3p

A használt lakások piacához hasonlóan a nyaralóövezetekben lévő ingatlanok iránt is visszaesett idén a kereslet, ami esélyt nyújt azoknak, akik nyaralóvásárlást terveznek.

Jelentős változást eredményezett a bizonytalan környezet az országos ingatlanpiacon, a használt lakások iránti kereslet csökkenése mellett visszaesett az érdeklődés a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanok piacán is. Ez a trend azonban lehetőséget ad azoknak, akik nyaralóvásárlást terveznek, és hosszú távon tudják vállalni a vásárláshoz szükséges hitel törlesztését, akár jelzáloghitel vagy személyi kölcsön, akár például a szabadon felhasználható Babaváró hitel segítségével történik a finanszírozás. 

A kereslet visszaesése miatt olcsóbbá válhatnak a nyaralók. Fotó: Ingatlan.com
A kereslet visszaesése miatt olcsóbbá válhatnak a nyaralók. Fotó: Ingatlan.com

Országosan 50 százalékkal csökkent idén az eladó nyaralók iránti kereslet az ingatlan.com áprilisi elemzése szerint. A legnépszerűbb nyaralókörzetek között azonban jelentős különbségek vannak, a Balatonnál és a Tisza-tó környékén ennél mérsékeltebben, 30 százalékkal csökkent az érdeklődés. Az országos átlagnak megfelelő, 50 százalék körüli keresletcsökkenés látható viszont a Velencei-tó környékén. Ezen belül a gárdonyi ingatlanok iránti érdeklődések 44 százalékkal estek vissza, Velencén pedig 55 százalékos volt a visszaesés. 

Fontos a besorolás, nem minden bank nyújt nyaralóra lakáshitelt

Aki részben lakáshitelből tervezi a nyaralót, annak figyelnie kell arra, hogy a kiszemelt ingatlan milyen besorolású. Ha lakásként van nyilvántartva, akkor a legtöbb bank nyújt a vásárlásra lakáshitelt. Amennyiben azonban hivatalosan nyaralóról van szó, akkor más a helyzet, azokra ugyanis nem ad mindegyik pénzintézet lakáshitelt. A money.hu összeállítása szerint például a CIB, az Erste, a KH, az OTP, a Gránit és a Magnet Bank rendelkezik nyaralóvásárlásra felhasználható lakáshitel-konstrukcióval. Arra azonban figyelnie kell az érintetteknek, hogy a nyaraló esetében mások lehetnek a feltételek, mint egy sima lakásra felvett kölcsön esetében. 

Továbbá fontos az is, hogy a hitelek között is jelentősek az eltérések. Például egy 20 milliós, 20 évre felvett végig fix kamatozású sima lakáshitelnél akad 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhető konstrukció, amelynél a havi részlet 170 ezer forint körüli összeget jelent. Ugyanakkor vannak 10 százalék feletti lakáshitelek, amelyeknél több mint 190 ezer forintos részlettel kell számolni, így a teljes visszafizetendő összeg is milliókkal több lehet. Ugyanúgy igaz az összehasonlítás fontossága a szabad felhasználású jelzáloghitelekre, személyi kölcsönökre is. 

A money.hu szakértői szerint egyelőre korai megmondani, hogy mikor mérséklődhetnek a kamatok, de amint ez bekövetkezik, akkor hitelkiváltással olcsóbbra lehet majd cserélni a meglévő kölcsönt, ezzel pedig az összkiadás csökkenthető. 

Címkék: Ingatlan Nyaraló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Ingatlan Kimaxolt CSOK Plusz-szal nagyobb új lakást vehetünk, főleg vidéken
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 09:52
Budapesten viszont nem nézelődhetünk a legjobb helyeken, mert ott nem elég a 70-80 millió forint. Egyes vidéki városokban sikerrel járhatunk és még közepes házakra is futhatja. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG