<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az OTP Alapkezelő adatai szerint az év eleje óta az abszolút hozamú alapok több mint 25 milliárd forintot vonzottak, a normál részvényalapokból viszont folyamatos a tőkekivonás. Az abszolút hozamú alapok vagyona már 170 milliárd forint körül van, az év elején még csak 135 milliárd volt (azóta a tőkeáramlás és a hozam együtt növelte).

Kétszámjegyű hozamok itt is, ott is

Az OTP EMDA nevű alap mérete például hárommilliárdról ötmilliárdra emelkedett az idén, hozamot is termelt és hárommilliárd forint friss tőke is érkezett az alapba. Az OTP Supra közel hétmilliárdról húszmilliárdra nőtt, ezen belül 12 milliárd a friss tőke és hozam is szépen keletkezett. A Supra, a G10 és az EMDA egy, három évre visszamenőleg és indulástól egyaránt két számjegyű, egyes esetekben az évi 20, 30 százalékot is elérő hozamokat értek el. Eddig az OTP-n kívül hét másik forgalmazási hely is értékesítette a cég alapjait, ez a szám reményeik szerint az év végére tízre fog emelkedni.

Szalma Csaba befektetési igazgató, a Supra kezelője szerint az alap jegyeinek árfolyama az indulástól több mint háromszorosára emelkedett, az idén is 26 százalék feletti volt a növekedés. Az alap 17 lezárt negyedév közül 14-ben ért el pozitív hozamot és háromban negatívat. Az alapot azonban mindenképpen csak hosszabb távra ajánlják, mert rövid távon elképzelhetőek a veszteségek.

Szalma Csaba

Amikor öntötték a magyar államkötvényeket

Az év elején az EKB előírásainak változása miatt rengeteg magyar deviza-államkötvény ömlött a piacra, hozamuk a forinthozamokat is meghaladta, Az alapkezelő úgy gondolta, hogy ez egy egyszeri alkalom volt, és vásárlásra használta fel, ami be is jött, ma már jóval alacsonyabb, 4-5 százalékos hozammal forognak ezek a kötvények. A devizás magyar vállalati kötvényeket is vásárolták, ezen is szép hozamokat tudtak elérni.

Harmadszor több térségbeli ország bocsátott ki az év első felében kötvényeket, amelyek kockázati felára, hozama azóta sokat csökkent, a papírok árfolyama több mint 25 százalékot emelkedett. Április végén-májusban volt egy megingása ebben a folyamatban az eurozóna válsága miatt, de ezt sikeresen átvészelték. Mivel ugyanis a kötvények sokszor illikvidek, nem érdemes gyakran kereskedni velük, ezért kerestek egy olyan eszközt, amelynek mozgásával lehet védekezni az áresések ellen. Az alapkezelő e célból dollár/forint long pozíciót nyitott.

Bíztak a svájci jegybank erejében

Nyitottak EUR/CHF longot is, mert úgy gondolták, hogy nincs oka arra, hogy a svájci jegybank feladja az árfolyamküszöböt. Ez bejött, szeptemberben eltávolodott az árfolyam a küszöbszinttől, és ez még a közeljövőben is várható. Az alapnak csekély részvénykitettsége is lehet, jelenleg 6-7 százalékot tartanak ilyen papírokban. Az egyik a Unicredit részvényeire szóló long pozíció.

Tavaly szeptemberben átpozícionálták az alap szórását – csökkentették a portfólió kockázatát -, mert azt tapasztalták, hogy a jó hozamok ellenére nem áramlott be a várt mennyiségű tőke. A portfóliót úgy alakítják, hogy ne mozogjon együtt egyik nagy eszközosztállyal sem, és a lejtmenetek idején lehetőleg kimaradjon az esésből – mondta Szalma Csaba. A MAX index-el való korreláció például jelenleg minimális, de voltak időszakok, amikor együtt, máskor ellentétesen mozgott az alap árfolyama a magyar állampapírokkal. Hasonló a helyzet az EUR/HUF, a BUX vagy a nemzetközi részvényindexek esetében.

A túlzott optimizmus elmúlhat

Büki András befektetési igazgató emlékeztetett arra, hogy milyen várakozásokról számoltak be a cég tavaly decemberi sajtóbeszélgetésén, szerinte azok szépen bejöttek. Így bíztak a kelet-európai államkötvényekben, az európai banki értékpapírokban, az eurós magyar állampapírokban.

Büki mostani várakozása szerint piaci korrekció következik a világ kockázatos eszközeinek piacain, a túlzott optimizmus el fog múlni. Az ausztrál dollár szerinte kirívóan túlértékelt, mert azoknak a nyersanyagoknak az áremelkedése megállt, amelyeknek az ausztrál gazdaság különösen ki van téve. Az ausztrál dollár vásárlóerő-paritáson 32 százalékkal túlértékelt az amerikai dollárhoz képest.

Magyar állampapír, te drága

A magyar állampapírok szerinte már nem hordoznak komoly felértékelődési potenciált magukban. Azokat a hozamszinteket, ahol tavaly elindult a hozamemelkedés, már elérték. Más kötvényekben még látnak fantáziát, például vásároltak az OTP és a Mol devizakötvényeiből. Bár lehet, hogy az IMF-megállapodással még tovább csökkennek a magyar állampapírhozamok, de a kockázatok is sokasodnak. Akkor szeretek vásárolni, amikor mások eladják, és eladni, amikor mások keresik. Most nagyon keresik a magyar állampapírokat – mondja Büki.

Akár IMF-megállapodás nélkül is

Szalma Csaba ugyanakkor még lát fantáziát a magyar eurós államkötvényekben. A 2018-2019-es lejáratú papírokkal carry trade-el (fedezeti ügyletekkel) még mindig évi 9-10 százalékos hozamot lehet elérni, többet, mint a forintos állampapírok hét százalék körüli hozama – mondja. A magyar állampapírok hozama egyébként is még mindig több mint kétszerese például a lengyel hozamoknak, óriási éhség van magas hozamokra a világban, a külföldi befektetők ugrásra készen állnak.

Megfelelő körülmények között akár IMF-megállapodás nélkül is finanszírozhatják a magyar államadósságot – mondja Szalma. A magyar hozamoknak hosszabb távon még van útja lefelé. Az OTP portfólió-kezelőinek keze egyébként nincs megkötve, akár egymással ellentétes pozíciókat is felvehetnek. Nincs központi álláspont a cégen belül – mondták el.

A kisbefektetőknek külön becsomagolják

Az ország második legkeresettebb terméke a vasérc után az állampapír, a devizaválság miatt az ausztrál állampapírok 80 százaléka van külföldiek kezében. Így nagy jövőt jósolnak az ausztrál dollárt shortoló (határidőre eladó, a deviza esésére játszó) pozícióknak. Az igazi QE (quantitative easing, mennyiségi könnyítés) nem Amerikában, hanem Kínában zajlott az elmúlt években, a világ gazdaságára így várhatóan inkább a kínai gazdaság gyakorol majd hatást – hangzott el.

Gáti László értékesítési igazgató szerint az abszolút hozamú alapok elsősorban intézményi termékek, nem tipikusan a kisbefektetőknek valók, bár ők is vásárolhatják ezeket. A nemrég indult OTP Szinergia I. és a most induló OTP Szinergia II. alapok mögöttes befektetése az abszolút hozamú alapok egy kosara, az első még csak hat, a második már nyolc ilyen OTP-alapot tartalmaz. A kettes számú alapban nagyobb súllyal, 27 százalékkal a Supra szerepel. Az alap a futamidő végén nyolc százalékos (évi 2,23 százalékos) minimális hozamot fizet, de legfeljebb 72 (évi 16,81) százalékot.

Alaposítás után kötvényesítik

Az alapkezelő a biztosítók felé igyekszik nyitni, az abszolút hozamú alapjait a Szinergia-alapokhoz hasonló arányban kötvényesíti a biztosítók számára, hogy a jogszabályoknak megfelelően származtatott eszközök ne kerüljenek a portfólióba - mondta Gáti.

Az alapkezelő alapjaiban vannak E-Star-kötvények, a cég helyzete eléggé reménytelennek látszik. A kötvények már most is csak a névérték 30-40 százalékán forognak a tőzsdén, de bíznak abban, hogy egy esetleges felszámolás során ennél többet kapnak majd - mondta el Szalma Csaba.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19150 19080 19165 -0,52% 19150 19155 107 647 695 Ft 2021-10-27 09:21:31
MOL 2744 2732 2758 -0,07% 2744 2754 38 349 528 Ft 2021-10-27 09:21:44
MTELEKOM 428 428 432 0,00% 428 428 634 194 Ft 2021-10-27 09:21:55
RICHTER 8645 8615 8650 +0,41% 8645 8650 36 426 930 Ft 2021-10-27 09:20:00
OPUS 238 238 239 0,00% 238 239 609 357 Ft 2021-10-27 09:00:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos