<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az új lakások és a családi házak piaca mellett rohamtempóban bővül a társasházak piaca is, tavaly mintegy 4238 társasház épült. Az OTP elemzői és a Házfórum szerint a lelkesedés idén is kitart majd, ez pedig a lakáskeresőknek kedvez: egy jól összerakott szerződéssel és az alapító okirat ügyes megfogalmazásával ugyanis rengeteget spórolhatnak a lakás árán. Erre egyébként szükség is van, jelenleg ugyanis a gatyánk is rámegy a költözésre.
Új építésű, eladó lakások. Mellette egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Tavaly számos intézkedést vezettek be, ami fokozza az építési kedvet, így a kedvező adó- és kamatkörnyezetben, valamint a kínálat ugrásszerű növekedése tovább fokozza majd a lakásvásárlási kedvet. Az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője, Valkó Dávid elmondása szerint a vásárlási kedvet a kereslet bővülése mellett a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos, csökkentett áfakulcs, a CSOK és a kedvező kamatok pörgetik.

Ezzel párhuzamosan azonban számos olyan speciális tényezőre is oda kell már figyelni, ami kifejezetten az épületek társasházzá nyilvánításával függ össze, ezek figyelembe vételével és kiaknázásával ugyanis rengeteget spórolhat egy vásárló, ezt közölték a Házfórum szakértői a Privátbankár.hu-val. Így az SZMSZ összeállítása mellett az alapító okirat alaposabb áttanulmányozása is megkönnyíti a vásárlást, valamint a társasház ügyeinek intézését is a jövőben.

Nem csak a főváros bővül

A fővárosban tavaly mintegy 350 új, kétlakásosnál nagyobb társasházi projekt, azaz 11 ezer új lakás értékesítése indult el, írja az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép legfrissebb elemzése. Budapest mellett azonban a vidéki újlakás-piac is óriási lendületet vett, ez elsősorban az ország nyugati felében volt erősebb, így Győr, Székesfehérvár, Pécs, Zalaegerszeg, Sopron és a Balaton környéke bővült látványosan, míg a keleti országrészben Miskolc, Debrecen és Kecskemét húzta  a piacot. Országszerte összesen 4238 társasház épült tavaly, mintegy duplája a 2015-ben látottaknak.

Budapesten a XIII. és XI. kerületben volt a legdinamikusabb a fejlődés, az újonnan értékesíteni kezdett 350 társasházi beruházásból 56 a XIII. kerületben indult el, és várhatóan 3300 lakás épül még 2018 végéig. A XI. kerületben pedig ugyanilyen projektszámmal és 1800 lakással bővül a kínálat.

Rámegy ingünk-gatyánk

Az utóbbi egy évben a lakáskínálat dinamikus bővülésével párhuzamosan a társasházi lakások négyzetméterárai is folyamatosan növekedtek, köszönhetően a válságot követő erős túlkeresletnek. A két leglátványosabban bővülő fővárosi kerületben átlagosan 5-600 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek ma is, és itt további emelkedés várható. Emiatt nem is csoda, hogy az emberek inkább a kisebb, de jó kiosztású – például 55-60 négyzetméteren nappali+2, vagy alig 70 m2-en nappali+3 hálószobás – lakásokat keresik.

Társasházba költöznék – mire figyeljek?

Egy újépítésű lakás vásárlásánál nem elhanyagolható tényező, hogy a szóban forgó épület társasházzá vagy lakásszövetkezetté alakulását ki intézi. A vásárlást megelőzően így mindenképp érdemes megtudni, hogy a folyamatot a lakásprojektet vezető cég vagy a lakások értékesítését bonyolító ügyvéd kezeli, vagy épp maguknak az új tulajdonosoknak kell majd levezényelniük. Emellett mindenképp érdemes tisztázni, hogy lakásszövetkezeti vagy társasházi formában kívánják-e kezelni az épületet, ez ugyanis a tulajdonviszonyok és az üzemeltetés szempontjából kulcsfontosságú kérdés, mondta el a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője, Sárvári Marcell.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A társasház-alapítással kapcsolatos kezdeti feladatok ugyanis komoly terhet róhatnak az új tulajdonosokra, gondoljunk csak az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat összeállítására. Ráadásul az újépítésű lakások vásárlásakor mindenképp szem előtt kell tartani, hogy hogyan történik a lakások értékesítése. A legkeresettebb környékeken ugyanis jellemző lehet a lakások előszerződésekkel való értékesítése, így a vásárló még meg sem épült lakás megvételére kötelezheti el magát. Ezekben az esetekben különösen fontos, hogy mind a látványtervekben, mind pedig – a munkaerőhiány miatti – időbeli változásokra, csúszásokra lehet számítani, fűzte hozzá a szakember.

Mennek-e még az ingatlanárak, mi várható az ingatlanalapoktól? Interjú

A Raiffeisen Ingatlan Alap kezelője felfutást érzékel az üzleti célú ingatlanok piacán, a hozamelvárások lejjebb jöttek, az objektumok felértékelődnek. Ez a folyamat még pár évig eltarthat. A tipikus lakossági befektetőknek azonban inkább vegyes alapokat ajánlanak, ahol csak a kockázati szintről kell dönteniük. Interjú Váradi Zoltánnal, a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgató-helyettesével. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ijesztő ütemben drágul az agglomeráció, itt vannak a friss számok
Mester Nándor | 2022. január 17. 05:48
Egy év alatt 15-20 százalékkal mentek fel a lakásárak és még nincs vége. Lassulhat a fővárossal közvetlenül határos övezetekbe áramlás a következő pár évben, nőhet a kereslet és az ár a távolabbi településeken.
Ingatlan Végre csökkent a kavics ára
Privátbankár.hu | 2022. január 11. 11:02
Változatlan formában 2022. május 31-ig továbbra is fennáll a stratégiai jelentőségű építőanyagok és építési termékek exportregisztrációs kötelezettsége és a szállítási útvonalaik bejelentési kötelezettsége az Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerbe (ekáer) - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár. Hozzátette, a kormány a hazai építésgazdaság megfelelő ellátási szintjének biztosításával is védi a magyar emberek érdekeit.
Ingatlan Csengett a kassza, milliárdok érkeztek az ingatlanos techcégekbe
Mester Nándor | 2022. január 9. 18:11
Tavaly rekord mennyiségű pénzt költöttek a kockázati tőkecégek az ígéretes startup vállalkozásokra. Itthon is beindult a szekér.
Ingatlan Airbnb-s fejlemények – Kiszorítani a faji diszkriminációt, korlátozni a buliőrületet
Elek Lenke | 2022. január 9. 15:28
A szállodaipar világszerte kénytelen volt az elmúlt években megbarátkozni az Airbnb jelenlétével. Ma már ugyanolyan „szépségverseny” létezik a magánlakások esetében is: a közösségi média mellett a szaklapok is rendszeresen értékelik a kiadó lakásokat.
Ingatlan Jön föl a bevásárlópark, mint a talajvíz 
Mester Nándor | 2022. január 8. 17:16
Egyre több befektető kóstolgatja ezt az ingatlan típust Magyarországon és tágabb térségünkben. Általában 7-8 százalékos hozam érhető el vele, ami magasabb mintha irodaházat vagy raktárt venne valaki.
Ingatlan Újabb ezermilliárdos mérföldkőhöz érkezhet a magyarok egyik kedvence hitele
Privátbankár.hu | 2022. január 8. 11:11
Egyre nagyobb arányban fedezik lakhatási céljaikat az ügyfelek a Babaváró hitelből.
Ingatlan Orbán Viktor új ellenséget talált, de az kifogott rajta - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. január 7. 18:29
Az építőanyag-és lakásárak ellen folytat ádáz küzdelmet 2022-ben. Megnéztük, milyen esélyekkel. 
Ingatlan A Wienerberger beolvasztotta a Semmelrock hazai cégét 
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:35
Ezzel befejeződött az építőanyaggyártó-szektor egyik legnagyobb hazai fúziója.
Ingatlan Új tulajdonosa van az Ingatlannet.hu-nak
Privátbankár.hu | 2022. január 4. 14:59
Megvásárolta az Ingatlannet.hu-t a Bank360 Zrt., amely Magyarország egyik legnagyobb, hiteleket és pénzügyi termékeket összehasonlító portálját üzemelteti. Az üzlet nyomán a két oldal együttműködésével még jobban ki tudják szolgálni az ingatlanvásárlást tervező, és ehhez hitelt, támogatást kereső érdeklődőket.
Ingatlan Erős hónapok várhatók a használtlakás-piacon, de ráfázhat, aki kivárásra játszik
Privátbankár.hu | 2022. január 2. 10:54
A decemberi 20 százalékos növekedés után 2022 elején is nagy lehet a kereslet a használt lakásokra, utána viszont lassulás jöhet. Akinek pedig jó helyen lévő telke van, az dörzsölheti a tenyerét.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló