3p
Egy ingatlan eladásánál nem csak a megfelelő ár meghatározása, vagy a vevő megtalálása, hanem az adminisztrációs teendők levezénylése is komoly kihívás. Mennyit ér az ingatlan pontosan? Hogyan érdemes elkészíteni és kezelni a hirdetéseket? Hogyan szűrhetőek ki a komolytalan érdeklődők? Mi a teendőm, ha a vevő csok-ot is igénybe akar venni?
Eladó használt lakás a főváros V. kerületében. Forrás: MTVA, Jászai Csaba

Egy ingatlan eladása az eladó oldaláról jelentős energia-befektetést jelent, költségben és időben is. Egy jól képzett ingatlanos számos dologban leveszi a gondot az ember válláról. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtött négy érvet, miért nem érdemes egyedül nekivágnunk a lakásunk eladásába.

1. Pontos értékbecslés

A KSH 2015-ös lakáskutatásából kiderült, hogy a lakástulajdonosok átlag 2 millió forinttal túlárazzák lakásukat, ami aztán megnehezíti az értékesítést – lemorzsolódik ugyanis számos potenciális vásárló. Egy lakás árát számtalan tényező befolyásolja, ezért érdemes ingatlanirodához fordulni, ahol számos más szolgáltatás mellett az értékbecslést is valós eladásokon, nem pedig hirdetési árakon alapuló piaci összehasonlító elemzéssel végzik.

2. A hirdetési folyamat teljes lebonyolítása

Az ingatlanról kialakult első benyomás döntő lehet a vásárlók számára. Ha nem elég vonzó a hirdetés, a potenciális vásárlók egyszerűen továbblépnek. Az ingatlanközvetítő gyakorlott abban, hogyan érdemes elkészíteni egy hirdetést, mi teszi azt figyelemfelkeltővé, valamint kiemeli az ingatlan előnyeit. A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy ha az eladó megbíz egy ingatlanközvetítőt, akkor nem kell a fotók, az alaprajz és a hirdetési szöveg elkészítésével sem bajlódnia. Ezen felül azt sem kell számon tartania, hogy a hirdetési oldalakon mennyi ideig aktív a hirdetése, éppen hányadik lenne egy találati listában, vagy mikor és mit kell tennie ahhoz, hogy azt megtalálják az érdeklődők, ezt szintén az ingatlanközvetítő kezeli egészen az eladásig.  Nem utolsó sorban egy ingatlanközvetítőnél folyamatosan vannak regisztrált vevőjelöltek, akik várják az új ingatlanokat, a közvetítő új ajánlatait.

3. Csak a komoly érdeklődők jöhetnek számításba

Az eladásnál a legtöbb időt az veszi el, hogy az ingatlant szerencsés esetben sokan meg akarják nézni – olyanok is, akik nem potenciális vásárlók, csak éppen érdeklődnek vagy tájékozódnak a piacon. Egy közvetítő szakember kezeli a vásárlók kérdéseit és rutinosan ki tudja szűrni a komolytalan érdeklődőket. Ha már megvan a vevőjelölt, abban is támogatást ad, hogy egy szóbeli vételi ajánlat hivatalos, írásos formát öltsön, de az adásvételi szerződés megkötéséhez, igény szerint a birtokbaadás lebonyolításához is adnak segítséget a felkészült közvetítők, hogy biztonságosan és jogszerűen történjen meg az ügylet.

„Azok, akik magán úton szeretnék értékesíteni az ingatlanjukat, számos kihívással néznek szembe – egészen a vonzó hirdetés kialakításától az érdeklődök kezelésén keresztül, a jogi folyamatok lebonyolításáig.” – mondta el dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője.

+1 A finanszírozási lehetőségek is egyszerűen áttekinthetőek

Egy ingatlanközvetítő a vevőknek is több szempontból nagyon hasznos. Például lakásvásárlás esetén a vevők közel 30 százaléka igényel valamilyen lakáshitelt. Ehhez érdemes olyan ingatlanirodát választani, amely szoros kapcsolatban áll valamely hitelintézettel. Ezek esetében a közvetítők általában a finanszírozási lehetőségekről is tudnak tájékoztatást adni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Budapesten alig épült új raktár, csökkent is a kihasználatlanság
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 18:03
Kijöttek a friss második negyedéves adatok az ipari ingatlanpiacról.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nagy üzlet a gyorsan kiadható lakás
Mester Nándor | 2024. július 24. 18:59
Szerda este tudják meg a diákok, hogy felvették-e őket valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ha igen, akkor élesedik az albérletkeresési terv. De a bérlakások piacán már több hete megindult a roham, főleg a külföldi hallgatók részéről. A tavalyinál 5-10 százalékkal magasabb havi díjat lehet elkérni, de a tulajdonosok az ingatlan értéknövekedésével is jól járnak, főleg, ha az jó helyen van és műszakilag is korszerű – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még több iroda áll üresen Budapesten, ebből baj lehet
Mester Nándor | 2024. július 18. 09:31
A bérlő cégek inkább kivárnak és halogatják a döntést, hogy menjenek vagy maradjanak. Közben alig adtak át új területet a második negyedévben. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A mártírjelölt Donald Trump nagyot lódított a floridai birtokáról is?
Mester Nándor | 2024. július 17. 19:16
Nem sokkal az ellene elkövetett merénylet után többen újra feltették a kérdést az Egyesült Államokban: milyen anyagi háttérrel veszi fel a küzdelmet ismét az egykori elnök? Az adományok vagy a bevételt termelő ingatlanok tiszta dolognak tűnnek. De a floridai Mar-o-Lago, a volt elnök főhadiszállásnak is beillő birtokának az értékmeghatározása több kérdést is felvet - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Nyugaton a panelhelyzet nagyon is változott
Mester Nándor | 2024. július 10. 18:55
A főváros budai oldalán eladott téglalakások és az ország keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják a tranzakciós adatok. Nem is kicsit, a tavalyi átlaghoz képest 8-9 százalékot. Már panelt sem lehet tehát olcsón venni, különösen igaz ez a nyugati megyékre, de keleten és délen az egyetemvárosokban is egyre drágábbak az előregyártott tömblakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Gyorsan elfogyhat az ingyenpénz és a hitel az otthonfelújítási keretből
Privátbankár.hu | 2024. július 8. 15:11
A kormánynak állami forrásból nagyságrendekkel több pénzt kellene adnia az Otthonfelújítási Programban. Mire elég és milyen feltételei vannak a most indult támogatási rendszernek, amiben 6 millió forinthoz lehet jutni? Mekkora önrész kell és mitől függ, hogy mekkora lehet a nulla kamattal felvehető hitel? Egyebek között erről is beszélt Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli Monitor című adásában.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Fehérvár kertvárosa egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. július 3. 19:01
Nem dúskál az új lakásberuházásokban a királyi város, nagyon elmarad Debrecentől, Győrtől vagy Szegedtől. Az árak magasan stabilizálódtak, de egyes kertvárosi övezetekben kifoghatunk igényesen megépített családi házat vagy társasházi lakást - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Sikeres ipari-logisztikai tőkebevonást hajtott végre a Faedra Group
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 11:38
Jelentős befektetői érdeklődés és forgalomba hozatali maximum összeg mellett, 17 millió euró értékben eredményes tőkegyűjtést hajtott végre a Faedra Group. 
Ingatlan Csak úgy repkednek a 60 milliók a balatoni ingatlanpiacon
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 12:01
A fővárosi átlagot is meghaladta a balatoni ingatlanok vásárlására fordított összeg idén a Duna House adatai szerint.
Ingatlan Nagyvárosban venne új lakást? Ilyen árakra számítson!
Privátbankár.hu | 2024. június 28. 12:39
A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak az új építésű lakások, a debreceni átlagár pedig ismét megelőzte a sopronit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG