<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A sikeres exit után visszakapott pénzzel általában el kell számolni a tulajdonosnak.

A belépéstől az exitig jól nyomon követhető a kockázati tőke útja, de nem biztos, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hová kerül a sikeres exit után visszanyert, és a hozammal kiegészített összeg. Mivel egy tőkealap jobb esetben hosszabb ideig működik, mint egy befektetés időtartama, a sikeres exitek után visszanyert összegekkel általában el kell számolni a tulajdonos felé - olvasható a Széchenyi Tőkealap-kezelő blogján.

Egy tőkebefektetési alapot általában 6-10 évre hoznak létre, így csaknem egy évtizednyi idő van a források kihelyezésére, és az elvárt hozam teljesítésére. Ugyanakkor viszont egy kockázatitőke-befektetés aligha tart el 10 évig, az általános gyakorlat 3-6 évet jelent, de egy különösen sikeres befektetés akár ennél kevesebb idő alatt is bevonzhat egy potenciális vevőt. A Széchenyi Tőkealap-kezelő két példát hoz:

  1. 1. A tőkealapot tíz évre hozták létre, és alapvetően négy-öt éves időtávra fektet be. Nem nehéz kiszámolni, hogy ilyenkor (még első éves befektetés esetén) az alap két befektetésének nem feltétlenül kell fednie egymást időben. Tehát miután sikeresen kilépett az egyikből, a hozammal növelt összeggel elméletileg finanszírozhatja a következőt. Természetesen nem minden alapkezelő esetében lehet újrafelhasználni az összegeket, de a Széchenyi Tőkealap abban a szellemben jött létre, hogy a rendelkezésre álló keretből a lehető legtöbb kis- és középvállalkozást tudja finanszírozni. Nem minden tőkealapnál ez a gyakorlat, egyeseknél a cégekből kivont összeg automatikusan bekerül az elszámolásba. Ilyenkor nem szükséges azt figyelembe venni, hogy a kilépés után még mennyi idő van hátra az alap lezárásáig.
  1. 2. De mi történik akkor, ha a tőkealapot nyolc évre hozták létre, befektetéseinek futamideje pedig szintén négy-öt év? Ilyenkor egy első éves befektetés esetén a sikeres exitig letelik az öt év, és ezután marad három év az alap lezárásáig. Ebben az esetben a vezetőségnek mérlegelnie kell. Ha az exit után visszanyert összeget befektetik, három évük marad az elvárt hozam teljesítésére, ami nagyobb kockázattal jár. Ezt a kockázatot csak a nagyon ígéretes vállalatoknál érdemes vállalni. Viszont ha nem kerül ilyen lehetőség az alap látókörébe, óvatosságból várhatóan nem fog új befektetést végrehajtani.

Természetesen a 6-10 éves működési időtartam lejártával nincs vége a történetnek, a tőkealapnak ugyanis lehetősége van meghosszabbítani a működését hasonló időtávra. Amennyiben úgy dönt, hogy nem hosszabbít, a rá bízott összeget és a megtérülést visszajuttatja a forrásnak, vagyis a tulajdonosnak.

Mi történik az SZTA pénzével?

Az uniós forrásból származó kihelyezendő tőkét az Európai Bizottság határozottan kkv-fejlesztésre különítette el, tehát nem lehet más célra felhasználni a későbbiekben sem.

A 2011-ben elindított SZTA megbízatása 2020 decemberéig szól. Akkor kell eldöntenie, hogy meghosszabbítja működését, vagy visszajuttatja a kapott pénzt a költségvetésbe. Ha a hosszabbítás mellett dönt, újabb tíz éve lesz a kkv-fejlesztésre szánt összegek kihelyezésére, azaz meghosszabbodik a tőkeprogram. Ha úgy dönt – vagy a tulajdonosa -, hogy lezárja az Alap működését, akkor a felhalmozott pénz (a sikeres exitek összege) bekerül a költségvetésbe, ahol továbbra is kkv-fejlesztésekre kell felhasználni, még ha nem is kötelezően tőkebefektetés formájában.

A mérlegelésre az Alapnak még elegendő idő áll rendelkezésére, ugyanis elsődleges feladatként 2015 végéig valamennyi magyarországi régióban ki kell helyeznie a rendelkezésére bocsátott 2-2 milliárd forintot, amelyből jelenleg már több mint 5 milliárd forint 40-nél is több vállalkozást segít, további 3 és fél milliárd forint befektetéséről pedig már megszületett a pozitív döntés valamelyik szakaszban. Miután az Alap az utolsó befektetéseket is végrehajtja, a vállalkozásokon a sor, hogy eredményeket mutassanak fel. Ezek alapján a 2017-2018-as időszakban várhatóan számos exitet, és növekedési pályára állított hazai vállalkozásokat láthatunk. Az utolsó években pedig eljön az értékelés és a következtetések levonásának ideje. Azt viszont már három év után is látható, hogy rengeteg hazai kis- és középvállalat akar és tud élni az SZTA kínálta befektetési lehetőségekkel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetés 105 millió bírságot szabott ki az MNB tiltott piaci manipuláció miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 09:28
105 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Delta Technologies Nyrt.-re (korábbi neve EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.) tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Egy másik határozatában a jegybank – egyebek mellett – a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.
Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos