<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy év alatt 22-25 százalékkal emelkedett a téglaépítésű lakások négyzetméterára Szombathelyen, így 460 ezer forintnál is többe került egy négyzetméter. Az Ausztriába ingázók egy része ebben a városban vagy környékén bérel lakást, így a bérleti piac is élénk. Sorozatunk új darabjában e ritkábban figyelt város belsejében lévő ingatlanok értékét vettük górcső alá.

Laptársunkon, az mfor.hu-n kalkulátorok segítenek a különféle hitelek kiválasztásában. Itt ahhoz adunk fogódzót, hogy mire elég a pénzünk, ha venni szeretnénk vagy hogy mennyiért tudjuk eladni az ingatlanunkat. Felhasználjuk a szakmai forrásokat, s egy iránytű lesz a végeredmény, ami kiegészítheti a vevő vagy az eladó ismereteit.

Nem kerülte el a vasi nagyvárost sem az áremelkedés, ami a növekvő kereslet és a durván megemelkedett kivitelezési költségek miatt nem meglepő. Érdekes, hogy Szombathelyen – ellentétben más országrészekkel – nem a panel a legnagyobb sláger, hanem a téglalakás.

A szombathelyi belváros egyik sétaövezete. Fotó: MTI
A szombathelyi belváros egyik sétaövezete. Fotó: MTI

A belvárosban két nagyobb lakásberuházás is tart, növelve ezzel a kínálatot. Ugyanakkor a lakások 35-50 százalékát már a tavaly bejelentett rezsidrágítás előtt sikerült eladni, így a kínálat jelenleg elég szűkös. A külső körzetekben lévő Olad és Kámon városrészeken is vannak közepes méretű 20-60 lakásos projektek, ezek értékesítettségéről viszont nincs hír.

Az új építésű lakások ára viszont kihat a használtakéra, különösen azokra, amelyeknek az energetikai mutatói jobbak az átlagnál. Az új otthonokat most 750 és 800 ezer forint közötti négyzetméteráron kínálják, az újszerűeket 8-12 százalékkal alacsonyabb áron.

Értékbefolyásoló tényezők Szombathelyen

  • a társasház építésének éve
  • a társasházon belüli elhelyezkedés, tájolás
  • műemléki védettségű-e az épület
  • tartozik-e garázs a lakáshoz
  • megosztható-e belül a lakás bérbeadás céljára
  • szociális infrastruktúra közelsége 

Vannak már a piacon olyan társasházi lakások is, amelyeket 4-6 éve építettek és így korszerűnek mondhatók. Többségük azonban messze van az „A” kategóriától, leginkább "BB" kategóriájúak, radiátorosak vagy mennyezeti hűtés-fűtés van bennük, viszont a gázt már sok helyütt kiiktatták a beruházók, s ez most növeli az értéküket. Ezeknek a kínálati ára mára már meghaladta a 700 ezer forintot négyzetméterenként, s egyelőre nem is fog csökkenni, a tulajdonosok inkább kivárnak.

A régebben, mondjuk 15-20 éve épült társasházi lakások átlagos négyzetméterára jelenleg a négyzetméterenkénti 370-600 ezer forintos sávban mozog. A magasabb érték az időközben teljes felújításon (gépészet, nyílászárók, szigetelés, burkolatok, szaniterek cseréje) átesett ingatlanoknál jellemzőbb.

Szombathelyen a belső városrészeket régóta nyomasztja, hogy kevés a parkoló, viszont növekvőben vannak a sétaövezetek. Ez az autóval is rendelkező ottani ingatlan tulajdonosokat arra kényszerítette, hogy kijjebb keressenek parkolóhelyet vagy garázst. A meglévő belvárosi vagy ahhoz közeli mélygarázsokban 4-5 millió forintba kerül egy-egy beálló, kijjebb is hasonló árakkal találkozunk, igaz, azok már garázsokra vonatkoznak.

A Duna House 2022-es tranzakciós adatai alapján Vas megyében 10 millió forinttal többet költöttek átlagosan a vásárlók ingatlanra, mint a pandémia sújtotta 2020-as évben. Otthonteremtés céljából a legkeresettebb Szombathely és környéke, a tranzakciók több mint 60 százaléka zárult ezen a területen tavaly. A vármegye aktuális kínálatában egyre gyakoribb a 100 millió forint felett meghirdetett otthonok előfordulása. Természetesen a közkedvelt kulturális, illetve egészségturisztikai utazási célpontok, vagyis Kőszeg és Sárvár továbbra is népszerűek a vásárlók körében. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a keresettséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat vagy hogy odatelepül egy nagyobb üzem.

------------

Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak az értékét. 

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG