<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Három hónap alatt bő nyolc százalékot gyarapodott az OTP Supra árfolyama, amely arról is nevezetes, hogy a legtöbbet veszítette a januári svájcifrank-mizérián a hazai alapok közül. Kezelője, Szalma Csaba szerint főleg a svájci frank részleges visszagyengülésének, a Mol-rallynak és a dollárerősödésnek köszönhető. Ismét jön az alapba a tőke is.

Az árfolyamok már csak ingadoznak, sőt néha ugrálnak vagy hullámvonalakat írnak le, és gyakran az elsőkből lesznek az utolsók, az utolsókból az elsők. Ezt jól megtanulhatták az OTP Supra ügyfelei is, főleg azok, akik a január 15-i „fekete csütörtök”, a svájci frank árfolyamküszöbének elengedése és a deviza drasztikus erősödése után szálltak ki az alapból. Többnyire megijedve attól, hogy a befektetési jegyek árfolyama egyetlen nap alatt 18,8 százalékot esett.

Visszagyengült kicsit a frank

Azóta ugyanis ebből 8,3 százalékot nyert vissza kicsit több mint három hónap alatt, január 16-tól április 21-ig. A befektetési jegyek árfolyama már a nagy ugrást követő napokban is több százalékot mozdult el hol felfelé, hol lefelé, az akkoriban volatilis, tehát erősen ingadozó tőkepiacoknak megfelelően. (Mindez pedig benne volt a pakliban, hiszen alap abszolút hozamú, és rendszerint kockázatosabb befektetéseket is tart, mint deviza-pozíciók, hosszú futamidejű kötvények, devizakötvények, sőt részvények is.)

 

Ebben lehetett szerepe annak, hogy a nyilvánosságra került információk alapján a svájcifrank-pozíciók jelentős része mellett kitartott, a frank pedig egy részét visszaadta a nagy januári erősödésnek A január közepi 0,98 környékén levő mélypontról 1,08 közelébe emelkedett február végéig az euróval szembeni árfolyam, igaz, azóta onnét ismét lefelé csorog, már éppen csak 1,03. A frank gyengülésére játszóknak, mint a Supra is, az a jó, ha minél magasabb ez az érték.

 

Kilőtt a Mol, jaj, de jó

Az alap havi hírlevele szerint márciusban hosszabb magyar forintos állampapírokat, eurós horvát kötvényeket és olaj long ETF-et (tőzsdén forgalmazott alapot) vásároltak, miközben devizás kitettségük csak kismértékben változott. „Az alap árfolyamára a Mol-részvény, a hosszú magyar állampapírok árfolyamának alakulása, illetve a devizás kitettség lehet a legnagyobb hatással” – írták. A Mol főleg az utóbbi 1-2 hétben jöhetett nagyon jól, amikor kilőtt 12 000 forint környékéről 15 000 forintig.

A jelentés többféle devizapozíciót is felsorol. Megemlíti, hogy a svájci frank shortok aránya a portfólió 39 százalékára süllyedt március végéig (január közepén még majdnem 100 százalék volt), a forint short arány pedig 44 százalékára emelkedett az euróval szemben. (A forint short a forint gyengülésére játszó pozíció.)

Új keletű forint shortok

Szalma Csaba

Amint Szalma Csabától, az alap kezelőjétől megtudtuk, az utóbbi hónapok árfolyamnyereségében három tényezőnek volt döntő szerepe: a megtartott svájcifrank-pozíciókon, azaz a frank visszagyengülésén elért nyereségnek, a Mol-részvények árfolyam-emelkedésének, valamint a dollár erősödésére játszó pozíciójuknak. Bár a forint sokat erősödött az utóbbi hónapokban, a forint shortokat 300 forint közelében, kicsivel az alatt kötötték, így az egyelőre csak nulla körüli eredményt hozott.

Olajat is vettek

A svájci frankról elmondta azt is, hogy az árfolyamának várt gyengülésével párhuzamosan apránként csökkentették a pozíció méretét 96 százalékról az említett 39 százalékra. Ezen kívül több kisebb pozíciójuk volt még, mint olaj long vagy Unicredit-részvények, amik kisebb mértékben hozzájárultak az eredményhez.

A hírlevél megemlíti azt is, hogy az alapba márciusban kétmilliárd forintnyi tőkét helyeztek el a befektetők. Az alap vagyona a napokban ismét elérte a 100 milliárd forintot, ezzel ez a legnagyobb abszolút hozamú alap. (Az alapról januárban itt írtunk, a többi alapról a svájcifrank-erősödés fényében pedig itt.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16650 16335 16650 +2,08% 0 0 4 443 541 715 Ft 2021-08-02 17:05:13
MOL 2404 2388 2412 -0,25% 0 0 616 365 466 Ft 2021-08-02 17:06:55
MTELEKOM 425 424 428 -0,58% 0 0 16 652 351 Ft 2021-08-02 17:05:22
RICHTER 8345 8200 8345 +0,54% 0 0 1 435 649 735 Ft 2021-08-02 17:06:42
OPUS 236 236 240 -0,84% 0 0 8 012 494 Ft 2021-08-02 16:59:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos