8p

Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.

Négymilliárd ember fog választani ebben az évben, a Föld lakosságának zöme, és van, ahol bizonyos a kimenetel, mint Oroszországban –  mondta Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Másutt azonban nagyon bizonytalanok az esélyek, és ez a világgazdaságot is nagy mértékben befolyásolhatja.

Az Európai Parlamentben erősödhet az ECR, amely az olasz Meloni erősödésével együtt lassíthatja az Európai Unió integrációs folyamatát. Nehézkesebb lehet a döntéshozatal, lassulhatnak a zöld programok és az EU költségvetésének növekedése. Csökkenhet a kölcsönös segítségnyújtás a szervezetben.

Választások 2024-ben, 1. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Választások 2024-ben, 1. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Trump visszatér?

Az USA-ban fej fej mellett halad a két jelölt, Donald Trump és Joe Biden, akik a saját táborukon belül hatalmas népszerűségnek örvendenek. A republikánusok és Trump esélyei jelenleg valamivel nagyobbak, a kampányban nagy szerepe lesz a gazdaságnak. Felértékelődött az elnökhelyettesek szerepe, akik könnyen elnöki szerepbe kerülhetnek később.

Választások 2024-ben, 2. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Választások 2024-ben, 2. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Sikerülhet-e a soft landing (puha landolás) az Egyesült Államokban? Sokak szerint igen, de ez még nem dőlt el teljesen. A maginfláció évi négy százalék felett ragadt, a költségvetési hiány magas, így nem biztos, hogy olyan hamar következnek a piac által várt kamatcsökkentések. A piac egyébként 150, míg a Fed csak 75 bázispontos kamatvágást vár.

Magyarország Európa-függő

Számos további bizonytalansági tényező van még, mint  Vörös-tengeren kitört konfliktus vagy Tajvan helyzete. Nem kizárt a konfliktusok eszkalációja, ami inflációs nyomást okozhat a szállítási nehézségek kialakulása miatt.

Rosszabbul élnek, mint négy éve? Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Rosszabbul élnek, mint négy éve? Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Magyarországon idén már érdemben nőhet a gazdaság, segíti a kamatszint csökkenése, a privát tőkebeáramlás, az EU-s források érkezése. Nehézségeket okoz azonban a gyenge fogyasztói bizalom, a lanyha euróövezeti kereslet és az állami beruházások gyengélkedése. Németországban recessziót jósolnak az elemzők, különösen a feldolgozóipar helyzete nehéz, ami Magyarországon is behatárolja a növekedési kilátásokat.

Meddig csökkenhet a magyar kamat?

Az infláció csökkenése (a dezinfláció) idén jelentősen lelassulhat, csak 2025-ben érhet vissza a pénzromlás mértéke az MNB célsávjába. A költségvetési hiány lassan ugyan, de legalább csökkenhet – mondta Árokszállási Zoltán. Júliusra hat százalék alatti három hónapos kamatot áraz a hazai tőkepiac, az alapkamat így még hónapokig tovább csökkenthető.

Nyárra valószínűleg látszódni fog, folytatható-e a kamatcsökkentés.

 

Az Equilor előrejelzései. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Az Equilor előrejelzései. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Nem esik tovább a hazai állampapírhozam?

A hazai rövid futamidejű kamatvárakozások már most a hosszú futamidejű állampapírok hozamának szintjére csökkentek, ezért további hozamcsökkenés kevéssé valószínű az idén – véli a brókercég. Az EU-s források beérkezése miatt tartósan 400 forint feletti euróra azonban az idén nem számítanak.

Kérdéses a forint erősödése. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Kérdéses a forint erősödése. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Lehet még erő a BUX-ban

A hazai tőzsdei részvények jó erőben vannak, kedvez nekik a kamatcsökkenés, a gazdasági növekedés várható megindulása. Különösen így van ez az OTP-nél. A Molnál kissé kevésbé szép a kép, továbbra is magasak az adók és a költségek, bár a Brent-Ural kőolaj spread nőni kezdett és tavaly javult a finomítói marzs.

Árfolyamok és grafikonok

A Richtert a Vraylar-sztori viszi továbbra is, 40 milliárd forintos részvényvásárlási programjából még 14 milliárd maradt. A papír megítélése az Equilor szerint most inkább semleges. Továbbra is jó sztori a Magyar Telekom, amely 12 százalékkal növeli a béreket és 15 százalékkal az árait.

Tartsuk szárazon az állampapírpénzt

Rengeteg kamatot fognak fizetni a lakossági állampapírok, főleg a különböző PMÁP sorozatok az első negyedévben, ez több száz milliárd forint újra befektethető pénzt jelent majd – hangzott el.

Állampapírkamat-fizetések. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Állampapírkamat-fizetések. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

A jelenleg elérhető, 9,9 százalékos kamatozású PMÁP rendkívül vonzónak számít a csökkenő infláció fényében. Ugyanakkor más, akár részvénypiaci befektetések lehetősége is felértékelődhet. A sok bizonytalanság és kockázat miatt nem árt, ha szárazon tartunk valamennyi puskaport, hogy ha valamely piacon jó lehetőségek adódnak, olcsón be tudjunk szállni – mondta az elemző.

Boldog szülinapot, euró

Az euró már 25 éves, minden pesszimista jóslat ellenére, és már Bulgáriában és Romániában is dolgoznak a bevezetésén – mondta Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető. Az euró számos előnnyel bír, eltűnt az árfolyamkockázat, sokkal kiszámíthatóbb környezetben tudnak működni a cégek, és sokkal alacsonyabb kamatkörnyezetben lehet gazdálkodni. A fiatal generációknak már természetes a használata, nem is emlékeznek a régi nemzeti valutákra.

Bár hátrányok is vannak, így az önálló monetáris politika lehetősége is elvész, amit például Görögországban láttunk elrettentő példaként. Külkereskedelmi egyensúlytalanság esetén az árfolyam nem tud kiegyenlítőként működni. További előrelépést, áttörést jelenthet a digitális euró bevezetése, amelyre előrehaladott megalapozott tervek vannak.

Meglepően stabil az euró/dollár

Ami az euróárfolyamot illeti, az eddig hét éves ciklusokban működő euró utolsó hét éves ciklusa elmaradt (lásd a grafikont), azóta iránytalan mozgás látható a dollárral szemben. A dollár aránya a devizatartalékokban 71-ről 60 százalék alá esett, az euróé azonban nem nőtt.

Ebben az évben az euró/dollár keresztárfolyamot befolyásolhatja, hogy az EKB vagy a Fed kezdi meg előbb a kamatcsökkentést.

Az euró/dollár keresztárfolyam. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
Az euró/dollár keresztárfolyam. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Túl erős a forint?

A forint gyengülését több tényező okozhatja, a túlzott kamatcsökkentés, az EU-s pénzcsapok elzárása, a csökkenő reálkamat.

A forintot befolyásoló tényezők. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
A forintot befolyásoló tényezők. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Sokan már külföldre járnak tankolni, bevásárolni. Jórészt azért olcsóbb sok minden a határainkon kívül, mert már túlságosan erős a forint. Buró azt várja, hogy a magas reálkamat miatt még egy idei erős maradhat, sőt tovább is erősödhet a devizánk. De az év második felében inkább már gyengülés valószínű, így 395-400 körül lehet az év végi árfolyam.

Merre tovább, olaj?

Newton, a fizikus is belezavarodna, mi lesz az olajra ható számos erő eredője – mondta Buró Szilárd. Az OPEC küzd a magasabb árakért, de nem egységes, Angola már ki is lépett. Az USA ugyanakkor éppen felpörgeti a kitermelést. A közel-keleti konfliktusok és a hektikus kínai adatok tovább bonyolítják a képet.

Az aranypiac már beárazott mindent

Az arany 2135 dollárral nemrég történelmi rekordot ért el, úgy látszott, hogy az inflációs, háborús és politikai kockázatok mind-mind segítették. A jegybankok is erős vásárlók maradtak globálisan. A piac hozzászokott a 2000 feletti árszinthez, az ETF-ekbe is jelentős tőkebeáramlás történt.

Mindezeket a kedvező információkat azonban már beárazhatta a piac, egy újabb lendülethez valami újabb impulzus kellene, amire jelenleg kevés esély látszik. Lehetséges, hogy visszacsorog az árfolyam az 1800-1900-as sávba a további csúcsok döntögetése helyett – mondta Buró.

Az év vesztese volt a nikkel

Lefeleződött a nikkel értéke 2023-ban, miután egymást követően három túltermeléses év is volt. Indonézia a legnagyobb termelő. De a megugró kitermelés egy része 2. osztályú, a tőzsdék pedig csak első osztályú minőséget fogadnak el.

A keresleti oldalon viszont jelentős növekedési potenciál van, elsősorban az elektromosautó-szektorban.

Túladott a nikkelpiac – foglalta össze a szakember.

Két érdekes befektetési terület

A megújulóenergia-cégek részvényeit érdekesnek találja Árokszállási Zoltán, mivel az ágazat érzékeny a kötvényhozamok változására, és jelenleg alacsony értékeltséggel forog. Olyan szintre estek a papírok, amelyen már érdemes lehet befektetni – hangzott el.

Egy másik érdekes szektor a görög nagybankok világa, ahol jók a kilátások, és bőven van tér a hatékonyság növelésére is.

A görög nagybankok sztorija. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
A görög nagybankok sztorija. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

Csak a változás biztos

A tőkepiacokon vannak állandó jellegű vagy ismétlődő jelenségek, leginkább állandó a változás, mindig történik valami, minden mozgásban van – mondta Szécsényi Bálint elnök-vezérigazgató. Más-más időszakokban más-más befektetési eszközökkel lehetett nagyobb hozamot elérni, hol kötvényekkel, hol részvényekkel, hol befektetési jegyekkel. 

A kis cégek, mint az Equilor, gyakran olyan befektetési termékekkel kell kijöjjenek, amelyekkel mások nem foglalkoznak, mint például az opciók.

Nagyot nőtt a privátbanki terület

Érdekes a privátbanki szolgáltatások kérdése, amelyet az ügyfélvagyonnal szoktak definiálni, de sokszor egy kisebb vagyon nagyobb forgalmat generál a vagyonkezelő cégek számára. Egy állampapír-portfóliót privátbanki számlán tartani nem mindig indokolt. A privátbankárok a bankokkal versenyeznek, annak megfelelő szintű szolgáltatásokat kell nyújtaniuk – mondta Szécsényi.

Az Equilor privátbanki üzletága tavaly 67 százalékkal több vagyont kezelt, 249 milliárd forintot év végén. Eközben az ügyfélszámlák száma 54 százalékkal emelkedett, 1685. 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17800 17610 17900 -1,17% 17805 17820 3 434 625 095 HUF 2024-05-24 11:36:12
MOL 2820 2790 2846 -7,36% 2820 2830 1 797 348 318 HUF 2024-05-24 11:38:48
MTELEKOM 972 965 977 -0,61% 972 975 82 111 185 HUF 2024-05-24 11:38:19
RICHTER 9495 9260 9505 +2,59% 9475 9495 1 284 404 085 HUF 2024-05-24 11:38:30
OPUS 374 370 378 -0,66% 372 374 74 967 583 HUF 2024-05-24 11:28:42
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG