<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Idén még nehezebb lesz megtalálni a jó beszállási pontokat a kötvény- és részvénypiacokon, ezért sokkal nagyobb hangsúly helyeződhet a szigorú kockázatkezeléssel működő abszolút hozamú alapokra. A biztonság és a kiszámíthatóan gyarapodó hozamok szerepe egyre inkább felértékelődik az előző években tapasztalt kedvező tőkepiaci környezet után – véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő befektetési vezetője.

Privátbankár: Számos várakozás látott napvilágot a 2015-ös kilátásokat illetően. Most, hogy elindult az év hogyan látják az előttünk álló időszakot a Generalinál?

Pallag Róbert: Az infláció/defláció kérdésköre tűnik az egyik legfontosabbnak a 2015-ös évre előrenézve. Mind az amerikai, mind az európai makrogazdasági adatok kezdik felülteljesíteni a várakozásokat, amennyiben az olajárak megtalálják a mélypontokat, és megkezdődnek az EKB európai államkötvény vásárlásai, elindulhat az inflációs várakozások emelkedése, ez pedig a hosszabb hozamoknál a nyomott vagy történelmi mélységben lévő szintekről látható emelkedést hozhat.

A globálisan alacsony hozamkörnyezetben a részvénypiacok kockázatarányosan továbbra is a legvonzóbb eszközosztályt jelenthetik. Bár az iránymutató amerikai részvényindexek történelmi csúcs közelben zárták az évet és az S&P 500 árazása meghaladja az átlagos historikus értéket, a stratégák többsége jellemzően 2200 pont körüli záró értékkel számol év végén, mindez pedig 6-7 százalék körüli felértékelődési potenciál. Az európai részvénypiacok a 2014-es gyengébb teljesítmény után idén képesek lehetnek ennél nagyobb (akár 8-10 százalékos) emelkedésre is.

PB: Meddig maradhat fent a kockázatosabb eszközosztályt támogató környezet?

PR: A német tíz éves hozamok történelmi mélységben, 0,5% alatt vannak, a konszenzus az európai QE-vel együtt is 1% közeli értéket valószínűsít 2015 végére. Amennyiben a kínai lassulás és/ vagy az orosz-ukrán recesszió nem vezet globális hangulatromláshoz a tőkepiacokon (a problémák eszkalálódása a devizapiaci tartalékok jelentős csökkenése, a bankok megrohanása, további gazdasági szankciók bevezetése és az IMF segítség késlekedése esetén technikai államcsődöt is okozhat), addig az emelkedő trend folytatására számítunk. Az ismert kockázatok miatt azonban gyakrabban köszönthetnek be korrekciós időszakok majd, a befektetőknek sajnos ezzel is újra meg kell barátkozniuk.

PB: Érdekes mozgásokat láthattunk tavaly az olaj piacán. Érdemes lehet már gondolkodni vételi pozíciók felvételén?

PR: Az olajárak valóban egyre érdekesebb szintre érnek, az utolsó negyedéves átlagár-várakozásokból kiindulva a 65-70 dolláros árszint elérése is lehetséges idén. Miközben az olajár augusztus eleje óta lényegében feleződött, az amerikai olajpapír-index mindössze 20% körüli esésnél tart, tehát valamikor az első negyedévben már érdemes lehet az olajat longolni néhány szelektív olajrészvény mellett.

PB: Meddig lehet még a dollár erősödésére spekulálni?

PR: A kedvenc, legtöbb stratéga által javasolt pozíció 2015-re az USD vétel EUR és JPY eladással szemben. A feltörekvő piaci devizák, közöttük a forint egyértelműen sérülékenyek, amíg kitartanak a masszív dollárvételek. A túlzott pozícionáltság és az EKB kötvényvásárlási lépéseivel kapcsolatos felfokozott várakozások miatt egyre inkább fennáll a hirtelen korrekciók veszélye az erősödő USD trendben, a következő évekre tekintve azonban annyira látványos eltérés van az amerikai és az euró-zóna jegybankjainak monetáris szemlélete között, hogy indokoltnak tűnik a dollárpozíciók további tartása.

PB: Teljesítmény szempontjából tavaly a részvény, a kötvény és abszolút hozamú alapok vitték a prímet. Idén hogyan válasszunk alapot?

PR: Minden befektetőnek el kell döntenie, hogy mit tart fontosabbnak: elsődlegesen a biztonságot tartja szem előtt vagy kiemelkedő hozam elérése érdekében tudatosan vállal magasabb kockázatot. A mi abszolút hozamú alapjaink egyértelműen a biztonságra helyezik a hangsúlyt, és ebből az ígéretből a jövőben sem engednek. A Generali Csoport konzervatív szemlélete és hagyományai valamint a magyar lakosság kockázatvállalási attitűdje szerencsésen találkozik esetünkben. Ennek megfelelően bankbetétek, pénzpiaci és államkötvény befektetések, valamint más abszolút hozamú alapok helyett/ mellett a megtakarítások megosztása, diverzifikálása érdekében ajánljuk ezen alapjainkat a befektetőknek.

PB: Mitől tekinthetőek biztonságosnak a Generali abszolút hozamú alapjai? És milyen hozamelvárásokat tartanak reálisnak?

PR: A piaci környezet függvényében fogalmazzuk meg hozam elvárásainkat, melyek jelenleg 5-6%-os éves nettó hozam elérését célozzák meg. Stratégiánknak több fontos pillérje van, melyek együttesen biztosítják, hogy a befektetőink ne szenvedhessenek el egyik napról vagy egyik hónapról a másikra több százalékos veszteségeket; célunk pedig a negyedévről negyedévre történő kiegyensúlyozott építkezés.

A kockázatos eszközök (elsődlegesen részvények, magas hozamú kötvények, nyersanyagok) összesített kitettségét a legkedvezőbbnek gondolt piaci környezetben sem tartjuk magasabban, mint az alap méretének egyharmada – mindez önmagában is mérsékli a váratlan, hirtelen bekövetkező piaci események jegyértékre gyakorolt hatását. Alacsony, jellemzően 1% körüli egyedi pozícióméretekkel dolgozunk, melyek kiválasztását nagyon körültekintő fundamentális és technikai elemzés előzi meg. Kiemelt szerepet tulajdonítunk a likviditásnak, emiatt elsődlegesen nem a régiós tőkepiacokra, hanem a globálisan iránymutató fejlett amerikai és európai piacokra, az ott történő eseményekre fókuszálunk. Alacsony tranzakciós költségekkel aktív portfólió menedzselést folytatunk, a szigorú kockázatkezelést megfelelően beállított stop-szintek biztosítják.

PB: A Generali termékpalettájáról melyik alapokat emelné ki?

PR: A Generali IPO Abszolút Hozam Alap nem származtatott alapként egyre több nyugdíjpénztár, egyesület megtakarítási portfóliójának részét képezi, és az elmúlt három évben a kockázat-hozam szempontokat figyelembe véve számos szélesebb eszköztárral rendelkező származtatott alapnál nyújtott érdemben kedvezőbb teljesítményt. A pozitív eredmények és visszajelzések hatására az Alap mérete az elmúlt egy évben 1,3 milliárd forintról 8 milliárd forint fölé emelkedett (kockázati mutatóként az elmúlt egy éves szórása 3,1%-os).

Az átnevezés előtt álló Generali Abszolút Hozam Származtatott Alap a 2013 októberében történt portfóliómenedzser-váltás óta a hazai paletta egyik legjobbja, 1 milliárd Ft-ról 3,5 milliárd Ft-ra növelve nettó eszközértékét (kockázati mutatóként az elmúlt egy éves szórása 3,5%-os).

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Befektetési alapok Változás a Diófa Alapkezelő élén
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 09:12
A Diófa Alapkezelő Zrt. Mikesy Álmost nevezi ki elnök-vezérigazgatónak. A tőkepiaci és befektetési szakember korábban a Diófa Alapkezelő általános vezérigazgató-helyetteseként és igazgatósági tagjaként vett részt a társaság irányításában.
Befektetési alapok Kötvényalapba fektetett? Így járt
Eidenpenz József | 2023. február 20. 05:32
Bár a magyarországi kötvényalapok jelentős veszteségeket szenvedtek el tavaly, úgy látszik, már kifelé mennek a gödörből. Az utóbbi három és hat hónap a legtöbbjük számára pozitív eredményt hozott, a legfrissebb hozamok pedig már egyenesen vonzóak. Devizában vagy forintban érdemes megtakarítani?
Befektetési alapok Jól ismert szereplők szálltak be a Glosterbe
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:47
A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe.
Befektetési alapok Gazdagodnak a gazdagok: tavaly 18,3 százalékkal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 17:23
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest, az egész tavalyi évet tekintve 18,3 százalékos a növekedés.
Befektetési alapok Felvirrad végre a kötvényalapok, nyugdíjpénztárak napja?
Eidenpenz József | 2022. december 9. 05:17
Az utóbbi három hónapban nagyon szép hozamot értek el a magyarországi kötvényalapok, sokan bőven két számjegyűt. Egyelőre ez sem tudja feledtetni a korábban elszenvedett veszteségeket, de látszik, hogy aki most, alacsonyabb árakon száll be, az sokkal jobb esélyekkel indul, mint aki korábban.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG