<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A német Bundesbank szakértője árbuborék kialakulásának első jeleit látja a német ingatlanpiacon, aminek veszélyes következményei lehetnek. A magyar ingatlanpiacot nagy mértékben befolyásolják a külföldi befektetők vásárlásai, így áttételesen ez számunkra sem közömbös. Az alacsony kamatok terhét az ügyfelekre próbálják hárítani.

 

A német nagyvárosokban tapasztalható ingatlanboom lassan aggasztó méreteket ölt – mondta el a Der Spiegel német hetilap online változatának Andreas Dombret, a német jegybank, a Bundesbank elnökségi tagja. Ennek pedig a nulla közeli kamatok miatt meglódult banki hitelezés az oka.

 

Az Európai Központi Bank (EKB) március elején történetében először nullára csökkentette azt a kamatlábat, amelyen a bankok tőle hitelhez juthatnak. (A betéteikre pedig negatív kamatot kapnak, azaz fizetniük kell a jegybankban parkoló pénzek után.) A hitelek volumene 13 éve nem látott ütemben növekszik. A szakember mindjárt egy figyelmeztetést is küld a német bankoknak és takarékpénztáraknak, hogy alaposan fontolják meg az ingatlanhitel-döntéseiket.

Az alacsony kamatok az inflációt nem emelték meg, de a részvény- és ingatlanárakat igen – írják. Főleg a német nagyvárosokban, mint München, Berlin, Hamburg, Stuttgart. A szakember szerint az ingatlanár-lufinak két feltétele van még: az ingatlanhitelezési feltételek fellazulása és a hitelek mennyiségének megugrása. Az elsőben a bankok még konzervatívak maradtak. Az ingatlanhitelezési volumen is évekig csak mérsékelten emelkedett, de tavaly már 3,8 százalékkal, ami „az első felhő az égen” Dombret szerint.

A német bankok egyébként nem hiteleznek túl sokat, és a betéteik elhelyezésekor alkalmazott negatív kamatokat megpróbálják áthárítani az ügyfeleikre. Negatív kamatokat ugyan még nem alkalmaznak, igyekeznek ezt minél tovább elkerülni, de a különböző díjakat, költségeket megemelték. Dombret a negatív ügyfélkamatokat sem zárja ki a jövőben, ha a kamatkörnyezet nem változik.

Érdemes hozzátenni a német cikkhez, hogy a német ingatlanárak nemcsak az alacsony kamatszint és a hitelezés miatt emelkednek, van rájuk természetes kereslet is. A gazdaságban viszonylag magas a növekedés, a lakosság pedig a bevándorlás miatt bővül, és nemcsak menekültekkel, hanem a volt szocialista országokból érkező százezrekkel is. Az új lakók elsősorban a nagyvárosokba tartanak.

Magyarországra is begyűrűzik?

Ami a magyar üzleti célú ingatlanok (irodák, üzlethelyiségek, bevásárlóközpontok, raktárak stb.) piacát illeti, itt még nem sokat emelkedtek az árak a pénzügyi válság óta – derül ki magyar ingatlanalap-kezelőkkel folytatott interjúinkból, de az alapok árfolyam-alakulásából is. Általános vélekedés azonban, hogy a hazai piac fellendülhet, ha a külföldiek vásárolni kezdenek. Ők pedig elsősorban akkor vásárolhatnak, ha az ország hitelminősítése végre javul.

Általános jelenség az értékpapír-piacon is, hogy ha megdrágultak a legfontosabb, a figyelem középpontjában levő részvények, akkor sok befektető realizálja az elért nyereséget, és olcsóbb értékeltségű befektetések után néz. Ez sokszor a közepes vagy kisebb kapitalizációjú és ismertségű részvények drágulását okozza. Így ha a német ingatlanpiacon lufi alakul ki és nagyon megdrágul, nagy a valószínűsége, hogy az olcsó magyar ingatlanokat is felfedezik majd.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Ingatlan Az albérletek is drágulnak, de van egy mód, amivel ezt elkerülheti
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 10:42
Közel 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Most még azonban olcsóbb albérletre lehet váltani, mivel széles a kínálat.   
Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG