<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a legjobb hír idén az irodapiacról. Minden más téren csak feszültség, izgalom és bizonytalanság volt jellemző. Beruházások alig indultak, a bérlők még mindig nem igazán tudják eldönteni, hogy milyen legyen az optimális arány a benti és a home office között.

Az év vége hozta a legjobb hírt, méghozzá az egyik legnagyobb itt működő nemzetközi ügynökség, a CBRE jóvoltából. Kutattak – rendszeresen teszik ezt – és vizsgálódásukból kiderült, hogy folyamatosan növekszik a zöld minősítéssel rendelkező épületek aránya és az irodák kihasználtsága is a kontinentális európai irodapiacon.

A Gizella Campus irodaház látványterve. Nagyon zöld lesz. (fotó: WING)
A Gizella Campus irodaház látványterve. Nagyon zöld lesz. (fotó: WING)

A világ legnagyobb kereskedelmi ingatlan- és befektetési vállalata által elemzett összes kontinentális európai városban a zöld minősítésű épületek alacsonyabb üresedési rátával és gyorsabb bérbeadási sebességgel rendelkeztek, mint a kontinens egész piacának átlaga. Európai viszonylatban Budapest élen jár nem csak a zöld minősítések arányát tekintve, de a kettős minősítéssel rendelkező épületek számában és az üresedési ráták ranglistáján is az élbolyba tartozik.  

Budapesten a teljes (3 956 000 négyzetméter területű) irodaállomány zöld minősítéseinek aránya öt év alatt 32 százalékról 43 százalékra nőtt. Az épületek 79 százaléka BREEAM, 35 százalékuk pedig LEED minősítésű, ennek megfelelően bizonyos épületek két minősítést is birtokolnak. A szintén népszerű WELL minősítés aránya európai viszonylatban még viszonylag alacsonynak mondható, a hazai ingatlanállomány 3,5 százaléka rendelkezik ezzel a minősítéssel. Az európai tendenciáknak megfelelően a budapesti minősített irodák üresedési aránya is alacsonyabb a teljes piaci üresedési rátához viszonyítva. 

A zöld minősítés kapcsán az irodák árazásában is meghatározó különbség figyelhető meg. Budapest legnagyobb irodai alpiacán, a modern irodai állomány negyedének otthont adó Váci úti irodafolyosón a zöld minősítés 8,5 százalékkal növeli meg az irodák bérleti díját: a jelenleg elérhető A kategóriás irodák kínálati ára átlagosan 14,9 euro/négyzetméter, míg zöld minősített állományban ugyanez az értek 15,5 euro/négyzetméter. 

A bérbeadási trendeket egyre inkább befolyásolják a fenntarthatósági törekvések. Az erős környezeti teljesítménnyel rendelkező épületek is általában újabb, korszerű eszközök, így nehéz pontosan meghatározni a fenntarthatósági tanúsítványnak tulajdonított bérleti díj mértékét. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalások világszerte növekednek, így arra számítunk, hogy a fenntartható épületek iránti kereslet tovább fog gyorsulni.

Hiába azonban a zöld minősítések egyre nagyobb száma, végső soron ha üresek az irodák, akkor lehetnek bármilyen zöldek, bukni fog a tulajdonos és az üzemeltető is. Márpedig a járvány teljesen felforgatta az irodahasználatot itthon is. Óriási fejtörést okozott a bérlő cégeknek és az üzemeltetőknek is.

„A különféle digitális eszközök, munkaszervezési módszerek, a felhő, az adatközpontok használata, az érintésmentes technológiák, az okos épületek csak az egyik oldal, ami kétség kívül meggyorsít folyamatokat, egyszerűbbé teszi egy cég működését vagy egy épület üzemeltetését. Ám egyúttal személytelenné is tesz minket. A társas kapcsolatok felértékelődtek, akárcsak az irodában eltöltött idő. Ezért szükséges, hogy az új környezet és céges működés segítségével boldogabbak legyenek a dolgozók, ez egyúttal a cég hatékonyságára is jótékony hatással lesz” – vélte Kalaus Valter, a VLK Cresa tanácsadó cég az ügyvezetője. 

Az irodaházak Magyarországon is egyre komplexebb kínálatot adnak, nem csupán irodateret, hanem jó éttermet, kávézót, szupermarketet, ruhatisztítót, bankfiókot és más szolgáltatókat is, köztük fitnesz termeket. De ezen túl az is lényeges bérlői szempont lesz a jövőben, hogy a bérbeadók mennyire kezelik rugalmasan a lefoglalt irodaterületeket, például lehet-e a tárgyalók számát és méretét igénytől függően változtatni, és milyen időintervallumra lesznek érvényesek az aláírt bérleti szerződések. A korábban megszokott 5 éves időtartamok már most sem mindenhatóak, megjelentek a 3+2 vagy a csak hároméves megállapodások is. 

A nagy zöldülés mellett az irodapiac egyes részterületei is kiemelkedő hangsúlyt kaptak a járvány alatt. Európában és az Egyesült Államokban látványosan növekszik az adatközpontokra, szerverparkokra és speciális irodaházakra, csarnokokra vonatkozó igény, ami aztán a keresletben is megmutatkozik. Történik ez annak ellenére, hogy az IT szakemberek és az ingatlanpiaci szakértők is tudják: rendkívül tőkeigényes beruházásról van szó, és ráadásul 8-10 éves megtérüléssel kell számolni.

Európában a főbb szerverpark nagyhatalmak (Frankfurt, London, Amszterdam, Párizs) mellett más nyugat-európai és közép-európai nagyvárosok is dinamikusan növelik a felkínált ingatlanok összterületét, mindegyik városban megtelepedtek a globális IT-óriások és új adatközpontok építését tervezik. Budapest ebből a szempontból a régió középmezőnyében van.

Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Ingatlan Eltüntettek egy darab Balaton-partot
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 17:59
Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyezetméternyi alapterületű parti vízállását, tómederré változtatva azt.
Ingatlan Ilyen árakra számítson, ha most szeretne ingatlant bérelni vagy venni
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 11:13
Az albérletpiacon áprilisban folytatódott a drágulás: országos szinten 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,7 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest. Május közepén a fővárosi kínálati piacon 225 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágább vármegyeszékhelyek között van Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 175-150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.
Ingatlan Meglepő dolog derült ki az ingatlan-adásvételekről
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 11:23
Az ingatlanvásárlások mintegy negyede befektetési céllal valósul meg.
Ingatlan Végre: megjött a várva várt fordulat a lakáspiacon!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint csökken a túlárazottság.
Ingatlan Most Amerikából üzentek Orbán Viktornak
Mester Nándor | 2023. május 20. 16:17
Működik egy sajátos megoldás a hajléktalansághoz közel kerülőknek, ami tetszik az ingatlanbefektetőknek is.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Zártkert a Dunántúlon
Mester Nándor | 2023. május 17. 19:07
Egyes üdülőövezetekben zártkerti körzetek alakultak ki az utóbbi években. Ezek értékét is rengeteg tényező befolyásolja. Sorozatunkban most ezeket vesszük sorra. 
Ingatlan Ezekből az épületekből rengeteg német tűnt el nyomtalanul
Privátbankár.hu | 2023. május 15. 14:32
Ennyire megtetszett az otthoni munkavégzés.
Ingatlan Jó hír lottózóknak: Floridában vehet menő házat, ha most ötöse lesz
Mester Nándor | 2023. május 13. 14:11
Csodaszép helyen vannak és mind medencések.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG