4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon örülnek a szakemberek a társasházi energetikai pályázatok kiírásának, a támogatási összeg tényleg elegendő lehet az energetikai besorolás érdemi javításához - kérdés, hogy honnan tudják majd előteremteni a társasházak az 50 százalékos önrészt. Korszerűbb szabályozásra lenne szükség, mert jönnek az uniós szabályok, és a frissen felújított lakások villámgyorsan elavulttá válhatnak.

A kormány szerdán jelentette be: 10 milliárdos kerettel indul társasházi energetikai pályázat, amelyen már nem csak panelházak vehetnek részt. A legnagyobb házak ebből a körből kimaradnak, a 60 lakásosnál kisebb társasházakban 350-650 ezer forint juthat egy-egy lakásra, amit megújuló energiát használó rendszerek kiépítésére is lehet használni. Részletek >>

Ennyiből tényleg fel lehet újítani a lakást

A pályázat meghirdetése örvendetes, miután igen jelentős érdeklődés mutatkozik a lakásszövetkezeti, társasházi körből állami támogatású, energiahatékonyságot segítő pályázatok iránt - közölte a Privátbankár.hu megkeresésére a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke, Farkas Tamás.

A pályázati kiírás tervezete a kormany.hu-n már megjelent >>

A most megismert pályázat kiírási keretösszeg összességében 20 milliárd forint értékű energiahatékonysági beruházás megvalósítását teszi lehetővé. Azt egyelőre nem tudni, hogy a pályázók a pályázati keret terhére tudják-e elvégezni az épületenergetikai tanúsítást vagy erre külön forrást kell biztosítaniuk; mindenesetre a LOSZ megítélése szerint a lakásonként igénybe vehető forrás elegendő lesz egy olyan beruházáshoz, amelyik - összhangban az NFM céljaival - két kategóriával javítja az energetikai besorolást.

Rögtön elavult lesz a felújított lakás?

Az épületenergetikai és energiahatékonysági EU-s elvárásoknak a korábbi és jelenleg is folyamatban lévő pályázatkiírások nem tudnak teljes körűen megfelelni, mivel a hazai épületfizikai jellemzőket szabályozó rendelet még jóval elmarad a nyugat és észak-európai országokban ismert előírásoktól. A LOSZ szerint ezért mindenekelőtt ezeket a hőtechnikai és energetikai épületfizikai jellemzőket kellene korszerűsíteni, mert ezzel elkerülhetővé válna az, hogy a ma ismert pályázati lehetőségek alapján felújított épületek egy vagy két évvel később megjelenő, jóval szigorúbb elvárásoknak meg már nem felelnek meg.

Tény azonban, hogy az elmúlt 5-8 évben kiírt energia megtakarítást célzó központi pályázatok így is segítették az energia felhasználás csökkenését és az energia megtakarítási célok megközelítését - írják.

Jó, hogy nem csak panelesek vehetnek részt benne - de miből lesz pénz önrészre?

A LOSZ 2013 őszétől meghívást kapott – stratégiai partnersége révén is - a fejlesztési tárcától épületenergetikai és energiahatékonysági korszerűsítési programok előkészítésének konzultációira. Egyetértenek azzal, hogy a panelos technológiájú épületek mellett a hagyományos téglaépítésű épületek is bekerültek a pályázati körbe. Azt azonban még nem tudni, hogy a pályázat során lesz-e a saját erő biztosításához kedvezményes kamatozású hitelfelvételi lehetőség és hogyan valósulnak meg LOSZ minőségi kivitelezéssel kapcsolatos javaslatai - írta Farkas Tamás.

Újdonság, hogy külön kezelik a nagyobb társasházakat

Az az információ, hogy készül a 60 lakásosnál nagyobb épületekre is pályázat kiírás, újdonság a LOSZ számára is, hisz eddig ilyen jellegű megosztott kiírásról nem volt szó. Előzetes véleményük szerint azonban nem várható lényeges különbség a jelenlegi és a majd később kiírandó idei pályázati feltételek között.

Nem jön ki a matek: költségvetési pénzre is szükség lesz

Azt azonban még mindig nem látjuk, hogy miképp valósul meg a panel és téglaépítésű lakóépületek 2020-ig tartó energiahatékonysági korszerűsítése. A mi számításaink szerint a társasházi és lakásszövetkezeti panel és hagyományos technológiával épített épületekben lévő lakások száma 1,0-1,2 millióra tehető, szemben a kormányzat által is hangoztatott 700 ezer lakásszámmal - írja a LOSZ elnöke.

A LOSZ szerint az idei pályázati kiírásokkal is maximum 40-50 ezer lakás felújítását lehet prognosztizálni. Ezt a trendet figyelembe véve pedig semmiképpen sem valósítható meg a kormányzat célja; ehhez a most ismert EU-s és kvótabevételből származó források mellett nemzeti költségvetési támogatási keret létrehozására is szükség volna.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG