<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy eladó vagy vevő számára nem az árindexek, az alapkamat, a befektetői vásárlók aránya és az elemzések az elsődlegesek. Segíthetnek a helyzetértékelésben, de számukra mégis az lesz a legfontosabb, hogy mit éreznek és mit tapasztalnak közvetlen az ingatlan vásárlásuk vagy eladások során. Mit hozhat a jövő, milyen kérdéseket kell átgondolnunk, mire érdemes és mire nem érdemes várni 2022-ben. Vélemény.

Nézzük az iskola kontra élet példáját! Bármilyen elméletet mondhatnak a tanárok, ha a való életben nem ezt tapasztalja az átlagember. Természetesen a tanárok és ebben a párhuzamban az ingatlanpiaci elemzők meglátásai és elméletei nagyon fontosak, de sokszor a diákok- ügyfelek, ezt nem tudják egy az egyben átültetni a való életbe. Nem ugyanazt látják, amit az iskolában hallanak vagy az ingatlanpiacról az újságban olvasnak. A rengeteg információ között nehezen tudnak kiigazodni saját helyzetüket illetően. 

Egyszerre több szempontot kell mérlegelni, és nem csak az árat. Fotó: depositphotos
Egyszerre több szempontot kell mérlegelni, és nem csak az árat. Fotó: depositphotos

Ilyenkor kell segítséget és kapaszkodókat adni számukra, amelyet az életben vagy adott esetben az ingatlantranzakcióban sokat tapasztalt, edződött ember adhat. Ők azok, akik a nekünk különleges és furcsa jelenségeket nap mint nap tapasztalják és megoldják a munkájuk során. Érdemes a náluk lévő erőforrásokat a saját előnyünkre fordítani, mert aki csapatban gondolkozik általában előbb éri el célját.

Vizsgáljunk meg néhány megkérdőjelezhetetlen tényt a mostani ingatlanpiacról! Mindenki azt mondja és ezt is érzi, hogy aktív és gyors a piac. Ez valóban így van, még mindig kimutathatóan erős a fizetőképes kereslet, azonban a kínálat folyamatosan szűkül, aminek következtében gyorsul a forgási sebesség. Ez alapjában véve mindenki számára pozitív hír, azonban a közvetítői tapasztalatok alapján mégis számos veszélyt tartogat magában. 

Egy felgyorsult piacon a legnehezebb a legjobb eladási árat meghatározni.

Ha túl szerények vagyunk és alacsonyabb árral indítjuk a folyamatot jelentős anyagi veszteség érhet minket, és így akár veszélybe kerülhet a következő otthonunk megszerzése is, amennyiben vásárolni is szeretnék. Természetesen az sem megoldás, ha csak azt nézzük nekünk mennyi pénzre lenne szükségünk új otthonunkhoz és ez alapján árazzuk be, várhatóan irreálisan magasra a leendő lakásunkat. 

Hónapokat, extrém esetben éveket veszíthetünk az eladás folyamatában, ami szintén nem a nyerő stratégia egy láncfolyamatban. Érdemes tehát már a nulladik lépésnél átgondolt döntést hozni és az induló ár meghatározása mellett egy tervezett értékesítési stratégiát is készíteni azért, hogy a legjobb áron tudjuk értékesíteni otthonunkat. 

Árazni azonban nem lehet az érzéseink és a legutóbb olvasott ingatlanpiaci hírek alapján. Árazni tények és az elmúlt időszak valós tranzakciói alapján lehet egy összehasonlító elemzés segítségével. Ehhez azonban adatokra és szaktudásra van szükségünk, ami lássuk be, a legtöbb eladónál értelemszerűen hiányzik. 

A pörgő piacon az ár mellett kiemelten fontos, hogy mennyi potenciális vevőhöz tudunk eljutni egyszerre.

Amennyiben több érdeklődőhöz érünk el rövid időn belül, annál valószínűbb, hogy erősebb lesz az érdeklődés, ami az alku csökkenését vagy teljes elhagyását, sőt még irányár feletti licitet is jelenthet. A Duna House által értékesített ingatlanoknál 2022 első negyedévében, a lakások és házak már közel 5 százalék irányár feletti áron került új tulajdonosa birtokába, azaz ennyi esetben kellett a több vevőnek versenyezni az új otthonáért, és az eladónak örülni a nem is várt plusz bevételnek.

A felgyorsult piacon a vevőknek is szüksége lehet segítségre, hiszen egyrészt általában magánemberként csak később jutnak információhoz egy-egy számukra ideális lehetőségről, másrészt sokszor kicsit formálni kell az elképzelésüket a keresett ingatlanparaméterek és az adott lehetőségek mentén. Miből mennyit lehet alkudni? Van-e a szomszéd kerületben ennél sokkal jobb ingatlan? Vagy van-e bármilyen buktatója egy általunk kiválasztott lakásnak vagy háznak, megfelel-e például minden támogatási feltételnek? Gyorsan pár kérdés amire nem biztos, hogy minden vásárló tudja kapásból a választ. 

A mostani piacon az ingatlanos kérdések mellett legalább ugyanannyira fontos a pénzügyi szempontok figyelembevétele.

Ne felejtsük el, az adásvételek közel felében pénzügyi segítségre van szüksége a vevőnek, ami pedig a jelenlegi gazdasági környezetben sok bizonytalanságot okozhat. Kapunk-e hitelt, ha igen, akkor milyen összegig és milyen feltételekkel? Melyik család vagy otthonteremtési támogatást tudjuk felvenni és miket érdemes mérlegelni ezeknél? 

Apró különbségnek tűnhet havonta néhány ezer vagy tízezer forint különbség a törlesztőrészletben, de egy átlagos 20 éves futamidőnél ez már súlyos milliókat jelenthet, így érdemes a hitellel vásárolni szándékozóknak ezen lehetőségek feltérképezésével kezdeni a folyamatot. Higgyük el, a jelenlegi gyors ingatlanpiacon kell majd az a fajta magabiztosság, amit egy-egy előzetes igényfelmérés vagy hitelbírálat utáni biztos tudás ad az ügyben, hogy meddig nyújtózkodhatunk egy-egy áralku folyamán, úgy, hogy ne maradjunk el álmaink otthonáról. 

A következő időszak ingatlanpiacáról szintén sok jóslást, véleményt és irányt lehetett hallani. Az árak tekintetében sokszor még ellenkező vélemények is ütköztek és bár a nagy többség egyetért abban, hogy teljesen felesleges óriási bezuhanásra várni, mégis vannak, akik töretlenül hisznek ebben. Ha véletlenül nekik lesz igazuk, akkor is érdemes azzal is számolni, hogy az ingatlanárak esetleges csökkenése mellett a finanszírozási lehetőségek drágulása miatt végső soron még mindig rosszabbul fognak járni, mintha azonnali döntést hoztak volna. 

Az ingatlanközvetítői várakozások alapján az árak változó mértékben, de még mindig emelkedni fognak, amihez nehezebben kiszámíthatóbb gazdasági és pénzügyi környezet fog párosulni, így az azonnali és hatékony szakértői segítség szerepe fel fog értékelődni ingatlanos és pénzügyi oldalon egyaránt. 

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG