6p

A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.

Az önkormányzati választások előtt pár héttel hirtelen felbőgtek a munkagépek Balatonfüreden, az egykori görög falunál. Szépen vízszintesbe helyezték az évek óta csúfoskodó ingatlanegyüttest. A munkakedvet a kormánypárti városvezetés táplálta, a polgármester nagy eredményként hirdette ezt az akciót. Szükség is volt rá, mert ez az egész lakatlan és lepukkant ingatlan régóta új funkcióért kiáltott, csak jogviták miatt nem tudott lépni az önkormányzat. Állítólag közpark lesz ott, s ha tényleg így lesz, akkor egy okkal több, hogy azok is szeressék a várost, akik eddig csak nyaranta mentek oda.

Így fog kinézni a Balaport beruházás Balatonfüreden a kikötőnél
Így fog kinézni a Balaport beruházás Balatonfüreden a kikötőnél
Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Füreden amúgy más építkezések is zajlanak, zömmel a turizmus-vendéglátás kínálatának javítása érdekében, de nemcsak ezért. Társasházak is kibújnak a földből, most május végén négy beruházás van folyamatban, lesz egy villapark is. A NER a kikötő mellett építkezik sebesen, luxusapartmanok kerülnek a már meglévő és a jacht klub kikötőjénél található más felső kategóriás lakóingatlanok mellé.

Az átlagár 1,18 millió forint négyzetméterenként, ami nem mondható magasnak, a Balaton déli partjának több városában ennél 150-300 ezer forinttal magasabb átlagos értékekről tudni. Négy-öt évvel ezelőtt, a Tagore sétány északi végén, távolabb a kikötőtől már felépült néhány négy-öt emeletes apartmanház, és nincs kétség, hogy a közeli területekre le fog csapni a NER-hez köthető vállalkozói kör. 

Ugyanez már tény az említett villapark esetében, ott 1,3 és 1,5 millió forint közötti négyzetméterárak jellemzőek, ráadásul nagy, 150-230 négyzetméteres ingatlanokról van szó, vagyis az ár többnél is jócskán meghaladja a 200 millió forintot. A kikötő közvetlen környezetében, a dombosabb városrész kezdetén bőven van kétmillió forintot is meghaladó négyzetméteráron kínált használt, többnyire teljesen felújított lakás.

Értékbefolyásoló szempontok a Balaton északi partján

  • a tótól való távolság
  • a 71-es úttól való távolság
  • a vasúttól való távolság
  • új vagy használt
  • ha használt, akkor volt-e jelentősebb felújítás
  • telek mérete
  • panoráma
  • sík vagy dombos terület
  • régi faluközpont/városközpont vagy üdülőterület

Füreden és az északi part hozzá közel lévő településein a kereslet tavalyhoz képest 4-6 százalékkal erősödött. Ez nem hatalmas tempó a déli parthoz képest, legfeljebb a fele. Nyilván közrejátszik ebben a drágaság. Az ingatlan.com szerint a szóban forgó településeken 18 százalékkal nőtt a kínálat, vagyis jelentősen nőtt az eladási kedv. Az eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterára kereken 1 millió forintot tett ki idén május közepén, ami 5 százalékos emelkedésnek felel meg. Az új építésű ingatlanok négyzetméterára viszont 1,36 millió forintot ért el az északi parton, ami 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

A vizsgált északi kanyar azzal is „büszkélkedhet”, hogy az egész Balaton partjának legdrágább települése éppen ezen a környéken van. Nevezetesen, Balatonakarattya, ahol az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan 3,2 millió forintért kínálják a fejlesztők. Ezzel Balatonakarattya jócskán lekörözte a déli oldalon lévő második Zamárdit (2,24 millió) és a szintén az északi kanyarban található harmadik Alsóörsöt (2,14 millió forint). A legtöbb településen 1,5–2,0 millió forint közötti sávban mozog egy négyzetméter fajlagos átlagára.

Az alábbi ábra ne tévessze meg Önöket, a KSH-nak csak 2022-es a legfrissebb adata, akkor még Tihany vezetett a lezajlott tranzakciókat tekintve. Itt tehát a végső árak szerepelnek, beleértve az új és használt ingatlanokét is, míg a pár sorral feljebb idézettek viszont kínálati árak és csak az újrakra vonatkoznak. A 2022-es átlagárat az is alacsonyabban tarthatta, hogy az eladott ingatlanok között lehettek jóval olcsóbbak is.

Tihany túlépítését egyelőre nem tudja vagy nem akarja megakadályozni az önkormányzat. Ismert nagyvállalkozók és kormányzati szereplők luxusapartmanokat vagy kisebb házegyütteseket akarnak felhúzni a félszigeten, volt már arra példa, hogy egy fél domboldal eltűnt emiatt. A félsziget bevezető útjainál alakulhatnak ki újabb negyedek, ha hagyják. Hosszú távon mindez káros és kihat az ingatlanok értékére is.

A félszigeten alig volt tranzakció az elmúlt években, a KSH szerint 2020 és 2022 között mindössze 13 ház cserélt gazdát, tavalyelőtt az átlagár már 1,6 millió forintra ment fel négyzetméterenként. Füreden és Fűzfőn évek óta többlakásos társasházi lakások is részei a forgalomnak, Füreden egymillió forint felé emelkedett az átlagár ebben a kategóriában.

Tihanyban a házak és a lakások ára is egyenletesen kúszott fel az utóbbi 3-4 évben. A 100-130 négyzetméteres házakat nem nagyon lehet megvenni 160-180 millió forint alatt. Van néhány kifejezetten nagy épület is (250-400 négyzetméter közöttiek), ezeknél az árcédulán legalább 300 millió forint van, pár esetben a 400 milliót is meghaladja. A Kopasz-hegyen kisebb lakásokat tartalmazó új társasház is kelleti magát, mintegy kétmillió forintos négyzetméterárakkal.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is. Ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat. 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi cikkét itt olvashatja

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántód ráindult Siófokra az árversenyben
Mester Nándor | 2024. június 19. 19:03
A Balaton déli partján az új lakások átlagára az elmúlt jó pár évben kicsit mindig elmaradt az északi part Budapesthez közelebbi részén tapasztaltaktól. Siófok azonban erősen felzárkózott, akárcsak Szántód. A használt lakóingatlanok kínálata még mindig bővülőben van, részben azért, mert a közepes vagy rosszabb adottságú nyaralók száma növekedett a palettán - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG