5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.

Szeged abból szempontból nem különbözik a többi várostól, hogy a járvány előtt és alatt ott is felértékelődtek a nagyobb teret nyújtó családi házak és a rezsivédett panelek, ugyanakkor lejtőre kerültek a korszerűtlen, nem felújított lakások és házak. 

Árak tekintetében követi az országos trendet, 2021-hez képest tavaly már 23 százalékkal többért, 560-580 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett ingatlant vásárolni. Természetesen nagy eltérések lehetnek amiatt, hogy az ingatlan mondjuk a zsúfoltabb belvárosban, esetleg Újszegeden, netán valamelyik csatolt településen, mondjuk Szőregen vagy Kiskundorozsmán van egy csendesebb utcában.  

Itt is erős a különbség a felújítandó vagy közepes állapotban lévő lakások, illetve a felújítottak ára között. Az előbbi csoportba tartozók tulajdonosai legfeljebb 515-530 ezer forintot kérnek, ugyanakkor ha valaki legalább részleges felújítást végzett és így dobja piacra a lakását, akkor már 600 ezer forint körüli négyzetméterárral számolhat. Ennél is magasabb lehet a kínálati ár a teljesen felújított lakásoknál, ott 650-670 ezer forintig is fölmehet a mutató.

A közepes méretű belvárosi lakásokat sokan keresik Szegeden. Fotó: privatbankár/Mester Nándor
A közepes méretű belvárosi lakásokat sokan keresik Szegeden. Fotó: privatbankár/Mester Nándor

Értékbefolyásoló tényezők Szegeden

  • a lakás távolsága az egyetemtől
  • bérházas környék vagy kertvárosi, családi házas övezet
  • megosztható-e két lakásra az ingatlan
  • tartozik-e hozzá gépkocsitároló
  • fizetős parkoló övezetben van-e
  • tömegközlekedési eszköz távolsága
  • társasházon belüli elhelyezkedés
  • tájolás

Az ingatlanok értékét közvetve növeli több, városon belüli és ahhoz közeli infrastrukturális beruházás. Első sorban útépítések zajlottak a közelmúltban, de beindult a TramTrain Hódmezővásárhely és Szeged között és bejelentették, hogy új intermodális vasúti terminál épül. Átadták az új kézilabdacsarnokot és már készül az új Tisza-híd terve, bár a kivitelezés csúszhat az általános halasztások miatt. A tulajdonos nem régen felújította a Szeged Plaza bevásárlóközpontot.

A főiskolai és egyetemi hallgatók miatti erős keresletnek köszönhetően szárnyal a város bérleti piaca, ami a befektetői kedvre is kihatással van. A legtöbb mérés szerint tavaly a vevőknek már a harmada került ki ebből a körből. Ez a mutató 2019-ben 39 százalékon állt, de a járvány miatt visszaesett 15-re, majd innen ugrott fel 30 százalék körülire 2022 végére.

Manapság az átlagos havi bérleti díj 130 ezer forint között van, ez 10 ezer forinttal magasabb, mint 2022 májusában volt. A kereslet erősödőben van a sok hallgató miatt és a még mindig magas vételi árak, valamint a magas hitelköltségek inkább a bérlet felé terelik a keresletet. Az átlag azonban csak átlag és a nem túl sok új projektben kifejezetten kiadásra vásárolt lakások esetében a tényleges bérleti összeg könnyedén felmehet akár 200-220 ezer forintra is, hiszen néhány nagyvállalat rövidebb időre oda hívott embere szívesen kifizeti a jó minőséget.  

A lassan magára találó ingatlanpiacot szeretnék kihasználni a közvetítők is, a vármegyei tranzakciók kicsit több mint fele Szegeden zajlik, nem csoda, ha a Duna House egy újabb irodát nyitott ott.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlan értékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Élénkülést hozott a lakáspiacra a CSOK-határidő
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:33
Jelentősen nőtt az eladó lakások iránti kereslet a nagyvárosokban, Budapesten például 27 százalékkal, a megyei jogú városokban pedig 18 százalékkal. A támogatott konstrukciókra is nagyobb a kereslet. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG