<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Nehéz összeállítani az ideális koktélt a gazdaságpolitikában, ha túl sok a megszorítás, visszaesik a gazdasági növekedés, ha túl kevés, az a hitelezőknek nem fog tetszeni. Ez az alapdilemma, minden gazdaságpolitikus más-más megoldást keres. A görög példa is azt mutatja, hogy a társadalom nem fogadja el a túlzott megszorításokat – hangzott el a K&H Alapkezelő előadásán.

Ami a piacokat illeti, a rally az utóbbi hetekben megtorpant – mondta Horváth István, a K&H Befektetési Alapkezelő vezérigazgatója a cég befektetői konferenciáján. A koktél sehogyan sem akar összeállni, nem jön ki egy jó kombináció, ez a piacokat aggodalommal tölti el. Az EU-ban a legélesebb a probléma, aminek az a gyökere évekre nyúlik vissza, minden ország más és más. A most problémákkal küzdő országokban a munkaerő drága lett és kevéssé hatékony, például Németországhoz képest, miközben a feltörekvő piacok is komoly versenyt támasztottak. Ez vezetett a magánszféra, majd az államháztartások eladósodásához.

Négy út áll előttünk, de három járhatatlan

A tankönyvek négy megoldást ismernek: a deviza leértékelését, ami itt nem járható út. Lehet csődöt jelenteni és nem visszafizetni az adósságot, de ez sem látszik megvalósíthatónak, az országok túlzottan egymástól függenek, az egyik csődje másokat is csődbe vihet. A harmadik módszer az adósságok elinflálása, amit azonban a Bundesbank hagyományait követő EKB nem enged. A negyedik a versenyképesség növelésének és a megszorításoknak valamilyen kombinációja, ami nagyon fájdalmas lehet.

Hasonló folyamatok zajlanak Romániában, Írországban, Spanyolországban: belső leértékelés, a bérek leszorítása. A költségvetési kiigazítások azonban a választók ellenállását váltják ki, központi témává váltak több országban a választásokon.

Amerikában nyugi van

Az USA-ban sokkal kiegyensúlyozottabb a helyzet, de az őszi választásokig sok változásra már nem lehet számítani. A feltörekvő piacok egésze jól teljesít, a kérdés, hogy Kínában a puha lassulást sikerül-e megvalósítani, vagy kemény landolás lesz, például az ingatlanbuborék kipukkadásával, amely sokak szerint létezik, mások szerint viszont nem. A feltörekvő piacok hatalmas előnye, hogy sokkal alacsonyabb az államadósságuk, mint a fejletteké. Míg az amerikai kamatot már nincsen hová csökkenteni, a feltörekvő piacokon még bőven van ennek tere.

Jó, ha van egy kis nyersanyagja az embernek

Az alapkezelő szerint egy jól kiegyensúlyozott portfólióban a nyersanyagoknak is fontos szerepe van, jól diverzifikálják a portfóliót, terítik a kockázatot. A nyersanyagok kockázata a részvényekéhez hasonlít, egyes években együtt mozognak, más években ellentétesen.

A nyersanyagok vásárlása lehetséges különböző nyersanyagpiaci részvénytársaságok részvényein keresztül, a határidős tőzsdéken is, az utóbbiak azonban inkább nagybefektetőknek vannak kitalálva. A részvénytársaságok pedig egyrészt gyakran lefedezik a nyersanyagárak változását, másrészt sokféle más kockázatot is hordoznak magukban. A kisbefektetők számára a legkönnyebben járható út a befektetési alapokon keresztül kínálkozik.

Egy fecske nem csinál magyar nyarat

Ami a magyar gazdaság növekedési kilátásait illeti, a 2011-es év viszonylag jól sikerült, ami nem kis részben annak volt betudható, hogy az ipar is jól teljesített és a jó időjárás miatt a mezőgazdaság is. Erre az évre gyakorlatilag stagnálást jelez előre a kormány és az MNB is, Az ipart a nyugat-európai növekedés húzta, de most már lassul, egyes cégek ugyan növekednek, például az autóiparban, mások azonban csökkentik termelésüket. „Egy fecske nem csinál nyarat” – jegyezte meg Horváth István.

A magyar államadósság csökkentéséről rengeteg szó esett tavaly, de lényegében sikertelennek bizonyult, a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások átcsatornázása ellenére is, aminek a forintgyengülés a fő oka. Ha a nyugdíjpénztári pénzektől eltekintünk, akkor a hiány 2011-ben tovább nőtt, ezen próbál most a kormány segíteni.

A növekedésünknek alighanem lőttek

A Széll Kálmán terv 2.0 a szakember szerint túlságosan a bevételek növekedésére koncentrál, a kiadásokhoz alig nyúl, másrészt pedig a növekedésre is rányomja a bélyegét, tovább fékezi majd a gazdaságot. Viszont megnyugtatóan hatott a piacokra, és közelebb hoz bennünket az IMF-megállapodáshoz, a kohéziós alapok szűkítését is nagyobb eséllyel tudjuk elkerülni. Fontos lesz majd a folytatás, nagy kérdés, hogy mi valósul majd meg belőle, hogyan fogadja a tőkepiac és hogyan folynak majd az IMF/EU tárgyalások. Az igazgató szerint piaci finanszírozásra és IMF-hitelkeretre egyaránt szükségünk van.

Az IMF-megállapodás megkötése esetén lenne tere a kamatcsökkentésnek is. Jelenleg a magas infláció miatt erre kicsi esély látszik. Az alapkezelő úgy véli, hogy az év végéig az infláció már nem igazán fog csökkenni, így még az IMF-megállapodás esetén is kicsi a tere a kamatcsökkentésnek, csak óvatos csökkentés várható.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 19000 18720 19180 -0,73% 0 0 5 408 014 100 Ft 2021-10-15 17:05:00
MOL 2738 2716 2778 -1,08% 0 0 2 607 131 320 Ft 2021-10-15 17:05:14
MTELEKOM 427 425 430 +0,47% 0 0 85 142 687 Ft 2021-10-15 17:05:01
RICHTER 8565 8490 8675 -0,46% 0 0 1 513 148 385 Ft 2021-10-15 17:09:44
OPUS 246 243 248 +0,61% 0 0 30 559 002 Ft 2021-10-15 17:05:26
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
hírlevél
depositphotos