<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A biztosítótársaságok mintegy 500 milliárd eurónyi részvénytől fognak megszabadulni az új Szolvencia II irányelv eredményeként, a pénzt pedig inkább a kötvénypiacokra fogják pumpálni, melyet az elemzők már így is „túlfűtöttnek” ítélnek.

A lépés csak fokozná a régóta tartó aggodalmat a részvények iránti hosszú távú keresletet illetően, mivel a nyugdíjalapok már így is komoly vágást hajtottak végre részvényportfóliójukon, és várhatóan folytatni fogják a strukturális váltást a hitelpiacok felé, amely a vállalati kötvény-spreadeket még tovább tolná felfelé - írja a Biztosítási Szemle.

A biztosítótársaságok befektetési portfólióinak kiegyensúlyozása már 2009-ben elkezdődött és várhatóan 2017-ig folytatódni fog – derül ki az Axa Investment Managers által kifejlesztett modellből, amely az alapok értékesítését vizsgálja.

Az új szabályozás miatt szabadulnak a részvényektől

A bankok még "lazáskodnak"
Az Egyesült Államok után Európában sem vezetik be 2013 elején a szigorúbb banki tőkeelőírásokat tartalmazó Bázel III szabályokat - mondta Andreas Dombret, a német jegybank Bundesbank pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke a Handelsblattnak. Részletek >>>

Az Axa szerint az eddigi újraallokálásra 25%-ban a részvényárak válság előtti szintekről történő csökkenése ad magyarázatot, amely a vállalati kötvények spreadjeit mintegy 80 bázisponttal módosította. Ugyanakkor az Axa szerint ezek európai államkötvények hozamaira gyakorolt hatása marginális volt.

A Szolvencia II által előírt tőkekövetelmények ugyanis különböző eszközosztályokra különböző szintű tőketartalékot írnak elő, azok kockázatosságának megfelelően. Ma már szakemberek széles köre úgy véli, hogy az új szabályok arra ösztönzik a biztosítókat, hogy csökkentsék részvénykitettségüket, ezáltal csökkentve a volatilitást és így az előírt tőkekövetelmények szintjét is.

A vállalati kötvények tehát egyfajta defenzív eszközválasztásnak tekinthetők, köszönhetően historikusan alacsony volatilitásuknak, továbbá rövidebb lejárati szerkezetüknek, ami a vállalati kötvények hozamgörbéit meredekebbé teszi. Az államkötvények szintén előnyt élveznek a részvényekkel szemben, de egyre gyakrabban használják a részvény-derivatívákat is kockázatkezelésre.

Az AXA Im előrejelzései szerint a portfóliók kiegyensúlyozása csak a következő öt évben fog igazán kibontakozni, mivel a Szolvencia II évi 2 százalékponttal is csökkentheti a részvényhozamokat és a vállalati kötvény-spreadeket is további 60 bázisponttal lenyomhatja. Ugyanakkor az európai államkötvények relatíve immunisak maradhatnak ezen hatásokkal szemben.

Az Axa IM modellje azt sugallja,hogy a Szolvencia II hatására a biztosítók csökkenteni fogják részvény-allokációjukat a jelenlegi 15%-ról 10%-ra, míg az államkötvények részaránya a tortán belül 32%-ról 34%-ra emelkedhet, a vállalati kötvényeké pedig 30%-ról, 33%-ra nőhet. A biztosítók jelenleg körülbelül mintegy 9 ezer milliárd befektetett eszközzel rendelkeznek Európa 20 ezer milliárd dollárt kitevő intézményei befektetői eszközeiből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos