3p
Egy ingatlan eladásánál nem csak a megfelelő ár meghatározása, vagy a vevő megtalálása, hanem az adminisztrációs teendők levezénylése is komoly kihívás. Mennyit ér az ingatlan pontosan? Hogyan érdemes elkészíteni és kezelni a hirdetéseket? Hogyan szűrhetőek ki a komolytalan érdeklődők? Mi a teendőm, ha a vevő csok-ot is igénybe akar venni?
Eladó használt lakás a főváros V. kerületében. Forrás: MTVA, Jászai Csaba

Egy ingatlan eladása az eladó oldaláról jelentős energia-befektetést jelent, költségben és időben is. Egy jól képzett ingatlanos számos dologban leveszi a gondot az ember válláról. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtött négy érvet, miért nem érdemes egyedül nekivágnunk a lakásunk eladásába.

1. Pontos értékbecslés

A KSH 2015-ös lakáskutatásából kiderült, hogy a lakástulajdonosok átlag 2 millió forinttal túlárazzák lakásukat, ami aztán megnehezíti az értékesítést – lemorzsolódik ugyanis számos potenciális vásárló. Egy lakás árát számtalan tényező befolyásolja, ezért érdemes ingatlanirodához fordulni, ahol számos más szolgáltatás mellett az értékbecslést is valós eladásokon, nem pedig hirdetési árakon alapuló piaci összehasonlító elemzéssel végzik.

2. A hirdetési folyamat teljes lebonyolítása

Az ingatlanról kialakult első benyomás döntő lehet a vásárlók számára. Ha nem elég vonzó a hirdetés, a potenciális vásárlók egyszerűen továbblépnek. Az ingatlanközvetítő gyakorlott abban, hogyan érdemes elkészíteni egy hirdetést, mi teszi azt figyelemfelkeltővé, valamint kiemeli az ingatlan előnyeit. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy ha az eladó megbíz egy ingatlanközvetítőt, akkor nem kell a fotók, az alaprajz és a hirdetési szöveg elkészítésével sem bajlódnia. Ezen felül azt sem kell számon tartania, hogy a hirdetési oldalakon mennyi ideig aktív a hirdetése, éppen hányadik lenne egy találati listában, vagy mikor és mit kell tennie ahhoz, hogy azt megtalálják az érdeklődők, ezt szintén az ingatlanközvetítő kezeli egészen az eladásig.  Nem utolsó sorban egy ingatlanközvetítőnél folyamatosan vannak regisztrált vevőjelöltek, akik várják az új ingatlanokat, a közvetítő új ajánlatait.

3. Csak a komoly érdeklődők jöhetnek számításba

Az eladásnál a legtöbb időt az veszi el, hogy az ingatlant szerencsés esetben sokan meg akarják nézni – olyanok is, akik nem potenciális vásárlók, csak éppen érdeklődnek vagy tájékozódnak a piacon. Egy közvetítő szakember kezeli a vásárlók kérdéseit és rutinosan ki tudja szűrni a komolytalan érdeklődőket. Ha már megvan a vevőjelölt, abban is támogatást ad, hogy egy szóbeli vételi ajánlat hivatalos, írásos formát öltsön, de az adásvételi szerződés megkötéséhez, igény szerint a birtokbaadás lebonyolításához is adnak segítséget a felkészült közvetítők, hogy biztonságosan és jogszerűen történjen meg az ügylet.

„Azok, akik magán úton szeretnék értékesíteni az ingatlanjukat, számos kihívással néznek szembe – egészen a vonzó hirdetés kialakításától az érdeklődök kezelésén keresztül, a jogi folyamatok lebonyolításáig.” – mondta el dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője.

+1 A finanszírozási lehetőségek is egyszerűen áttekinthetőek

Egy ingatlanközvetítő a vevőknek is több szempontból nagyon hasznos. Például lakásvásárlás esetén a vevők közel 30 százaléka igényel valamilyen lakáshitelt. Ehhez érdemes olyan ingatlanirodát választani, amely szoros kapcsolatban áll valamely hitelintézettel. Ezek esetében a közvetítők általában a finanszírozási lehetőségekről is tudnak tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG