Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Számításaink szerint nincs szó tőkemenekítésről a befektetési alapok piacán, március első felében az ügyfelek kevéssel több pénzt fektettek az alapokba, mint amennyit kivettek. A kockázatosabb alapfajtákat azonban kerülték és sok eurót helyeztek el, ami persze az alacsony árfolyamnak is betudható.

Február 24-én reggel pattant ki a Buda-Cash Brókerház botránya, de abban a hónapban csak pár nap maradt, amikor a befektetők reagálhattak volna. Márciusban a „brókerbotrányok” néven emlegetett, de legalább annyira vállalati kötvények kibocsátásához és kisebb pénzintézetekhez kötődő botránysorozat erősen tovább gyűrűzött, érdemes tehát megnézni, reagáltak-e erre a megtakarításokkal rendelkező ügyfelek.

Hoztak is pénzt, meg nem is

A legátláthatóbb, nyilvános napi adatokkal rendelkező befektetésfajta a befektetési alapoké, ahol maximum pár napos késéssel látni lehet, mely alapba vittek friss tőkét, és melyikből vettek ki az ügyfelek. Számításaink szerint február vége és március 17-e között 67 millió forintos tőkebeáramlás történt a Bamosz adatbázisában szereplő alapok körében. Ez eléggé csekélynek számít, általában a tízmilliárdos nagyságrendben szoktak lenni a változások havonta.

Novemberben és decemberben például 48, illetve 31 milliárd forint körüli tőkekivonás volt, bár valószínűleg jórészt intézményi befektetők döntései következtében. Januárban és februárban pedig 27, illetve 30 milliárd forintnyi beáramlás történt. Az utóbbi években majdnem minden hónapban a beáramlás volt a jellemző – főleg a bankbetétekből csoportosítottak át alapokba megtakarításokat –, így a 67 milliós félhavi adat inkább alacsonynak számít. Ennek alapján azt mondhatjuk, hogy a kisbefektetők annyira nem ijedtek meg, hogy tőkét vonjanak ki, de lehet, hogy sokan elhalasztották befektetésüket, vagy mérsékelték az összegét.

Nem voltak a topon az abszolút hozamúak

Az alapokon belül egyrészt a kockázatosabb kategóriában csökkent inkább a vagyon: az abszolút hozamú alapokból 11 milliárd forint távozott, a részvényalapokból pár százmillió, az ingatlanalapokból másfél milliárd. Másrészt valamilyen okból a mostanában népszerű rövid kötvényalapokból is távozott 10,6 milliárd. Nem tudjuk biztosan, de talán szerepe lehetett ebben, hogy az állam nemrég emelte a lakossági állampapírok kamatait, mert mindkét befektetési forma a kockázatkerülő befektetőknek való.

Nem ijedtek meg a magyar magántulajdontól

Nőni főleg a szintén nem kockázatmentes vegyes alapok tőkéje nőtt, tízmilliárd forinttal, a tőkevédett alapoké 5,3 milliárddal, kisebb mértékben pedig a pénzpiaci alapokat is megtalálták, pedig azok hozama mostanában a bankbetétekéhez hasonlóan alacsony.

A legnagyobb tőkekiáramlást elszenvedett tíz alap listáján egyébként az első négy banki tulajdonú alapkezelőhöz tartozik, nem banki alapkezelő alapja az ötödik helyen áll. Az első tízből hét banki, három nem banki tulajdonú cég által kezelt alap. A legnagyobb tőkekivonás egy független alapkezelőnél figyelhető meg, utána azonban nagybankok sora következik.

Eurót vegyenek

Mindeközben a forintos alapokból távozott 15,2 milliárd forint, és 14,5 milliárd forintnyi eurót helyeztek el az eurós befektetési jegyekbe. Ennek nyilván az lehet az oka, hogy az euró viszonylag olcsó, a 300 forintot kerülgeti a keresztárfolyam, ilyenkor a kisbefektetők gyakran kezdenek euróban takarékoskodni. A dolláralapokból egymilliárd forint távozott, nem csoda, sok éve nem volt ennyire drága a dollár, mint most.

Pár nappal rövidebb időszak adatai alapján hasonló eredményre jutott egyébként a Bamosz is. Februári hírlevelében megemlítette, hogy „március első két hetében a nyilvános alapokba további 9 milliárd forintot meghaladó mértékű friss befektetés áramlott, ami jól jelzi, hogy az alapok befektetői megítélése szerencsés módon nem változott meg a botrányok kapcsán”.

Nyilvános alapok vagyona (2015. február 28-tól március 17-ig)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás
(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú -11,3 686,3 12,5
Árupiaci 0,5 16,1 0,3
Dinamikus vegyes 0,7 13,3 0,2
Egyéb értékpapír 1,4 48,0 0,9
Egyéb pénzpiaci -1,3 527,1 9,6
Hosszú kötvény 3,7 215,9 3,9
Kiegyensúlyozott vegyes 2,4 459,1 8,4
Közvetett ingatlan -0,2 26,6 0,5
Közvetlen ingatlan -1,3 456,7 8,3
Likviditási 3,5 902,8 16,5
Óvatos vegyes 7,0 236,6 4,3
Részvény -0,4 264,5 4,8
Rövid kötvény -10,6 1 012,5 18,5
Szabad futamidejű kötv. -2,8 80,4 1,5
Származtatott 3,6 26,3 0,5
Tőkevédett 5,3 503,7 9,2
Összesen: 0,1 5 475,8 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): -3,2 2 946,1 53,8
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) -6,9 1 006,4 18,4
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél