10p
Mivel lehet magasabb hozamot elérni a szinte történelmi mélységekbe süllyedt banki kamatoknál? Kötvényalappal, vegyes alappal, külföldi vállalati kötvényekkel, vagy részvényekkel? A kisbefektetők melyik felé mozdulnak el, mennyire hajlandók kockázatot vállalni? – interjú Pázmándi Lászlóval, a Budapest Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével.

– Meddig tart majd a jelenlegi kedvező állapot, amikor sok kisbefektető új megtakarításokat keres és sokuk felfedezi magának a befektetési alapokat?

P. L.: Úgy gondoljuk, hogy ez hosszabb ideig tartó folyamat lesz, nemcsak néhány hónapig tart majd. Ennek megfelelően készülünk újabb befektetési termékekkel is.

– Mi az, ami miatt a megtakarítások átrendeződése megakadhat? Lehet ez normál folyamatok eredménye, vagy csak váratlan eseményeké?

P. L.: Ha egy nagyobb megrázkódtatás söpörne végig a nemzetközi piacokon, akkor a magyar befektetések is egy kockázatosabb kategóriába kerülnének. Ez okozhatna olyan mértékű kamatemelést, amely újra a betétek felé terelné a befektetőket. Rövid távon azonban nem látjuk reális veszélyét ennek.

– Mit várnak cégük elemzői a részvénypiacoktól?

P. L.: Szerintünk elsősorban a fejlett részvénypiacokban lehet erő, azokon belül is elsősorban az olyan vállalati papíroknál, amelyek jó osztalékot fizetnek.

– Mit várnak a forinttól, ami az átlagembert sokszor nagyon foglalkoztatja?

P. L.: A miénk egy sokféle külső hatásnak kitett deviza, nagyon nehéz megmondani, milyen irányt vesz a jövőben az árfolyama. Így például itt is igaz, hogy ha valami nagyobb megrázkódtatás sújtaná a nemzetközi piacokat, akkor azt elsősorban a feltörekvő piacok sínylenék meg, többek között a forint is.

A bizonytalan környezetben pedig felértékelődhetnek a devizában jegyzett befektetések. Már a befektetési alapok között is vannak olyanok, amelyek euró vagy dollár alapúak, és hozamuk jobb lehet a forintos befektetéseknél.

– Van egy olyan alapjuk, a GE Money Euró Rövid Kötvény Alap HUF, amellyel eurós befektetést lehet venni forintért, ezzel lehet euró-drágulásra is spekulálni. Így nem kell kifizetni a devizaátváltás árrését.

P. L.: Nagyon sok befektetőnk erre is használja ezt az alapot, amely részben ennek is köszönheti a sikerét.

–Tehát alacsonyak maradnak a kamatok, a befektetők jönnek. Továbbra is azokat az alapfajtákat fogják keresni, mint most – például abszolút hozamú, vagy rövid kötvény –, vagy lesz változás ebben?

P. L.: Jelenleg még sokan keresik az alacsony kockázatú, például pénzpiaci alapokat is, viszont többen abba a hibába esnek, hogy csak a visszatekintő hozamokat veszik figyelembe. Az utóbbi másfél évben sok olyan befektető választotta ezeket, aki csak azt látta, hogy alacsonyabb kamatot kap a banki lekötéséért, és keresett valami alternatívát. Most viszont eljönnek azok a hónapok, amikor már körülbelül olyan teljesítményt lehet majd ezekkel az eszközökkel elérni, mint a bankbetéttel.

Ezek a befektetők, várakozásaink szerint, előbb-utóbb magasabb hozamú befektetési formát fognak keresni. A mi termékfejlesztésünk is erre irányul, és elsősorban a közepes kockázatú alapokban gondolkodunk.

– Kötvényalapban, vegyes alapban?

P. L.: Vegyes, de az abszolút hozamú alapokra is hasonlító alapban. Most indult például a Paradigma nevű alapunk, amelynek lényege, hogy döntően rövid lejáratú nemzetközi vállalati kötvényekbe fektet, de ha a piaci körülmények indokolják, akkor meghatározott mértékben részvények is kerülhetnek a portfólióba.

Jellemzője még, hogy két portfólió-menedzser kezeli, egy részvényes és egy kötvényes, akik konszenzussal hozzák meg a döntéseiket. Ettől a stratégiától versenyképes hozamot várunk mérsékelt kockázattal.

– Úgy tudom, a külföldi vállalati kötvények világa nagyon színes, vannak nagyvállalatok, amelyek a német államnál alig valamivel magasabb hozammal tudnak kibocsátani, vannak bóvlikötvények is, és még sokféle más.

P. L.: Nincs ingyen ebéd, nyilván minél magasabb hozampotenciál van egy értékpapírban, általában annál magasabb kockázatokkal kell szembesülni. A GE Money Paradigma Alapnál a portfólió menedzserek egy, a nemzetközi hitelminősítők által alkalmazotthoz hasonló, a vállalatok hitelképességét becslő belső modell segítségével választják ki a portfólióba kerülő eszközöket.---- Mit fognak szeretni a kisbefektetők ezután? ----

– Említette azt is, hogy rövid futamidejű vállalati kötvények a fő célpontjai az alapnak, de ezeket eredetileg sokszor 10-20 évre bocsátják ki.

P. L.: Valóban így van, azonban az alapunknál az a cél, hogy a portfólió kockázatát kordában tartsuk, hiszen minél rövidebb a futamidő, annál alacsonyabb a kockázat.

– Mit fognak még keresni a kisbefektetők a következő 1-2 évben?

P. L.: Jó potenciál lehet egyes részvényalapokban, elsősorban a korábban említett fejlett piaci osztalék-papírokban. Azt nem gondolom, hogy tömegek tennék át a pénzpiaci alapokból részvényalapokba vagy közvetlenül részvénybe a pénzüket. A befektetési alapokat egyelőre eléggé kevesen ismerik, sokan tartanak még tőlük, kockázatosnak gondolják. De elkezdődött egy fokozatos alkalmazkodás a hazai és nemzetközi kamatkörnyezethez: szép lassan a pénzpiaci alapokból közepes kockázatú eszközökbe vándorolhat a megtakarítások jelentős része, aztán onnan egy részük tovább a részvényalapok felé.

– A magyar lakosság végigült egy öt éves hatalmas részvénypiaci fellendülést tétlenül, nagy átlagban egy lépést sem tett a részvények felé. Mikor mozdulnak majd meg, a következő krach előestéjén?

P. L.: Úgy gondolom, a befektetők még egy tanulási folyamat közepén vannak. amely során fokozatosan tanulják és értik meg, hogy egy-egy befektetési forma milyen kockázatokkal jár. E folyamat során mindenki saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy egy befektetésen akár veszíteni is lehet. Sokan egy kicsit bizalmatlanabbá is váltak az általuk kevésbé ismert befektetési formákkal szemben.

– Ez a megismerés nem abban a tapasztalásban merül ki, hogy „ebbe se, abba se, amabba se szabad befektetni”?

P. L.: Az elmúlt hosszú években egy közös dolog volt: magas kamatot lehetett elérni a bankbetéteken. Egy-egy ilyen pofon után ide áramlott vissza a tőke egy része. A betétekkel többnyire elégedettek voltak a befektetők, így másféle terméket nehéz volt értékesíteni.

 

A jelenlegi helyzetben viszont olyan alacsonyan vannak a kamatok, amire nem volt példa az utóbbi 20-25 évben. A befektetők nem tudnak visszamenekülni a betétekbe, így kénytelenek másutt megtalálni a számításukat, alaposan át kell gondolniuk a befektetéseiket. Ebben nagy szerepe és felelőssége lesz az összes értékesítési hálózatnak, nagyon részletesen be kell mutatniuk majd minden választható befektetési formát.

 

Ehhez az új helyzethez mind a befektetőknek, mind pedig az értékesítőknek alkalmazkodniuk kell. Ez nem lehetetlen feladat, hiszen évek óta fennálló alacsony kamatkörnyezetet több szomszédos országban is találunk. Ilyen például Csehország, ahol a mi befektetési alapjainkat is értékesítik. Itt már hosszabb ideje nulla közeli az alapkamat, és ez az alkalmazkodás már megtörtént.

– Hogyan alkalmazkodtak ott a befektetők?

P. L.: A cseh befektetők reálisabban látják, milyen kamatokat lehet elérni az adott környezetben. Mivel elsősorban alacsony kockázatvállalási hajlandóság jellemzi őket, kezdetben megelégedtek a nagyon alacsony betéti kamatokkal.

Viszont mi tudtunk nekik olyan alapot kínálni, amely versenyképes az ottani betétekkel, sőt egy kis többlethozam lehetőségét is biztosította. Sokan választották a GE Money Konzervativni alapunkat, amely az elmúlt két évben kategóriája legjobb hozamát nyújtotta. A folyamatos jó teljesítményt idén januárban egy szakmai díjjal is jutalmazták Csehországban.

– Nem azért, mert vásárolt például PEMÁK-ot, eurós magyar államkötvényt, és más hazai, magasabb kamatozású eszközöket?

P. L.: Volt a kosárban magyar és cseh eszköz is – ahogy a többi alapban is, amelyekkel versenyeztünk. Most egyébként a cseheknél is egy vegyes alapunk, a GE Money Chráneny került az előtérbe, de négy itthon forgalmazott alapunknak is van cseh sorozata.---- Ettől félnek az ügyfelek ----

– Mennyi ezeknek az összes vagyona?

P. L.: Jelenleg 56 milliárd forint körül, ezzel közel két százalékos piaci részesedésünk van, amire nagyon büszkék vagyunk.

– Más országokban is kínálnak alapokat?

P. L.: Jelenleg csak Csehországban, de vizsgáljuk a lehetőségeket.

– Az alacsony kamatok kedvezhetnek az ingatlanbefektetéseknek is.

P. L.: Igen, sokan gondolják úgy, hogy elég alacsonyak az ingatlanárak ahhoz, hogy ez jó befektetés legyen: megvennék és kiadnák, amíg fel nem mennek az árak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a közvetlen ingatlanpiaci befektetések a többi befektetési formához képest kevésbé likvidek.

– A kötvényalapok jövőjét hogyan ítélik meg?

P. L.: Szerintünk sok a bizonytalanság. Nagyon alacsony a kamatkörnyezet, és ha elkezdenének felfelé menni a hozamok, az nem lenne kedvező a kötvényalapoknak. Mi alapvetően alacsony kamatokat várunk még hosszú ideig, de azért óvatosak vagyunk.

– Az árupiaci alapok iránt van mostanában érdeklődés? A fontosabb termékek árai inkább estek vagy stagnáltak az utóbbi időben.

P. L.: Két árupiaci alapunk létezik, amelyek az arany-, illetve a nyersanyagpiacon elérhető hozamokat közvetítik az ügyfelek felé. Mostanában mérsékelt az érdeklődés ezek iránt. Akiket ez a befektetés érdekelt, az már megvette, azután időnként, ha felröppen valamilyen sztori, például az arannyal kapcsolatban, akkor mindig megélénkül az érdeklődés. Akik korábban vásároltak, például aranyat, azok általában kitartanak hosszú távon.

– Említette az értékesítőket, mit mondanak még az ügyfelek az ügyintézőknek, mit szeretnének, mi foglalkoztatja őket?

P. L.: Az ügyfelek jellemzően magas hozamú befektetéseket keresnek alacsony kockázattal, amelyből bármikor ki lehet lépni veszteség nélkül. Ilyen befektetést nem nagyon találni a piacon. A többségük már tudja, hogy a betétekkel elérhető kamatok alacsonyak, és kéri, hogy mutassunk más befektetési lehetőségeket is. Az értékesítés során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a befektetők korrekt tájékoztatást kapjanak.

Általában igaz, hogy sokan tartanak még a befektetési alapoktól. Azért is népszerűek még mindig a pénzpiaci alapok, mert többen azok közül, akik korábban betétben tartották a megtakarításaikat, csak az első lépést teszik meg a befektetések irányába, és a legalacsonyabb kockázatú befektetési alapot választják.

– Inkább nyugodtan akarnak aludni.

 

P. L.: A befektetési alap választása során a döntési felelősséget fel kell tudni vállalni. Még a kilencvenes évek végén részt vettem egy fókusz csoportos kutatásban, amely azzal foglalkozott, hogyan választanak befektetést maguknak az emberek. Sokan akkor is a folyószámla mellett maradtak, amikor volt más, jól láthatóan magasabb hozamú alternatíva is.

Megkérdezték őket, miért viselkedtek így, és kiderült, többségük – mivel nem ismerte a befektetési formákat –֪ egyszerűen félt a döntéstől. Féltek attól, hogy ha lejárt a banki lekötés, újra döntést kell hozniuk a befektetésről. Akkor inkább a folyószámla, ahol nem kell döntéseket hozni, újra lekötni, mérlegelni.

– Mibe fektetnek az alapkezelők, az alapkezelő cégek munkatársai? Ők is hasonló helyzetben vannak, mint a többi ügyfél?

P. L.: A kollégák nevében nem tudok nyilatkozni, de ami engem illet, konzervatív típusú befektető vagyok. Korábban volt nekem is bankbetétem, és a megtakarításaim másik részét a befektetési alapjainkban tartottam. Most a portfólióm döntő részét befektetési alapok teszik ki, amelyek között már a kockázatosabb eszközök is megtalálhatók.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tíz díjat - három elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Befektetési Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A trendi részvények nélkül is lehet jó hozamokat elérni
Csabai Károly | 2024. június 3. 18:56
Kis túlzással állítható, hogy a Hold Alapkezelő tarolt lapunk idei szavazásán, a szakmai szavazatok alapján ugyanis négy első, valamint egy-egy második és harmadik helyet érdemelt ki. Köztük az Év Alapkezelője lett a Hold, illetve a legjobb közép- és kelet-európai részvényalappal is büszkélkedhet. Alapvetően e két cím apropóján beszélgettünk Cser Tamással, a Hold Alapkezelő részvénystratégiáért felelős vezetőjével, partnerével és Orosz Gergővel, a cég szenior portfóliókezelőjével.
Befektetési alapok Egyre kevesebb pénzt hagynak pihenni a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 14:07
Látványosan csökkent az elmúlt egy évben a készpénz és a betétek aránya a háztartások megtakarítási portfóliójában. A befektetési jegyekbe viszont ömlik a pénz, az állampapírok iránti lelkesedés ugyanakkor kissé alábbhagyni látszik.
Befektetési alapok Az idén a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól teljesíthetnek
Csabai Károly | 2024. május 30. 18:44
Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.
Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG