TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kisbefektetők rendszeresen megjárják azzal, hogy rosszkor ugrálnak ki-be a befektetési alapokba. Ez ellen az Erste Alapkezelő a velük való párbeszéddel, vegyes alapok létrehozásával, az alapok kockázatainak kordában tartásával igyekszik felvenni a harcot. A kötvényalapoknak, tőkevédett alapoknak leáldozott, a vegyes alapok felfelé tartanak – mondják.

Vizsgálatok szerint amíg egy átlagos részvénypiaci befektető 4-4,5 százalékot ért el Amerikában hosszú évek távlatában, addig az egész részvénypiac 8-9 százalékot. A befektetők rendszerint rosszkor lépnek be a piacra, és rosszkor lépnek ki onnét. Ahogy egy Nobel-díjas közgazdász is bebizonyította, a befektetők nem racionálisak, érzelmi alapon döntenek – mondta el Varga Zalán, az Erste Alapkezelő Zrt. értékesítési igazgatója a cég sajtóreggelijén. (Első kép.)

Te csak ne ugrálj!

Ezért kínál az Erste az utóbbi időben lehetőleg vegyes alapokat. Fogjuk a befektetők kezét – teszik hozzá. Ha ugyanis az alap árfolyam-ingadozása túl nagynak látszik, a kisbefektetők hajlamosak kiugrani, tetézve ezzel a veszteséget rossz időzítéssel. Például fontos, hogy alaposan elmagyarázzák nekik, mi történik a piacon.

 

Még olyan is volt, hogy megvizsgáltak egy amerikai részvényalapot, és a befektetők ki-be ugrálása miatt annak ellenére, hogy az alap szépen teljesített, a befektetők összességében veszítettek. De nem csak a kisbefektetők irracionálisak, hanem időnként a professzionális befektetők is. Például a korábban sikeres vagyonkezelők néha elbízzák magukat, és elkezdenek túl nagy kockázatot vállalni.

Ne félj, nem fog fájni

Az Erste Alapkezelő szerint a megoldást az úgynevezett eszközallokációs alapok jelentik. Ezt a stratégiát Ausztriában dolgozták ki, a privátbankári szegmensben már régebb óta használják. Aktív vegyes alapokat hoztak létre, ahol minden eszközosztály célpont lehet, aktívan allokálnak ezek között. Ezek az abszolút hozamú és a benchmark-követő alapok között valahol félúton helyezkednek el, és főleg a kockázatkezelés terén újítottak a normál vegyes alapokhoz képest. A túlzott ingadozásokat, amelyek a befektetőket megijeszthetik, kiküszöbölik az alapok árfolyamából – hangzott el.

Te! Fektess be!

Ennek jegyében április 1-től a retail szegmensben, azaz a fiókhálózatban is elérhető lesz a vegyes portfóliójú Megtakarítási Plusz Alap. Ezen kívül az ez Erste bevezet egy You Invest „befektetési megoldásnak” nevezett terméket is, amely március 24-től elérhető a bank „prémium” ügyfelei számára. Itt egy honlapon az ügyfél egyetlen pillantással felmérheti a befektetési számláját, de ha akar, a részletekbe is belemehet.

A cég a You Investen belül stabil, kiegyensúlyozott és dinamikus portfóliókat ajánl a különböző kockázatvállalási készségű ügyfeleknek. Ez technikailag három vegyes portfóliójú „alapok alapja” formájában működik, amelyek már működő, korábban létrehozott alapok átnevezésével, átalakításával jöttek létre.

Vegyes alapot mindenkinek

Az utóbbi időben az alapok nagyon jól teljesítettek, ebből az Erste is nagyon sokat profitált. A kötvényalapok voltak az egyik nyertesek, amelyek az alapkamat-csökkentésből hasznot húztak. „Úgy gondoljuk, 2,5 százalék körül lehet a kamatcsökkentés alja” – mondta Mesterházy György, az alapkezelő vezérigazgatója. (Második kép.)

 

Mit lehet tenni ilyen körülmények között, ennyire alacsony kamatok mellett? Az Erste szerint főleg ezekkel az aktívan kezelt vegyes alapokkal lehet újítani. A privátbankári szegmensben, ahol a belépési limit 50 millió forint, a dedikált vagyonkezelést alkalmazzák. Itt 12 féle portfóliót tudnak ajánlani az ügyfeleknek. A prémium szegmensben az említett You Invest tölt be hasonló szerepet, a három kockázati szegmenssel. Itt a belépés egyébként tízmillió forint, vagy legalább havi nettó 300 ezer forintos jövedelem.

Ezeknek az alapoknak van leáldozóban

A legszélesebb területen, a mezei fiókhálózatban, azaz a retail szegmensben a Megtakarítási vagy a Megtakarítási Plusz alapokat kínálják, kifejezetten hazai befektetésekre specializálva, mert úgy gondolják, hogy „a retail ügyfelek ismeretei ezekre az alapokra terjednek ki”. Remélik, az Erste-alapokban levő mintegy 800 milliárd forintot ezekkel a konstrukciókkal is növelni tudják, és megőrizni második helyüket az alapkezelési piacon.

A kötvényalapok, a garantált alapok életciklusa Mesterházy szerint éppen lefelé tart. Most még örülnek is, hogy a garantált alapok terén eddig nem voltak túl aktívak, problémás lenne most azok kezelése. (Hasonlóan a vegyes alapok felé orientálódott mostanában a garantált alapok terén piacvezető K&H-csoport is.)

Előre kérik az árát

Az új You Invest alapokra Magyarországon először „front díjat” („front fee”) fognak felszámítani, a kockázati profiltól függően fél, egy vagy másfél százalékot – mondta el a vezérigazgató. (A hazai befektetési alapok ugyanis jellemzően a visszaváltáskor vonnak le jutalékot, esetleg a vételkor és a visszaváltáskor egyaránt. Külföldön a vételkori, belépési jutalék, azaz front fee a jellemző, amely ráadásul magasabb a hazai díjaknál. Cserében viszont az alapból vont éves szintű alapkezelési díj külföldön rendszerint alacsonyabb – a szerk.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél