5p

Jövőre várhatóan a mostani 20 százalékkal szemben már 10 százalékos önerővel is vehetnek lakáshitel segítségével lakást az első hajlékot tervező fiatalok. A körükben népszerű, garzonlakások átlagára Budapesten 34,8 millió, a vármegyeszékhelyeken pedig 9,6-29,9 millió forintos volt. Egy 20 éves futamidejű, 10-30 milliós lakáshitel havi törlesztője például most 80-250 ezer forint a legkedvezőbb konstrukcióknál.

Jövőre nagy valószínűséggel könnyebben tudják megvásárolni az első lakásukat a megfelelő jövedelemmel rendelkező fiatalok, hiszen a jelenleginél kisebb önrésszel vehetnek majd fel lakáshitelt – derül ki a money.hu és az ingatlan.com közös elemzéséből, amely bemutatja, hogy mennyiért kínálják eladásra az első lakásként jó alternatívát jelentő 40 négyzetméternél kisebb lakásokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken. Mint írják, a fiatalok önálló lábra állását továbbá a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási program átalakítása is segítheti.

„Jelenleg a lakáshiteles ingatlanvásárlás esetén minimum 20 százalékos önrészt kell vállalniuk a vevőknek, azaz a vételár ötödét kell saját erőből finanszírozniuk. A magyar jegybank tervei szerint azonban az önállósodó fiatalok első lakásvásárlásánál jövő év első felében 10 százalékra csökkentené ezt a határt. Vagyis a fiatalok számára az önálló lábra álláshoz kisebb megtakarított összeg is elegendő lehet. A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy fiatalok az első lakásuk megvásárlásához a jövőben további segítséget kaphatnak a támogatási rendszer átalakításának és az abban megjelenő új elemeknek köszönhetően.

Kevesebbet kell előre félretenni. Fotó: Pixabay
Kevesebbet kell előre félretenni. Fotó: Pixabay

A maximum 40 négyzetméteres fővárosi lakóingatlanokat az ingatlanpiaci szakportál adatai szerint október közepén átlagosan 34,8 millió forintért kínálták eladásra. Hozzáteszik, kerületenként azonban nagy a szórás. A legnépszerűbb városrészek közül a III., a XI., XIII. és XIV. kerületekben a garzonlakások átlagára 33-45,5 millió forint. A XX., XXI., és a XXIII. kerület a legolcsóbb, ahol átlagosan 26,5-27,8 millió forintért hirdetik ezeket a kis lakásokat.

„A jelenlegi fővárosi átlagárakból kiindulva nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével ingatlant vegyen. Ez éppen 3,5 millió forinttal kevesebb, mint amit idén kellene előteremtenie, ugyanakkor a hitelösszeget mindenképp növeli majd az alacsonyabb önerő. A 30-39 éves fiatalok átlagos nettó keresete az idei első félévben 397 ezer forintot tett ki, így kevesebb mint egy évnyi átlagfizetésből összejöhet a szükséges önerő a fővárosban. Az önálló lábra álláshoz tehát nagy könnyebbséget jelenthet a minimum önerő határ csökkentése, de ahhoz, hogy tömegesen jelenhessenek meg a piacon az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok, szükség lesz a lakástámogatási rendszer tervezett új elemeire is. Segíthet ugyanakkor, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan kedvezőbbé válik a lakáshitelek piacán, ami szintén helyzetbe hozhatja a megfelelő keresetű fiatalokat. A jövedelmen pedig elég nagy a hangsúly, hiszen nemcsak az önerőt kell felmutatni, hanem a fizetésnek el kell bírnia a hitel törlesztőjét is. A 10 százalék önerő mellett szükséges 31 milliós hitelösszeg 20 éves futamidőre 250 ezer forint havi törlesztővel jár jelenleg, ha a legkedvezőbb ajánlatokat nézzük”

– mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Az elemzés szerint a vármegyeszékhelyeken a budapestinél jóval alacsonyabb áron kínálják a lakásokat, így alacsonyabb összegű önrész és lakáshitel is elég lehet az első lakáshoz. A legolcsóbb városokban – Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban – 9,6-18,5 millió forint a garzonok átlagára – olvasható az írásban, hozzátéve: Veszprémben, Győrben és Debrecenben a legdrágábbak, utóbbi városokban 28-29,9 millió forintért hirdetik ezeket az ingatlanokat. Összességében várostól függően 10-25 millió forintos lakáshitellel már lehet garzonlakást találni, egy ilyen összegű hitelnél 80-200 ezer forint lehet a törlesztőrészlet 20 éves futamidőre nézve.  

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az önálló lábra álláshoz szükséges önerő csökkentése, valamint az új lakástámogatási rendszer egyaránt élénkítheti mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacot. Ugyanakkor a fiataloknak sem szabad túlvállalni magukat a törlesztőrészlettel, valamint figyelniük kell arra is, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan nézzenek körül, használják az online összehasonlító kalkulátorokat, mert a bankok lakáshitelei között jelentős eltérések vannak – zárul a szakportál elemzése.

Lapunk Mennyit ér az ingatlanom? rovatának cikkeit ide kattintva olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG