<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Alig akarnak új beruházást indítani a fejlesztők. A bérleti szerődéseknél nagyon fontos lett az üzemeltetési költség. A bérlők közül sokan még mindig gondolkodnak, hogy mennyi legyen az otthoni és a benti munkavégzés aránya.

Lassan minden irodaházi bérlőt elérnek a magasabb üzemeltetési díjak. Mindegy, hogy valaki épp nem régen újította meg a bérleti szerződését vagy lejáróban van a megállapodása, azzal fog találkozni, hogy az irodaház üzemeltetője áthárítja a neki durván megemelkedett költségeket.

Jövőre adják át az irodáknak és hoteleknek is helyet adó Liberty komplexumot. Fotó: WINGJövőre adják át az irodáknak és hoteleknek is helyet adó Liberty komplexumot. Fotó: WING

Kérdés, hogy mi lesz a reakciója a cégeknek erre. Vannak olyan hangok, hogy a rezsicsökkentés végével az irodai munkavégzés még azok számára is vonzóbbá válhat, akik eddig folyamatosan otthonról dolgoztak. Az biztosnak tűnik, hogy a következő hónapokban azonban nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók is igyekeznek majd csökkenteni az energiafelhasználásukat, így az energiahatékony irodaházak felértékelődnek. A szolgáltatott irodák iránt is várhatóan megnövekszik a kereslet, mivel a bérleti díjba foglalt üzemeltetési költségek révén pénzügyileg stabilabb lehetőséget tudnak nyújtani a bérlőknek – derül ki a New Work elemzéséből.

Az otthoni munkavégzés magasabb energiafogyasztást eredményez, különösen akkor, amikor a home office fűtésére vagy hűtésére van szükség. A közelmúltig a munkavállalók ritkán törődtek a növekvő energiaárakkal, mivel a bérek jellemzően növekedtek, a rezsiszámlák összege pedig nem nagyon változott.

Bárhogyan is alakuljon a közeljövő, az már most érzékelhető, hogy sok vállalkozás vezetője erősen elgondolkodik azon, hogy érdemes-e máshová, alacsonyabb üzemeltetési költséggel működő irodaházba költözni. Természetesen vannak ilyenek szép számmal, sőt, a tervek szerint újakat is átadnak, igaz, nem sokat  a következő 1-2 évben. Érdemes már most lekötni ezeket, a gyakorlat szerint a költözési döntést általában a tényleges költözés előtt egy évvel szokták meghozni, most pedig a bérlők vannak nyeregben.

Épp a napokban adták át a TriGranit új irodaházának, a Millennium Gardensnek az első ütemét a Millenniumi Városközpontban. Az ingatlan 21 600 négyzetméternyi bérterületet kínál. Jól halad az Atenor Baker street fantázianevű építkezése is a Hengermalom útnál és nagy erőkkel folytatódik a Property Market által vitt irodapark a BudaParton. Új beruházások azonban nem indulnak, túl kockázatos mostanában ez részben a kereslet visszaesése, valamint a megdrágult kivitelezési és hitelezési költségek miatt.  

Most az elmúlt évtizedet nézve talán a legnehezebb megbecsülnie egy bérlőnek, hogy pontosan mekkora területre van-lesz szüksége. Többen már most csökkentik a bérelt terület nagyságát, mások pedig arra ösztönözhetik a dolgozókat, hogy csökkentsék saját energiafogyasztásukat. 

Egy másik lehetőség a munkáltatók számára, hogy alkalmazottjaik egy részét vagy egészét szolgáltatott vagy flex irodákba költöztetik. A flex irodákban a hagyományos irodaházakhoz képest rugalmasabbak a bérleti feltételek, a közüzemi költségeket a bérleti díj tartalmazza (ellentétben a hagyományos irodaházakkal). Még ha a flex irodák üzemeltetői kénytelenek is emelni a díjaikat, hogy megbirkózzanak az emelkedő energiaárakkal, az ezeket választó bérlők nagyobb biztonsággal tervezhetnek előre – véli több szakértő.

A budapesti irodapiac egyik nagy híre volt a héten, hogy az Immofinanz eladta a hat épületből álló, mintegy 124 ezer négyzetméternyi bérterületű irodaportfólióját az S IMMO cégnek. Az osztrák eladó továbbra is jónak tartja az első osztályú irodaházak piacát nálunk, de inkább a térség kiskereskedelmi és irodai ingatlanjaiból szeretne válogatni. Van eladó jó pár a környező országban, különösen a kereskedelmi parkok lehetnek érdekesek, mert a válságos időkben is kiváló hozammal működtek.

A bérlők ugyan nem látnak belőle semmit, de az irodaházak üzemeltetője sokat tehet a folyamatos működésért. Még a fűtési szezon előtt ellenőrizni kell a teljes fűtési rendszert. Fontos a biztonsági szempontok szem előtt tartása mellett elvégezni a kazánok, gázégők ellenőrzését, a hálózat, a hőleadók átvizsgálását, a szelepek átmozgatását és az esetleges szűrőcseréket – emlékeztetett az ICON Real Estate. 

A cég felhívta a figyelmet, hogy az ablakok, ajtók esetében is fontos az időszakos karbantartás, ellenőrzés. Lényeges a zárszerkezetek, a szigetelések ellenőrzése, szükség szerinti javítása. A megfelelő izoláció sokat javíthat a fűtés hatékonyságán és ezáltal jelentős mértékű megtakarítást eredményezhet a költségekben. 

A téli időszakban már jelentősen ronthatja a komfortérzetet egy beázás, amelyet okozhat egy eltömődött eresz vagy egy sérült tetőelem, érdemes ezek karbantartását, javítását még az ősz elején elvégezni. Hasonlóképpen fontos a szigetelés esetleges sérüléseivel, hibáival idejekorán foglalkozni. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Tavasztól árcsökkenés kezdődhet a korszerűtlen társasházi ingatlanoknál is
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:48
Budapesten az új lakásoknál már a látóhatáron van a kétmilliós átlagos négyzetméterár.
Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG