tud befektetni, például havonta. Ilyenkor nagyon jól kisimul a vételek átlagára, nem egyetlen árszinttől függ a befektetés. Így kevésbé fogja stresszelni az ügyfelet az, hogy éppen hogyan áll a befektetési jegyeinek az árfolyama.

PB.: Régiónk, illetve Magyarország mennyire teljesít majd felül, illetve alul a jövőben?

P. D.: Kissé más szituációban vagyunk, mint a régió többi része. Magyarországon mind a fiskális, mind a monetáris politika meglehetősen prociklikusan működött eddig. Az államháztartásnak ugyanúgy volt hiánya, mint korábban, ha nem is túl magas. Lett volna lehetőség arra, hogy ez ne így legyen. Lett volna tér kamatemelésekre, de így most kevesebb puskapor maradt. Ennek ellenére még maradtak lehetőségek a válságkezelésre, úgyhogy nagy baj egyelőre nincsen, de minden a további intézkedéseken fog múlni.

A hitelfizetési moratórium segítségével sok korlátot kikerültek és nagyobb mozgásteret adtak maguknak a jegybanki döntéshozók. A forint stabilizálásához azonban lehet, hogy jelentősebb kamatemelésre lesz szükség. Főleg ha a politikai környezet sem lesz olyan stabil, mint ahogy a külföldi befektetők szeretnék.

Korábban a versenyképesség biztosítékát látta a hazai gazdaságpolitika a forint leértékelődéseben. Most valószínűleg a fájdalom enyhítésének lesz az egyik eszköze. Ebből a leértékelődésből már elég sok megtörtént az elmúlt hetekben.

A magyar részvénypiacról nehéz bármit is mondani, mivel nagyon koncentrált. De vannak benne defenzív eszközök is, mint a gyógyszergyártó Richter, amelynek nem annyira fáj ez a jelenlegi környezet, mint például a bankoknak. Ugyanakkor, amikor a politikai helyzetről említést tettem, arra is gondoltam, nem biztos, hogy jó stratégiával próbáljuk meg a jelenlegi helyzetet orvosolni. Stabil politikai és jogi környezetre lenne szükség. Nyugodtan lehetne a jelenlegi környezetben hagyni az államadósságot növekedni és elszállni az államháztartási hiányt. A bejelentett különadó-csomag egyelőre nem drasztikus, ez önmagában nem fogja elriasztani a külföldi befektetőket.

PB.: Milyen érzés “Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2020” díjat megkapni?

P. D.: Megtisztelő és természetesen örültem neki, bár a mostani környezetben nem ezeken a dolgokon vannak a legfontosabb hangsúlyok.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG