TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Három hónap alatt bő nyolc százalékot gyarapodott az OTP Supra árfolyama, amely arról is nevezetes, hogy a legtöbbet veszítette a januári svájcifrank-mizérián a hazai alapok közül. Kezelője, Szalma Csaba szerint főleg a svájci frank részleges visszagyengülésének, a Mol-rallynak és a dollárerősödésnek köszönhető. Ismét jön az alapba a tőke is.

Az árfolyamok már csak ingadoznak, sőt néha ugrálnak vagy hullámvonalakat írnak le, és gyakran az elsőkből lesznek az utolsók, az utolsókból az elsők. Ezt jól megtanulhatták az OTP Supra ügyfelei is, főleg azok, akik a január 15-i „fekete csütörtök”, a svájci frank árfolyamküszöbének elengedése és a deviza drasztikus erősödése után szálltak ki az alapból. Többnyire megijedve attól, hogy a befektetési jegyek árfolyama egyetlen nap alatt 18,8 százalékot esett.

Visszagyengült kicsit a frank

Azóta ugyanis ebből 8,3 százalékot nyert vissza kicsit több mint három hónap alatt, január 16-tól április 21-ig. A befektetési jegyek árfolyama már a nagy ugrást követő napokban is több százalékot mozdult el hol felfelé, hol lefelé, az akkoriban volatilis, tehát erősen ingadozó tőkepiacoknak megfelelően. (Mindez pedig benne volt a pakliban, hiszen alap abszolút hozamú, és rendszerint kockázatosabb befektetéseket is tart, mint deviza-pozíciók, hosszú futamidejű kötvények, devizakötvények, sőt részvények is.)

 

Ebben lehetett szerepe annak, hogy a nyilvánosságra került információk alapján a svájcifrank-pozíciók jelentős része mellett kitartott, a frank pedig egy részét visszaadta a nagy januári erősödésnek A január közepi 0,98 környékén levő mélypontról 1,08 közelébe emelkedett február végéig az euróval szembeni árfolyam, igaz, azóta onnét ismét lefelé csorog, már éppen csak 1,03. A frank gyengülésére játszóknak, mint a Supra is, az a jó, ha minél magasabb ez az érték.

 

Kilőtt a Mol, jaj, de jó

Az alap havi hírlevele szerint márciusban hosszabb magyar forintos állampapírokat, eurós horvát kötvényeket és olaj long ETF-et (tőzsdén forgalmazott alapot) vásároltak, miközben devizás kitettségük csak kismértékben változott. „Az alap árfolyamára a Mol-részvény, a hosszú magyar állampapírok árfolyamának alakulása, illetve a devizás kitettség lehet a legnagyobb hatással” – írták. A Mol főleg az utóbbi 1-2 hétben jöhetett nagyon jól, amikor kilőtt 12 000 forint környékéről 15 000 forintig.

A jelentés többféle devizapozíciót is felsorol. Megemlíti, hogy a svájci frank shortok aránya a portfólió 39 százalékára süllyedt március végéig (január közepén még majdnem 100 százalék volt), a forint short arány pedig 44 százalékára emelkedett az euróval szemben. (A forint short a forint gyengülésére játszó pozíció.)

Új keletű forint shortok

Szalma Csaba

Amint Szalma Csabától, az alap kezelőjétől megtudtuk, az utóbbi hónapok árfolyamnyereségében három tényezőnek volt döntő szerepe: a megtartott svájcifrank-pozíciókon, azaz a frank visszagyengülésén elért nyereségnek, a Mol-részvények árfolyam-emelkedésének, valamint a dollár erősödésére játszó pozíciójuknak. Bár a forint sokat erősödött az utóbbi hónapokban, a forint shortokat 300 forint közelében, kicsivel az alatt kötötték, így az egyelőre csak nulla körüli eredményt hozott.

Olajat is vettek

A svájci frankról elmondta azt is, hogy az árfolyamának várt gyengülésével párhuzamosan apránként csökkentették a pozíció méretét 96 százalékról az említett 39 százalékra. Ezen kívül több kisebb pozíciójuk volt még, mint olaj long vagy Unicredit-részvények, amik kisebb mértékben hozzájárultak az eredményhez.

A hírlevél megemlíti azt is, hogy az alapba márciusban kétmilliárd forintnyi tőkét helyeztek el a befektetők. Az alap vagyona a napokban ismét elérte a 100 milliárd forintot, ezzel ez a legnagyobb abszolút hozamú alap. (Az alapról januárban itt írtunk, a többi alapról a svájcifrank-erősödés fényében pedig itt.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél