<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p
Mivel lehet magasabb hozamot elérni a szinte történelmi mélységekbe süllyedt banki kamatoknál? Kötvényalappal, vegyes alappal, külföldi vállalati kötvényekkel, vagy részvényekkel? A kisbefektetők melyik felé mozdulnak el, mennyire hajlandók kockázatot vállalni? – interjú Pázmándi Lászlóval, a Budapest Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével.

– Meddig tart majd a jelenlegi kedvező állapot, amikor sok kisbefektető új megtakarításokat keres és sokuk felfedezi magának a befektetési alapokat?

P. L.: Úgy gondoljuk, hogy ez hosszabb ideig tartó folyamat lesz, nemcsak néhány hónapig tart majd. Ennek megfelelően készülünk újabb befektetési termékekkel is.

– Mi az, ami miatt a megtakarítások átrendeződése megakadhat? Lehet ez normál folyamatok eredménye, vagy csak váratlan eseményeké?

P. L.: Ha egy nagyobb megrázkódtatás söpörne végig a nemzetközi piacokon, akkor a magyar befektetések is egy kockázatosabb kategóriába kerülnének. Ez okozhatna olyan mértékű kamatemelést, amely újra a betétek felé terelné a befektetőket. Rövid távon azonban nem látjuk reális veszélyét ennek.

– Mit várnak cégük elemzői a részvénypiacoktól?

P. L.: Szerintünk elsősorban a fejlett részvénypiacokban lehet erő, azokon belül is elsősorban az olyan vállalati papíroknál, amelyek jó osztalékot fizetnek.

– Mit várnak a forinttól, ami az átlagembert sokszor nagyon foglalkoztatja?

P. L.: A miénk egy sokféle külső hatásnak kitett deviza, nagyon nehéz megmondani, milyen irányt vesz a jövőben az árfolyama. Így például itt is igaz, hogy ha valami nagyobb megrázkódtatás sújtaná a nemzetközi piacokat, akkor azt elsősorban a feltörekvő piacok sínylenék meg, többek között a forint is.

A bizonytalan környezetben pedig felértékelődhetnek a devizában jegyzett befektetések. Már a befektetési alapok között is vannak olyanok, amelyek euró vagy dollár alapúak, és hozamuk jobb lehet a forintos befektetéseknél.

– Van egy olyan alapjuk, a GE Money Euró Rövid Kötvény Alap HUF, amellyel eurós befektetést lehet venni forintért, ezzel lehet euró-drágulásra is spekulálni. Így nem kell kifizetni a devizaátváltás árrését.

P. L.: Nagyon sok befektetőnk erre is használja ezt az alapot, amely részben ennek is köszönheti a sikerét.

–Tehát alacsonyak maradnak a kamatok, a befektetők jönnek. Továbbra is azokat az alapfajtákat fogják keresni, mint most – például abszolút hozamú, vagy rövid kötvény –, vagy lesz változás ebben?

P. L.: Jelenleg még sokan keresik az alacsony kockázatú, például pénzpiaci alapokat is, viszont többen abba a hibába esnek, hogy csak a visszatekintő hozamokat veszik figyelembe. Az utóbbi másfél évben sok olyan befektető választotta ezeket, aki csak azt látta, hogy alacsonyabb kamatot kap a banki lekötéséért, és keresett valami alternatívát. Most viszont eljönnek azok a hónapok, amikor már körülbelül olyan teljesítményt lehet majd ezekkel az eszközökkel elérni, mint a bankbetéttel.

Ezek a befektetők, várakozásaink szerint, előbb-utóbb magasabb hozamú befektetési formát fognak keresni. A mi termékfejlesztésünk is erre irányul, és elsősorban a közepes kockázatú alapokban gondolkodunk.

– Kötvényalapban, vegyes alapban?

P. L.: Vegyes, de az abszolút hozamú alapokra is hasonlító alapban. Most indult például a Paradigma nevű alapunk, amelynek lényege, hogy döntően rövid lejáratú nemzetközi vállalati kötvényekbe fektet, de ha a piaci körülmények indokolják, akkor meghatározott mértékben részvények is kerülhetnek a portfólióba.

Jellemzője még, hogy két portfólió-menedzser kezeli, egy részvényes és egy kötvényes, akik konszenzussal hozzák meg a döntéseiket. Ettől a stratégiától versenyképes hozamot várunk mérsékelt kockázattal.

– Úgy tudom, a külföldi vállalati kötvények világa nagyon színes, vannak nagyvállalatok, amelyek a német államnál alig valamivel magasabb hozammal tudnak kibocsátani, vannak bóvlikötvények is, és még sokféle más.

P. L.: Nincs ingyen ebéd, nyilván minél magasabb hozampotenciál van egy értékpapírban, általában annál magasabb kockázatokkal kell szembesülni. A GE Money Paradigma Alapnál a portfólió menedzserek egy, a nemzetközi hitelminősítők által alkalmazotthoz hasonló, a vállalatok hitelképességét becslő belső modell segítségével választják ki a portfólióba kerülő eszközöket.---- Mit fognak szeretni a kisbefektetők ezután? ----

– Említette azt is, hogy rövid futamidejű vállalati kötvények a fő célpontjai az alapnak, de ezeket eredetileg sokszor 10-20 évre bocsátják ki.

P. L.: Valóban így van, azonban az alapunknál az a cél, hogy a portfólió kockázatát kordában tartsuk, hiszen minél rövidebb a futamidő, annál alacsonyabb a kockázat.

– Mit fognak még keresni a kisbefektetők a következő 1-2 évben?

P. L.: Jó potenciál lehet egyes részvényalapokban, elsősorban a korábban említett fejlett piaci osztalék-papírokban. Azt nem gondolom, hogy tömegek tennék át a pénzpiaci alapokból részvényalapokba vagy közvetlenül részvénybe a pénzüket. A befektetési alapokat egyelőre eléggé kevesen ismerik, sokan tartanak még tőlük, kockázatosnak gondolják. De elkezdődött egy fokozatos alkalmazkodás a hazai és nemzetközi kamatkörnyezethez: szép lassan a pénzpiaci alapokból közepes kockázatú eszközökbe vándorolhat a megtakarítások jelentős része, aztán onnan egy részük tovább a részvényalapok felé.

– A magyar lakosság végigült egy öt éves hatalmas részvénypiaci fellendülést tétlenül, nagy átlagban egy lépést sem tett a részvények felé. Mikor mozdulnak majd meg, a következő krach előestéjén?

P. L.: Úgy gondolom, a befektetők még egy tanulási folyamat közepén vannak. amely során fokozatosan tanulják és értik meg, hogy egy-egy befektetési forma milyen kockázatokkal jár. E folyamat során mindenki saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy egy befektetésen akár veszíteni is lehet. Sokan egy kicsit bizalmatlanabbá is váltak az általuk kevésbé ismert befektetési formákkal szemben.

– Ez a megismerés nem abban a tapasztalásban merül ki, hogy „ebbe se, abba se, amabba se szabad befektetni”?

P. L.: Az elmúlt hosszú években egy közös dolog volt: magas kamatot lehetett elérni a bankbetéteken. Egy-egy ilyen pofon után ide áramlott vissza a tőke egy része. A betétekkel többnyire elégedettek voltak a befektetők, így másféle terméket nehéz volt értékesíteni.

 

A jelenlegi helyzetben viszont olyan alacsonyan vannak a kamatok, amire nem volt példa az utóbbi 20-25 évben. A befektetők nem tudnak visszamenekülni a betétekbe, így kénytelenek másutt megtalálni a számításukat, alaposan át kell gondolniuk a befektetéseiket. Ebben nagy szerepe és felelőssége lesz az összes értékesítési hálózatnak, nagyon részletesen be kell mutatniuk majd minden választható befektetési formát.

 

Ehhez az új helyzethez mind a befektetőknek, mind pedig az értékesítőknek alkalmazkodniuk kell. Ez nem lehetetlen feladat, hiszen évek óta fennálló alacsony kamatkörnyezetet több szomszédos országban is találunk. Ilyen például Csehország, ahol a mi befektetési alapjainkat is értékesítik. Itt már hosszabb ideje nulla közeli az alapkamat, és ez az alkalmazkodás már megtörtént.

– Hogyan alkalmazkodtak ott a befektetők?

P. L.: A cseh befektetők reálisabban látják, milyen kamatokat lehet elérni az adott környezetben. Mivel elsősorban alacsony kockázatvállalási hajlandóság jellemzi őket, kezdetben megelégedtek a nagyon alacsony betéti kamatokkal.

Viszont mi tudtunk nekik olyan alapot kínálni, amely versenyképes az ottani betétekkel, sőt egy kis többlethozam lehetőségét is biztosította. Sokan választották a GE Money Konzervativni alapunkat, amely az elmúlt két évben kategóriája legjobb hozamát nyújtotta. A folyamatos jó teljesítményt idén januárban egy szakmai díjjal is jutalmazták Csehországban.

– Nem azért, mert vásárolt például PEMÁK-ot, eurós magyar államkötvényt, és más hazai, magasabb kamatozású eszközöket?

P. L.: Volt a kosárban magyar és cseh eszköz is – ahogy a többi alapban is, amelyekkel versenyeztünk. Most egyébként a cseheknél is egy vegyes alapunk, a GE Money Chráneny került az előtérbe, de négy itthon forgalmazott alapunknak is van cseh sorozata.---- Ettől félnek az ügyfelek ----

– Mennyi ezeknek az összes vagyona?

P. L.: Jelenleg 56 milliárd forint körül, ezzel közel két százalékos piaci részesedésünk van, amire nagyon büszkék vagyunk.

– Más országokban is kínálnak alapokat?

P. L.: Jelenleg csak Csehországban, de vizsgáljuk a lehetőségeket.

– Az alacsony kamatok kedvezhetnek az ingatlanbefektetéseknek is.

P. L.: Igen, sokan gondolják úgy, hogy elég alacsonyak az ingatlanárak ahhoz, hogy ez jó befektetés legyen: megvennék és kiadnák, amíg fel nem mennek az árak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a közvetlen ingatlanpiaci befektetések a többi befektetési formához képest kevésbé likvidek.

– A kötvényalapok jövőjét hogyan ítélik meg?

P. L.: Szerintünk sok a bizonytalanság. Nagyon alacsony a kamatkörnyezet, és ha elkezdenének felfelé menni a hozamok, az nem lenne kedvező a kötvényalapoknak. Mi alapvetően alacsony kamatokat várunk még hosszú ideig, de azért óvatosak vagyunk.

– Az árupiaci alapok iránt van mostanában érdeklődés? A fontosabb termékek árai inkább estek vagy stagnáltak az utóbbi időben.

P. L.: Két árupiaci alapunk létezik, amelyek az arany-, illetve a nyersanyagpiacon elérhető hozamokat közvetítik az ügyfelek felé. Mostanában mérsékelt az érdeklődés ezek iránt. Akiket ez a befektetés érdekelt, az már megvette, azután időnként, ha felröppen valamilyen sztori, például az arannyal kapcsolatban, akkor mindig megélénkül az érdeklődés. Akik korábban vásároltak, például aranyat, azok általában kitartanak hosszú távon.

– Említette az értékesítőket, mit mondanak még az ügyfelek az ügyintézőknek, mit szeretnének, mi foglalkoztatja őket?

P. L.: Az ügyfelek jellemzően magas hozamú befektetéseket keresnek alacsony kockázattal, amelyből bármikor ki lehet lépni veszteség nélkül. Ilyen befektetést nem nagyon találni a piacon. A többségük már tudja, hogy a betétekkel elérhető kamatok alacsonyak, és kéri, hogy mutassunk más befektetési lehetőségeket is. Az értékesítés során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a befektetők korrekt tájékoztatást kapjanak.

Általában igaz, hogy sokan tartanak még a befektetési alapoktól. Azért is népszerűek még mindig a pénzpiaci alapok, mert többen azok közül, akik korábban betétben tartották a megtakarításaikat, csak az első lépést teszik meg a befektetések irányába, és a legalacsonyabb kockázatú befektetési alapot választják.

– Inkább nyugodtan akarnak aludni.

 

P. L.: A befektetési alap választása során a döntési felelősséget fel kell tudni vállalni. Még a kilencvenes évek végén részt vettem egy fókusz csoportos kutatásban, amely azzal foglalkozott, hogyan választanak befektetést maguknak az emberek. Sokan akkor is a folyószámla mellett maradtak, amikor volt más, jól láthatóan magasabb hozamú alternatíva is.

Megkérdezték őket, miért viselkedtek így, és kiderült, többségük – mivel nem ismerte a befektetési formákat –֪ egyszerűen félt a döntéstől. Féltek attól, hogy ha lejárt a banki lekötés, újra döntést kell hozniuk a befektetésről. Akkor inkább a folyószámla, ahol nem kell döntéseket hozni, újra lekötni, mérlegelni.

– Mibe fektetnek az alapkezelők, az alapkezelő cégek munkatársai? Ők is hasonló helyzetben vannak, mint a többi ügyfél?

P. L.: A kollégák nevében nem tudok nyilatkozni, de ami engem illet, konzervatív típusú befektető vagyok. Korábban volt nekem is bankbetétem, és a megtakarításaim másik részét a befektetési alapjainkban tartottam. Most a portfólióm döntő részét befektetési alapok teszik ki, amelyek között már a kockázatosabb eszközök is megtalálhatók.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10200 9832 10345 +1,09% 0 0 5 823 128 706 Ft 2022-12-06 17:12:01
MOL 2818 2750 2824 +2,10% 0 0 2 308 049 286 Ft 2022-12-06 17:06:38
MTELEKOM 326 322 330 -0,15% 0 0 67 036 564 Ft 2022-12-06 17:05:29
RICHTER 8670 8410 8690 +2,00% 0 0 1 740 104 070 Ft 2022-12-06 17:12:37
OPUS 125 120 127 +1,29% 0 0 45 220 512 Ft 2022-12-06 17:05:19
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG