<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A világ vállalatait összességében egy közös aggodalom foglalkoztatja: mi lesz, ha tevékenységük vis major miatt leáll? Az üzletmenet folytonosságának, illetve a beszállítói kapcsolatok megszakadása, a természeti katasztrófák, a tűz és a robbanás 2013-ban a legfőbb kockázatok, melyekkel a vállalatoknak szembe kell nézniük az Allianz legújabb, 28 ország közreműködésével készült felmérésének eredménye szerint.

A hatósági szabályozással, vagy a piaccal kapcsolatos változások is fontos üzleti kockázatot képviselnek. Magyarországon a természeti katasztrófák miatt aggódnak a leginkább a vállalatok, a válaszadók több mint 67,5 százaléka ezt adta meg a legfontosabb kezelendő kockázatként. Emellett a hazai vállalatok közel 40 százaléka a tűzveszélytől és a robbanásveszélytől tart, ezt követően a piaci változások okozzák a legnagyobb fejfájást, a beszállítói lánccal kapcsolatos félelmek csak ezek után következnek. A legkevésbé a lopástól, az eurozóna összeomlásától és az egészségügyi problémáktól tartanak a vállalatok a megkérdezett szakértők szerint.

Az Allianz Kockázati Barométer 2013 című felmérést 2012 végén készítette az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), amely az Allianz Csoport vállalati és ipari biztosítással foglalkozó központja. A felmérés az Allianz Csoport 529 vállalati és ipari biztosítási szakértőjének bevonásával készült, akik az egyes régiók és iparágak vállalatait 2013-ban leginkább fenyegető kockázatokról mondták el véleményüket.

Üzleti kockázatok MagyarországonAz Allianz szakértői szerint az üzemszünet és a beszállítói lánc megszakadása képviseli a legkomolyabb üzleti kockázatot (a válaszadók 46 százaléka véli így). Sok vállalat, miközben költséghatékony beszállítói lánc kialakítására törekedett, nem épített alternatív beszállítói kapcsolatokat. „A thaiföldi árvíz megmutatta, hogy egy kulcsfontosságú beszállítónál bekövetkezett üzemszünet hatását, annak továbbgyűrűzése miatt, az egész iparág megérzi” – magyarázza az AGCS vagyonbiztosítási szakértője, Volker Muench.

Szaporodnak a természeti katasztrófák okozta károk

Sok esetben a vállalatok üzemszünete természeti katasztrófa miatt következik be, mely a második legnagyobb üzleti kockázat (a válaszadók 44 százaléka választotta). Bár 2012 természeti katasztrófák tekintetében nem volt kiemelkedő év – a Sandy hurrikántól eltekintve –, ne feledjük el a kockázatokat: „a természeti katasztrófák miatti kárigény az elmúlt 30 évben a tizenötszörösére emelkedett, és a tendencia különösen az Ázsiában biztosított vagyontárgyak növekedése miatt várhatóan folytatódik, mert a fejlődés egyre inkább a nagyobb kockázatot jelentő parti területek felé tolódik el” - magyarázza Markus Stowasser, az Allianz Re meteorológusa. Európában is egyre gyakrabban lehet számítani szélsőséges helyi időjárási körülményekre, például intenzív záporesőkre.
Egy ’ősrégi kockázat’ meglepő gyakorisággal jelenik meg a vállalati visszajelzések alapján: a tűz és robbanást a harmadik legfontosabb globális üzleti kockázatként jelölték meg. A tűz viszonylag ritka, de igen nagy, vagyonnal és üzemszünettel összefüggő kárigényt eredményezhet, különösen termelő vállalatok esetében. Az AGCS kárstatisztikája önmagáért beszél: 2012-ben hét nagy, egyenként 10 millió eurót meghaladó ipari vagyonkárból hat esetet tűzvész okozott. „A vállalatoknak nem lenne szabad megalkudniuk tűzvédelmi szabványok terén még gazdasági nyomásra sem” - hangsúlyozza Paul Carter, az AGCS globális kockázati tanácsadó részlegének vezetője.

A vállalatok nem kellően felkészültek számítástechnikai rendszereik problémáira és az áramkimaradásokra

Az Allianz szakértői szerint a vállalkozások egyes kockázatokat igen komolyan vesznek, míg mások fontosságát túlságosan is alábecsülik. Például a számítástechnikai rendszerek összeomlása – amelyet okozhat emberi tévedés, vagy kiberbűnözés – komoly gazdasági veszteséget okozhat napjaink egyre inkább digitalizált világában. Ennek dacára az Allianz szakértőinek csupán 6 százaléka véli úgy, hogy ügyfeleik valóban tudatában vannak ennek a kockázatnak. Ugyanígy, a több régióra kiterjedő áramkimaradás is kevés kockázati térképen tűnik fel a vállalatok esetében. „Az áramellátás megbízhatósága az előttünk álló időszakban csökkenni fog, mivel az infrastruktúra öregszik, a szükséges beruházások pedig rendre elmaradnak“ - magyarázza Michael Bruch, az AGCS K+F kockázati tanácsadó cégének vezetője. Ha egy áramkimaradás csakugyan bekövetkezik, annak hatása ma sokkal nagyobb lenne, mint 10-15 évvel ezelőtt, pusztán a vállalatok információs és kommunikációs technológiai eszközeinek áramigénye, illetve a vállalatok felkészületlensége miatt.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG