1p
A biztosítótársaságok mintegy 500 milliárd eurónyi részvénytől fognak megszabadulni az új Szolvencia II irányelv eredményeként, a pénzt pedig inkább a kötvénypiacokra fogják pumpálni, melyet az elemzők már így is „túlfűtöttnek” ítélnek.

A lépés csak fokozná a régóta tartó aggodalmat a részvények iránti hosszú távú keresletet illetően, mivel a nyugdíjalapok már így is komoly vágást hajtottak végre részvényportfóliójukon, és várhatóan folytatni fogják a strukturális váltást a hitelpiacok felé, amely a vállalati kötvény-spreadeket még tovább tolná felfelé - írja a Biztosítási Szemle.

A biztosítótársaságok befektetési portfólióinak kiegyensúlyozása már 2009-ben elkezdődött és várhatóan 2017-ig folytatódni fog – derül ki az Axa Investment Managers által kifejlesztett modellből, amely az alapok értékesítését vizsgálja.

Az új szabályozás miatt szabadulnak a részvényektől

A bankok még "lazáskodnak"
Az Egyesült Államok után Európában sem vezetik be 2013 elején a szigorúbb banki tőkeelőírásokat tartalmazó Bázel III szabályokat - mondta Andreas Dombret, a német jegybank Bundesbank pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke a Handelsblattnak. Részletek >>>

Az Axa szerint az eddigi újraallokálásra 25%-ban a részvényárak válság előtti szintekről történő csökkenése ad magyarázatot, amely a vállalati kötvények spreadjeit mintegy 80 bázisponttal módosította. Ugyanakkor az Axa szerint ezek európai államkötvények hozamaira gyakorolt hatása marginális volt.

A Szolvencia II által előírt tőkekövetelmények ugyanis különböző eszközosztályokra különböző szintű tőketartalékot írnak elő, azok kockázatosságának megfelelően. Ma már szakemberek széles köre úgy véli, hogy az új szabályok arra ösztönzik a biztosítókat, hogy csökkentsék részvénykitettségüket, ezáltal csökkentve a volatilitást és így az előírt tőkekövetelmények szintjét is.

A vállalati kötvények tehát egyfajta defenzív eszközválasztásnak tekinthetők, köszönhetően historikusan alacsony volatilitásuknak, továbbá rövidebb lejárati szerkezetüknek, ami a vállalati kötvények hozamgörbéit meredekebbé teszi. Az államkötvények szintén előnyt élveznek a részvényekkel szemben, de egyre gyakrabban használják a részvény-derivatívákat is kockázatkezelésre.

Az AXA Im előrejelzései szerint a portfóliók kiegyensúlyozása csak a következő öt évben fog igazán kibontakozni, mivel a Szolvencia II évi 2 százalékponttal is csökkentheti a részvényhozamokat és a vállalati kötvény-spreadeket is további 60 bázisponttal lenyomhatja. Ugyanakkor az európai államkötvények relatíve immunisak maradhatnak ezen hatásokkal szemben.

Az Axa IM modellje azt sugallja,hogy a Szolvencia II hatására a biztosítók csökkenteni fogják részvény-allokációjukat a jelenlegi 15%-ról 10%-ra, míg az államkötvények részaránya a tortán belül 32%-ról 34%-ra emelkedhet, a vállalati kötvényeké pedig 30%-ról, 33%-ra nőhet. A biztosítók jelenleg körülbelül mintegy 9 ezer milliárd befektetett eszközzel rendelkeznek Európa 20 ezer milliárd dollárt kitevő intézményei befektetői eszközeiből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG