<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az évek óta tartó ingatlan-bumm és az egyre felfele ívelő turizmus hatására egyre több tulajdonos szeretné kiadni lakását vagy szobáját jó pénzért. Szállást működtetni azonban nem hobbi: a gyakran teljes embert igénylő feladat rengeteg ráfordítással és költséggel járhat, így csak nagyfokú körültekintéssel érdemes hozzálátni. Röviden összeszedtük, mire kell figyelni, ha mégis belevágnánk.

Az elmúlt években a magánszállás-gyűjtő oldalakon gombamód elszaporodtak a kiadó helyek, csak Budapesten több ezer ilyenből válogathatunk. Ez persze nem meglepő, hiszen a turisták átlagosan jóval magasabb árakon veszik ki az apartmanokat, mint egy albérlő tenné. Összehasonlításképpen: egy 120 ezer forintos albérlet esetén a tulajdonos nagyjából 4 ezer forintot keres naponta, míg szálláshelyek között még a szezonon kívül is ritka az 5 ezer forint/fő/éj alatti ár.

Özönlenek a külföldi turisták Magyarországra - Idén májusig a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. Tovább >>>

Csak ezeket a számokat elnézve jó üzletnek, könnyű pénznek tűnhet a szállásadás – mindenekelőtt azonban érdemes jól átgondolni, hogy tényleg képesek vagyunk-e vállalni az ezzel kapcsolatos hercehurcát.

Könnyű pénz vagy teljes állás?

Az ilyen tevékenység ugyanis komoly idő- és energiaráfordítást igényel a tulajdonostól: a vendégek fogadása, az adminisztráció és a szálláshely karbantartása, rendszere  takarítása hamar teljes értékű munkává válhat, ami nehezen egyeztethető össze egy ezzel párhuzamosan végzett főállással. Továbbá figyelni kell arra, hogy bármikor elérhetőek legyünk a vendégek számára, váratlan problémák esetén azonnal rendelkezésre kell állnunk.

Amennyiben több oldalon is regisztráljuk a szállást, előfordulhat, hogy többen is foglalnak ugyanazon időre a különböző oldalakon, ennek tisztázása pedig a gyakorlatban sokszor a szállásadót terheli. Érdemes figyelembe vennünk a nyelvi akadályokat is: amennyiben külföldi turistákkal szeretnénk növelni a bevételeket,  elengedhetetlen a társalgási szintű angol tudás.

A szállásadó oldalak közleményeinek tanulsága, hogy lényeges körülmény az ingatlan elhelyezkedése. Leginkább Budapesten indulnak jó esélyekkel az új szállásadók, de a városon belül is komoly eltérések lehetnek a kerületek között. Jellemzően a belvárosi, turisztikai célpontokhoz közel eső részeken érdemes próbálkozni.

Hogyan, kinek és mit kell adózni?

A szállásadó oldalak általában csak közvetítő szerepet játszanak, a legtöbb esetben a tulajdonos felelőssége, hogy minden rendben legyen jogi szempontból. Erről korábban már írtunk részletesebben. A kis szálláshelyek üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként történik.

Nincs lakásod, de szeretnél befektetni? A kalkulátor segít, hogy találj egy jó hitelt!

Az szja rendszerben három lehetőség közül választhat a magánszemély: tételes átalányadózás, tételes költségelszámolás vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazása. Átalányadó esetén a fizetendő díj 2017-ben 38 400 forint/szoba/év. Költségelszámolásnál nem a kiadásból származó bevételt, hanem a kiadásokat tudjuk elszámolni. A döntés előtt azonban mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni, ezzel ugyanis jelentős összegeket spórolhatunk. Fontos kiemelni, hogy a szállásadásból származó bevétel után negyedévente adóelőleget is fizetni kell.

Tételes átalányadózás esetén korábban 6400 forintos egészségügyi hozzájárulást is kellett fizetni, ezt azonban idén már eltörölték. Ezen felül ugyanakkor fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amennyiben a magánszemély nem biztosított.

Áfa? Ifa?

A magán szálláshelyek bérbeadása kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, így az Áfa-törvény hatálya alá tartozik. Amennyiben az éves bevétel nem haladja meg a 8 millió forintot, választható az alanyi mentesség.

Az idegenforgalmi adó mértéke változó, az államilag hozott jogszabály csak a törvényi maximumról rendelkezik. Az Ifa lehet százalékos vagy fix összegű, Budapesten jellemzően a szállásdíj 4 százaléka – olvasható a tudatosadózó.hu-n. Ezt az adót nem a szállásadó fizeti, hanem a vendég – a beszedett adót azonban havonta kell fizetni a helyi önkormányzat számlájára, valamint idegenforgalmi adó bevallást is kell készíteni.

További költség az építmény után felszámolt idegenforgalmi adó, vagyis az ingatlanadó. Ennek mértéke jelentős eltéréseket mutat önkormányzatonként, de általában nm/év alapon kell fizetni. Egyes helyeken még az ingatlanra is kivetnek ún. kommunális adót, amit a kiadott lakások után kell fizetni. Szükség lesz továbbá adószámra is, mert a vendégeknek számlát kell kiállítani, ezeket pedig havonta le kell jelenteni az interneten keresztül.

És még ezen felül…

Ezen költségek kifizetésével gyakorlatilag már törvényesen ki lehet adni az ingatlant, de érdemes figyelembe venni a további fizetnivalókat. Mivel a szálláshely-szolgáltatás nem azonos az ingatlan bérbeadással, így a rezsi fizetése is a tulajdonost terheli.

A szálláskereső oldalak egymástól eltérő díjakat számolnak fel. Van, ahol a megjelenés számít, máshol csak a valóban összejött üzletekért kell fizetni. Ez az összeg lehet százalékos vagy fix összegű. Fontos szempont a reklámozás is: az igazán felkapott szállásokat gyakran igen sok pénzért sorolják előbbre a szálláskereső-oldalak, a lista hatodik oldalán szereplő ajánlatok pedig viszonylag kevesebb embert érnek el.

Érdemes tehát minél pontosabb költségvetést készíteni, ami tartalmazza a váratlan költségeket és az állandóan pótolandó tételeket is. (vécépapír,  kéztörlő, mosogatószer, ágyneműmosás és takarítás költsége, stb.) A bevétel oldalon okosabb szerényebben számolni a profitot, mivel az szobaárak komoly eltéréseket mutatnak az év során. Míg a nyáron akár minden nap lehet vendég a háznál, a téli hónapokban – még a belvárosban is – a felére eshet a szobakihasználtság.

Elképesztő tömeg van az országban – aki most keres szállást, elkésett

Felpörgeti az amúgy is élénk hazai turizmust a vizes világbajnokság és a Forma-1, Budapesten és Balatonfüreden már alig lehet szállást találni júliusra - További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Lakáshitelekre csapnak le a magyarok - ezek voltak a legnépszerűbbek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 10:32
A háztartási szektor részére nyújtott hiteleken belül csaknem 48 százalékot tettek ki a lakáscélú hitelek, amelyek GDP-hez viszonyított aránya az előző év végi 8,4 százalékról 8,9 százalékra nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb összefoglaló jelentéséből.
Ingatlan Túljegyezték a NER egyik oszlopos építőipari tagjának a kötvényeit
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 10:30
Az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében megtartott aukción közel 30 milliárd forint új forrást vont be a kormány egyik nagy barátjának számító Bayer Construct.
Ingatlan Kész, vége! Az újbudai pláza az utolsó mohikán – mondja Radványi Gábor főépítész
Mester Nándor | 2021. október 15. 05:33
Hőtérkép, optikai tuning és mérnöki trükkök – ezek is jellemzik a napokban átadott újbudai plázát. A Futureal főépítészét azonban arról is kérdeztük, hogy kit engedne még be az épületbe a kereskedőkön kívül. Meglepő válaszokat is kaptunk.
Ingatlan Már nem sokáig lesz viszonylag olcsó az agglomerációs családi ház
Privátbankár.hu | 2021. október 11. 17:50
Növekszik a kereslet és ez felhajtja az árakat - mondta munkatársunk a Trend fm hétfői adásában.
Ingatlan Hotel lesz Breuer Marcell világhírű irodaházából és ez csak a kezdet
Mester Nándor | 2021. október 9. 18:11
Felgyorsult az ingatlanok funkcióváltása, mivel az Egyesült Államokban is pang az irodapiac. Iskolákból és raktárakból is rengeteg új otthont alakítanak ki. Nálunk még gyerekcipőben jár ez az átalakítási biznisz, irodaházból viszont már itt is lett egy hotel.
Ingatlan Egyes fővárosi és vidéki körzetekben kiváló befektetés lehet a garázs
Privátbankár.hu | 2021. október 9. 14:45
A szárnyaló benzinárak várhatóan visszafogják az autóforgalmat, sok autónak kell majd biztonságos tárolási lehetőséget keresni. Budapest egyes körzeteiben ma csillagászati árakon lehet garázst venni, de ha valaki jól választ, kellemes hozamot érhet el egy ilyen ingatlan megvételével.
Ingatlan Brutálisan drágul Debrecen, Győr és Fehérvár agglomerációja is
Mester Nándor | 2021. október 6. 18:16
A két évvel ezelőtti árszinthez képest most ősszel már 30-60 százalékkal kell többet fizetni a vezető iparvárosok környékén egy lakásért vagy házért.
Ingatlan Negyedével kerülhet többe az új ház, ha közel nulla energiaigényű
Mester Nándor | 2021. október 4. 05:33
Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.
Ingatlan Nyugaton menő biznisz, nálunk még sehol sincs a befektetők fejében az idősotthon
Mester Nándor | 2021. szeptember 28. 19:16
Az elérhető hozamok terén egyre jobb helyre kerülnek Nyugat-Európában az idősotthonok – derül ki egy friss nemzetközi felmérésből. Jó kiegészítői egy befektetési portfóliónak ezek az ingatlanok. Nálunk alig épülnek ilyenek, a magánbefektetők szerint a biznisz egészségügyi ellátási része a leginkább kockázatos, ezért egyelőre nincs ilyen termék, noha a demográfiai folyamatok és a fizetőképes kereslet megléte akár több tucat ilyen ingatlant is indokolna.
Ingatlan Ki mondta, hogy uszoda nem lehet egy parkolóház tetején?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 26. 14:34
Senki. Pontosabban Amerikában senki. Ezért lesz Miamiban egy ilyen építkezés.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos