Zöld kötvények
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek 
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Pénzügyi szektor Nagy újdonságot jelentett be az MNB: a legizgalmasabb témában adnak tájékoztatást 
Privátbankár.hu | 2023. november 4. 12:37
Zöld adatokat tesz közzé negyedévente honlapján az MNB a fenntartható pénz- és tőkepiacok mutatószámainak alakulásáról. Egyebek közt a jegybanki zöld tőkekövetelmény-programok alakulásáról, illetve a zöld értékpapírok volumenéről is képet kaphatnak az olvasók. A fenntartható adatvagyon bővülésével fokozatosan újabb adatok is elérhetővé válnak majd a továbbiakban.
Makro / Külgazdaság Giga kötvénykibocsátás az európai ingatlanpiacon 
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 13:32
Komoly befektetői érdeklődés fogadta az EU legnagyobb, tőzsdén bevezetett logisztikai és ipari ingatlanfejlesztője és üzemeltetője, a CTP N.V 700 millió eurós új kötvénycsomagját.
Vállalat Újabb bank dobott piacra zöld jelzálogkötvényt 
Privátbankár.hu | 2021. október 30. 11:17
Az UniCredit Jelzálogbank 23,2 milliárd forint (63,8 millió euró) értékű papírjával debütált e piaci szegmensben.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB 
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Makro / Külgazdaság Beindultak a zöld pénzek - újabb sikeres magyar kötvénykibocsátás 
Király Béla | 2020. szeptember 11. 08:48
Rövid időn belül a második sikeres zöld kötvénykibocsátását hajtotta végre Magyarország. Ezúttal jenben bocsátottak ki – 500 millió eurónak megfelelő összegű – kötvényeket, amelynek egyharmada zöld kötvény.
Pénzügyi szektor Magyarország is felugrik a zöldhullámra 
Király Béla | 2020. június 13. 17:41
A kormányzat klímavédelmi akciótervének részeként beszélt Orbán Viktor arról, hogy Magyarország hamarosan zöld kötvényt fog kibocsátani. Az elmúlt hetek eseményei után sejthető, hogy a kormány motivált lesz a fenntarthatósági célokhoz forrást teremtő kötvény kibocsátására.
Makro / Külgazdaság Kevés konkrétum derült ki Orbán Viktor új tervéről 
Privátbankár.hu | 2020. február 17. 16:29
Vasárnap tartott évértékelőjében a magyar miniszterelnök bejelentette, hogy zöld kötvényt bocsáthat ki az ország. Hogy mit lehet tudni erről az értékpapírtípusról, többek között arról beszélt kollégánk, Király Béla a Trend Fm Reggeli monitor című műsorában.
Részvény / Deviza / Áru Kizöldül az MNB: jönnek az olcsóbb autóbiztosítások és ingatlanhitelek 
Privátbankár.hu | 2019. november 15. 19:40
A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában.
Részvény / Deviza / Áru Itthon is előre törhetnek a zöldbefektetések 
Privátbankár.hu | 2019. november 14. 13:39
Világszerte egyre nagyobb érdeklődés van a befektetők részéről is a társadalmilag felelős befektetések iránt. Igaz, itthon egyelőre még gyerekcipőben jár a történet, de az egyik nagy piaci szereplő komoly növekedés vár a területen, és erre reagáltak is.
Részvény / Deviza / Áru Szépen lehetett kaszálni a legjobb zöldbefektetésekkel 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 13. 17:30
Az ezen eszközökbe invesztált pénzek összértéke két év alatt 34 százalékkal, 30700 milliárd dollárra nőtt a fejlett piacokon. Az igazán tudatos zöldbefektetők számára a hagyományos szempontok – hozam, kockázat és likviditás – mellett az is elsődleges, hogy a pénzükkel hozzájáruljanak a környezeti kockázatok csökkentéséhez, a környezeti szempontból is fenntartható fejlődéshez, illetve a társadalmi célok eléréséhez.
Állampapír / Kötvény Túl szép, hogy igaz legyen: valamit kezdeni kell a zöld kötvényekkel 
Gáspár András | 2019. július 3. 20:08
Miközben világszerte, így a pénzügyekben is hódít a "zöld gondolat", a világ legnagyobb nyugdíjalapjának befektetési vezetője a zöld kötvények körüli kétségeiről beszélt a Financial Times-nak: szerinte ha nem alakítják át az alapoktól kezdve ezt az eszközosztályt, akkor könnyen lehet, hogy csak egy "múló szeszély" lesz belőle.
Állampapír / Kötvény Ez lehet a közeljövő legizgalmasabb befektetése - de még túl sok a kérdés 
Privátbankár.hu | 2019. június 24. 16:03
A Magyar Nemzeti Bank az elsők között hoz létre elkülönített zöldkötvény-portfóliót devizatartalékában. A jegybank jó érzékkel időzített akciója ráirányítja a figyelmet egy gyorsan növekvő, de egyelőre nem kellőképpen szabályozott területre, amely nemes célt szolgál, de számos kérdést is felvet. Gáspár András, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főszerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában beszélt a témáról.
Részvény / Deviza / Áru Ébredezik a zöld óriás – így fektess be sikeresen, ha fontos a környezetvédelem 
Privátbankár.hu | 2017. május 16. 12:52
A 21. század egyik legnagyobb kihívása a globális felmelegedés. Mégsem követi a világ változását a fix kamatozású kötvénypiac: a “zöld” papírok iránti kereslet továbbra is visszafogott, mivel még az elhivatott befektetőket is elijeszti az egységesítés hiánya és a kiszámíthatatlan hozam. Viszont a Fidelity International szakértői szerint ez az akadály áthidalható, ha a kizárólag a kötvénypiac helyett alapos elemzést követően a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére fókuszáló cégeknek is adunk egy esélyt. Ezzel a csavarral a pusztán elvi alapú megközelítés helyett a környezetre gyakorolt hatás kerül előtérbe, megnyitva egy olyan eszközosztályt, amely ezen a téren eddig nem volt a befektetők szíve csücske. A környezet így a stratégiánk központi része lehet egy kiegyensúlyozott kötvényportfólióban.
Részvény / Deviza / Áru 2016 a megújuló energia éve lehet 
Privátbankár.hu | 2016. május 16. 08:00
A szakértői előrejelzések szerint akár 60 százalékkal is nőhet 2016-ban az úgynevezett zöld kötvények kibocsátásának száma a tavalyi évhez képest, amit az idei első negyedéves kötvényprogramok száma igazolni is látszik. 2016-ban eddig 16,9 milliárd dollár értékben bocsátottak ki zöld vállalati papírokat a cégek világszerte. A kötvény- és részvénykibocsátásokat tekintve a legaktívabb időszakok a második negyedév, és a negyedik negyedéves periódus lehet. Az idei év legaktívabb régiói várhatóan a tavalyi megújulóenergetikai befektetésekben éllovas Kína, valamint India, az Egyesült Államok és Európa lesznek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG