<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Egy friss felmérés eredményei azt mutatják, a magyarok jellemzően saját tulajdonú ingatlanban élnek, többségük száz négyzetméternél kisebb alapterületű családi házban laknak, és tízből heten végeztek lakásfelújítást valamikor az elmúlt 10 évben.

Ragaszkodunk a sajáthoz

Magyarországon százból 53-an családi házban élnek, a panelben és téglaépítésű társasházban lakók száma pedig közel azonos: előbbi 23, utóbbi 22 százalék. A CIB Bank lakásfelújítási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából kiderült, a megkérdezettek közel háromnegyede legalább 6 éve él jelenlegi otthonában. A legtöbben saját tulajdonú. A lakásfelújítók több mint fele félmillió forintnál kevesebbet költött, hitelt erre a célra a válaszadók 11 százaléka igényelt.

Milyen felújítási munkálatokat végeznek a leggyakrabban? Forrás: CIB

Tízből négyen 50 m2-nél nagyobb, de 80 m2-nél kisebb otthonban élnek, és a lakosság mindössze 4 százaléka lakik 150 m2-nél nagyobb alapterületen. A 80 m2-nél nagyobb ingatlanok döntő része – közel 90 százaléka – családi ház vagy házrész – derült ki a CIB Bank friss, országos, reprezentatív kutatásából, amely a lakásfelújítási szokásokat vizsgálta.

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy a magyarok ragaszkodnak a saját tulajdonú ingatlanokhoz: a válaszadók 87%-a tulajdonos vagy annak családtagja otthonában, albérletben mindössze 13% lakik. A megkérdezettek közel háromnegyede legalább 6 éve él jelenlegi lakásában, 36 százalékuk pedig több mint 20 éve. Különösen jellemző a panelben élőkre, hogy két évtizednél is régebben laknak ugyanabban a lakásban: közülük tízből négyen ezt válaszolták.

A nyári felújítás a sláger

Nem csupán ragaszkodunk a saját lakáshoz, házhoz, de ügyelünk arra is, hogy az ingatlan jó állapotban maradjon, mely nemcsak a saját kényelmünk miatt fontos, de hozzájárul az ingatlan értékének megőrzéséhez is. A megkérdezettek mintegy negyede 4-5 évente végez valamilyen felújítást lakásában, azok aránya pedig, akik 1-3 évente, több mint 20 százalék. Százból mindössze tizenöten állították, hogy még sosem fogtak ilyen munkába. A válaszadók 70 százaléka az elmúlt 10 évben felújította lakását, minden második ember pedig 5 éven belül tervezi ezt. Érdekesség, hogy az újépítésű ingatlanok lakói kivétel nélkül az mondták, hogy náluk még sosem volt lakásfelújítás.

A munkálatokat a válaszadók háromnegyede a nyári időszakra tervezi. Azok közül, akik az elmúlt 10 évben felújításba fogtak, 27 százalék időzítette a tennivalókat tavaszra, csaknem negyedük pedig őszre.

Mennyi időt vett igénybe a legutóbbi felújítás?

Ha felújítanak, akkor mit?

A legtöbben elsősorban belső felújításokat végeznek: a toplista élére egyértelműen a festés, mázolás került 88 százalékkal, a konyha, a szobák és a fürdőszoba felújítása előtt, de a bútorokat és háztartási gépeket is sokan cserélik le. A külső munkálatok között a vakolás, újrafestés vezet 47 százalékos eredménnyel a nyílászárók cseréje (43 százalék) és a külső szigetelés (27 százalék) előtt. A kényelmi típusú felújítások között a légkondicionáló beszerelése a legnépszerűbb.

A lakásfelújítás a legtöbb válaszadónál (72 százalék) legfeljebb egy hónapot vett igénybe, és az emberek döntő többsége (87 százaléka) a munkálatok ideje alatt sem költözött el otthonról. Tízből hatan hívtak szakembert, de sokaknak – százból csaknem negyven válaszadónak – barátok, rokonok is segítettek.

A megtakarítás a forrás

A CIB Bank kutatása szerint az emberek több mint fele félmillió forintnál kevesebbet költ a lakásfelújításra, és a válaszadók 71 százaléka azt állította, hogy a munka nagyjából annyiba került, amennyit eredetileg terveztek. Negyedük többet költött ennél, de legfeljebb 20 százalékkal. A megkérdezettek 39 százaléka az általános megtakarításokból, 38 százalék a lakásfelújításra félretett pénzből finanszírozta a munkálatokat, hitelt mindössze 11 százalékuk igényelt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Ingatlan Az albérletek is drágulnak, de van egy mód, amivel ezt elkerülheti
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 10:42
Közel 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Most még azonban olcsóbb albérletre lehet váltani, mivel széles a kínálat.   
Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG