3p
Nem mindegy, hogy a társasházra, a lakásokra vagy az utcán parkoló autókra kötöttek-e biztosítást vagy sem. A szerdai, Tímár utcai házrobbanás nem egyedüli eset. Mégis a társasházak jelentős részének se vagyon-, se felelősségbiztosítása nincs ma Magyarországon.

A szerda hajnalban felrobbant és részben összeomlott Tímár utcai társasház minden, az eseményhez köthető kárát megtéríti a biztosító, miután a társasháznak van biztosítása. A károsultaknak a ház közös képviselőjéhez kell fordulniuk, ő tudja ahhoz a biztosítóhoz irányítani őket, ahol a kárbejelentést meg kell tenniük - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

Papp Lajos szerint a robbanás pontos oka csak a szakértői jelentésből derül ki, néhány általános tanulság azonban már most levonható. Hasonló esemény bármikor bekövetkezhet, olyan épületben is, amelyre nem kötöttek biztosítást - figyelmeztetett az elnök.

 

MTI Fotó: Máthé Zoltán
A Pacsirtamező utcai gázrobbanásban nemcsak egy társasház, hanem a szomszédos óvoda is megsérült, az intézményt a Generali biztosította. A robbanásban közvetlenül érintett házban két olyan lakás is volt, amelyek egyéni lakásbiztosítása a Generalinál található, ezeknél a becsült kár lakásonként 4-4 millió forint.

 

Épületomláskor ki fizeti a károkat?

 

    1. Ha van biztosítás

      A társasházak jelentős részére még ma sem kötnek megfelelő vagyon- és felelősségbiztosítást a lakók. Fontos tudni, hogy az épületben lévő lakásokra kötött biztosítás csak abban az esetben téríti a kárt, ha a kárt okozó esemény a biztosított lakásból ered. Egy lakóközösség akkor jár el gondosan, mondta Papp Lajos, ha megfelelő kártérítési limittel bíró vagyon- és felelősségbiztosítással köt biztosítást a társasházra, a lakók pedig az ingóságaikat biztosítják lakásonként megkötött vagyonbiztosítással.

      A kárfelmérést ahol lehetett, a biztosítási szakemberek már elvégezték, de a robbanás helyszínén napokba is beletelhet, míg a hatóságok engedélyt adnak a házba való belépésre. A biztosító az ügyfeleknek azonnali kárelőleget folyósít. Részletek>>

      Ha sem az épület, sem a lakás nincs biztosítva, a következő lépés annak tisztázása, hogy a károsodott vagyontárgyra (például az ott parkoló autóra) kötöttek-e biztosítást. A megrongálódott autó esetén ilyenkor a casco, míg a szemben lévő ház betört ablakaira az adott lakás biztosítása alapján fizethető kártérítés. Ezt követően a biztosító fog eljárni a kárt okozó magánszeméllyel vagy társasággal szemben, ezzel kapcsolatban a károsultnak már nincsen semmi tennivalója.

        2. Ha nincs biztosítás

          Nehezebb a helyzet, ha magára a károsodott vagyontárgyra sem kötött biztosítást a vétlen károsult, aki ilyenkor a károkozótól követelhet csak kártérítést. Ehhez a kártérítéshez a tapasztalatok szerint legtöbbször csak polgári peres eljárás keretében, hosszadalmas procedúra után lehet hozzájutni. Ugyanez a helyzet például a casco esetében a károsult által fizetendő önrészt illetően is.

          „A fenti áttekintésből is világosan látszik, hogy felelősségbiztosítással mindenképpen célszerű rendelkeznünk, hiszen egy akár önhibánkon kívül okozott kár esetén is akár sokmilliós kártérítési felelősség szakadhat a nyakunkba. Emellett pedig potenciális károsultként érdemes a saját vagyontárgyainkat is biztosítani, legalább addig, amíg biztosak nem leszünk abban, hogy rajtunk kívül már mindenki más is kötött felelősségbiztosítást” – tanácsolta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

          LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

          Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
          Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
          Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


          Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

          Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
          Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
          Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
          Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
          Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
          A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
          Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
          Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
          A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
          Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
          Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
          Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
          Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
          Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
          A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
          Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
          Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
          Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
          Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
          Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
          Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
          Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
          Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
          Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
          Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
          Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
          A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
          Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
          Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
          Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
          hírlevél
          Ingatlantájoló
          Együttműködő partnerünk: 4iG