<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az évek óta tartó ingatlan-bumm és az egyre felfele ívelő turizmus hatására egyre több tulajdonos szeretné kiadni lakását vagy szobáját jó pénzért. Szállást működtetni azonban nem hobbi: a gyakran teljes embert igénylő feladat rengeteg ráfordítással és költséggel járhat, így csak nagyfokú körültekintéssel érdemes hozzálátni. Röviden összeszedtük, mire kell figyelni, ha mégis belevágnánk.

Az elmúlt években a magánszállás-gyűjtő oldalakon gombamód elszaporodtak a kiadó helyek, csak Budapesten több ezer ilyenből válogathatunk. Ez persze nem meglepő, hiszen a turisták átlagosan jóval magasabb árakon veszik ki az apartmanokat, mint egy albérlő tenné. Összehasonlításképpen: egy 120 ezer forintos albérlet esetén a tulajdonos nagyjából 4 ezer forintot keres naponta, míg szálláshelyek között még a szezonon kívül is ritka az 5 ezer forint/fő/éj alatti ár.

Özönlenek a külföldi turisták Magyarországra - Idén májusig a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,9, a belföldi vendégeké 4,5 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest. Tovább >>>

Csak ezeket a számokat elnézve jó üzletnek, könnyű pénznek tűnhet a szállásadás – mindenekelőtt azonban érdemes jól átgondolni, hogy tényleg képesek vagyunk-e vállalni az ezzel kapcsolatos hercehurcát.

Könnyű pénz vagy teljes állás?

Az ilyen tevékenység ugyanis komoly idő- és energiaráfordítást igényel a tulajdonostól: a vendégek fogadása, az adminisztráció és a szálláshely karbantartása, rendszere  takarítása hamar teljes értékű munkává válhat, ami nehezen egyeztethető össze egy ezzel párhuzamosan végzett főállással. Továbbá figyelni kell arra, hogy bármikor elérhetőek legyünk a vendégek számára, váratlan problémák esetén azonnal rendelkezésre kell állnunk.

Amennyiben több oldalon is regisztráljuk a szállást, előfordulhat, hogy többen is foglalnak ugyanazon időre a különböző oldalakon, ennek tisztázása pedig a gyakorlatban sokszor a szállásadót terheli. Érdemes figyelembe vennünk a nyelvi akadályokat is: amennyiben külföldi turistákkal szeretnénk növelni a bevételeket,  elengedhetetlen a társalgási szintű angol tudás.

A szállásadó oldalak közleményeinek tanulsága, hogy lényeges körülmény az ingatlan elhelyezkedése. Leginkább Budapesten indulnak jó esélyekkel az új szállásadók, de a városon belül is komoly eltérések lehetnek a kerületek között. Jellemzően a belvárosi, turisztikai célpontokhoz közel eső részeken érdemes próbálkozni.

Hogyan, kinek és mit kell adózni?

A szállásadó oldalak általában csak közvetítő szerepet játszanak, a legtöbb esetben a tulajdonos felelőssége, hogy minden rendben legyen jogi szempontból. Erről korábban már írtunk részletesebben. A kis szálláshelyek üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként történik.

Nincs lakásod, de szeretnél befektetni? A kalkulátor segít, hogy találj egy jó hitelt!

Az szja rendszerben három lehetőség közül választhat a magánszemély: tételes átalányadózás, tételes költségelszámolás vagy a 10 százalékos költséghányad alkalmazása. Átalányadó esetén a fizetendő díj 2017-ben 38 400 forint/szoba/év. Költségelszámolásnál nem a kiadásból származó bevételt, hanem a kiadásokat tudjuk elszámolni. A döntés előtt azonban mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni, ezzel ugyanis jelentős összegeket spórolhatunk. Fontos kiemelni, hogy a szállásadásból származó bevétel után negyedévente adóelőleget is fizetni kell.

Tételes átalányadózás esetén korábban 6400 forintos egészségügyi hozzájárulást is kellett fizetni, ezt azonban idén már eltörölték. Ezen felül ugyanakkor fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amennyiben a magánszemély nem biztosított.

Áfa? Ifa?

A magán szálláshelyek bérbeadása kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, így az Áfa-törvény hatálya alá tartozik. Amennyiben az éves bevétel nem haladja meg a 8 millió forintot, választható az alanyi mentesség.

Az idegenforgalmi adó mértéke változó, az államilag hozott jogszabály csak a törvényi maximumról rendelkezik. Az Ifa lehet százalékos vagy fix összegű, Budapesten jellemzően a szállásdíj 4 százaléka – olvasható a tudatosadózó.hu-n. Ezt az adót nem a szállásadó fizeti, hanem a vendég – a beszedett adót azonban havonta kell fizetni a helyi önkormányzat számlájára, valamint idegenforgalmi adó bevallást is kell készíteni.

További költség az építmény után felszámolt idegenforgalmi adó, vagyis az ingatlanadó. Ennek mértéke jelentős eltéréseket mutat önkormányzatonként, de általában nm/év alapon kell fizetni. Egyes helyeken még az ingatlanra is kivetnek ún. kommunális adót, amit a kiadott lakások után kell fizetni. Szükség lesz továbbá adószámra is, mert a vendégeknek számlát kell kiállítani, ezeket pedig havonta le kell jelenteni az interneten keresztül.

És még ezen felül…

Ezen költségek kifizetésével gyakorlatilag már törvényesen ki lehet adni az ingatlant, de érdemes figyelembe venni a további fizetnivalókat. Mivel a szálláshely-szolgáltatás nem azonos az ingatlan bérbeadással, így a rezsi fizetése is a tulajdonost terheli.

A szálláskereső oldalak egymástól eltérő díjakat számolnak fel. Van, ahol a megjelenés számít, máshol csak a valóban összejött üzletekért kell fizetni. Ez az összeg lehet százalékos vagy fix összegű. Fontos szempont a reklámozás is: az igazán felkapott szállásokat gyakran igen sok pénzért sorolják előbbre a szálláskereső-oldalak, a lista hatodik oldalán szereplő ajánlatok pedig viszonylag kevesebb embert érnek el.

Érdemes tehát minél pontosabb költségvetést készíteni, ami tartalmazza a váratlan költségeket és az állandóan pótolandó tételeket is. (vécépapír,  kéztörlő, mosogatószer, ágyneműmosás és takarítás költsége, stb.) A bevétel oldalon okosabb szerényebben számolni a profitot, mivel az szobaárak komoly eltéréseket mutatnak az év során. Míg a nyáron akár minden nap lehet vendég a háznál, a téli hónapokban – még a belvárosban is – a felére eshet a szobakihasználtság.

Elképesztő tömeg van az országban – aki most keres szállást, elkésett

Felpörgeti az amúgy is élénk hazai turizmust a vizes világbajnokság és a Forma-1, Budapesten és Balatonfüreden már alig lehet szállást találni júliusra - További részletek >>>

Ingatlan Nem döntik le trónjáról a királyt az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. január 26. 19:01
Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.
Ingatlan Új sorozatot indítunk: Mennyit ér az ingatlanom?
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 19:24
Nagyon megéri minden héten követni az összeállításunkat.
Ingatlan Előrejelzés tavaszra: folytatódik az áresés a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 18:38
De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.
Ingatlan Behúzta a vészféket az új budapesti lakások piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 12:59
Az új építésű lakások értékesítése 30 százalékot zuhant.
Ingatlan Belendült a falusi csokos ingatlanok piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 11:15
A fővároson kívüli lakáspiac 19 százalékát a falusi csokos ingatlanok tették ki, ezek átlagosan 26 millió forintba kerültek. Veszprém, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb a négyzetméterár.
Ingatlan Lakás helyett állampapírt vegyek? Mennyit lehet most alkudni? – A hét videója
Izsó Márton-Csabai Károly-Mester Nándor | 2023. január 20. 19:16
Nagyon befékezett a hazai lakáspiac. Az eladók gyors felpattanásban, a vevők áresésben reménykednek. Mindkét várakozást több tényező is elhalványítja. És persze megmaradtak a klasszikus kockázatok. Érdemes-e most kivárni vagy inkább engedménnyel, de eladni és a pénzt, mondjuk az új inflációkövető állampapírba tenni? Ezekről szól "A hét videója", amiben Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor szakújságíró igyekszik eligazítani a nézőt.
Ingatlan Egyre több a befektetési célú ingatlanvásárlás
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 17:32
Emelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás tavaly decemberben Budapesten és vidéken is - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
Ingatlan Itt a fordulat: van, ahol már csökkennek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:32
Felemásra sikerült a múlt év a használt lakások piacán.  A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. 
Ingatlan Putyin másik hadművelete: ingyen föld, olcsó lakáshitel
Mester Nándor | 2023. január 7. 16:09
100 millió négyzetméternyi új otthont akar látni idén az orosz kormány.
Ingatlan Újabb fúziók jönnek a globális ingatlanpiacon?
Mester Nándor | 2023. január 4. 19:12
Nagy ügynökségek egybekeléséről beszélnek a szakértők, de a cégek még cáfolják.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG