5p

Két nyugati városunkban egyszerre van jelen a fejlődés és masszív átrendeződés, köszönhetően az ipari cégek miatti „odavándorlóknak” és főleg Sopron esetében az Ausztriába ingázóknak. Közös bennük, hogy ugyanúgy lefékeztek az új beruházások, mint sok helyütt az országban, a forgalom is nagyon lelassult, viszont a bérleti piac eltérő sebességgel halad – derül ki sorozatunk újabb részéből. 

Együtt szokták emlegetni Győrt és Sopront az egymáshoz való közelségük okán, de azt leszámítva, hogy mindkettő sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, több különbség is van az ingatlanpiacon. Például az, hogy a járműipari központban jóval több a tranzakció, mintegy kétszer annyi. Az idei éves 1700-1800-as győri adásvételi szám azonban elmarad a korábbi években jellemző értéktől, amikor 15-20 százalékkal is több lakás cserélt gazdát. Ott is szenvednek az eladók, lasszóval kell fogni a valódi vevőt.

Győr belvárosa, a Széchenyi tér. Fotó: hellogyor.hu
Győr belvárosa, a Széchenyi tér. Fotó: hellogyor.hu

Győrt - a mérete miatt is – jobban kedvelik a lakóparki beruházók. A második negyedévben ott kezdték meg a legtöbb új építkezést a megyei jogú városok közül, összesen 200 lakás készül 6 különböző projektben. A hirdetési portálokon látszik, hogy Nádorváros a legnépszerűbb városrész, egyúttal a legdrágább is, ősz elejére a négyzetméterár elérte az 1,1 millió forintot. Mindössze néhány tízezer forinttal marad le tőle a Sziget nevű körzet, míg Szabadhegy ennél 200-250 ezer forinttal olcsóbb. 

Sopronban alig öt tucat új lakásnak keresnek új gazdát a hirdetők, zömmel a beruházók. A népszerű  Aranyhegyen 3-4 szintes társasházi épületeket húznak fel, az Ősz utcában sorházakat szeretnének eladni 900 ezer és 1,1 millió forint közötti négyzetméteráron. 

Sopronban,  a Várnegyedben is megugrottak az árak. Fotó: visitsopron.hu
Sopronban, a Várnegyedben is megugrottak az árak. Fotó: visitsopron.hu

A használt lakások átlagos négyzetméterára érdekes sorrendet mutat: az Otthon Centrum szerint Győrben a téglalakásoké 651 ezer forint, jócskán megelőzve Sopront, ahol mindössze 581 ezer forint az átlagérték. A panellakások esetében azonban helyet cserélt a két város, a hűség városa 640 ezer forintos fajlagos árral fut, ezzel egyébként vezeti az egész nyugat-dunántúli mezőnyt, míg a Rába-parti település 554 ezer forinttal a második. Utóbbinál a Marcalvárosnak hívott területen 640-650 ezer forintos a jellemző kínálati négyzetméterár, a teljes kínálatban most 350 panel szerepel.

Értékbefolyásoló szempontok

  • belváros vagy külső kerület
  • műemlékvédelmi ház vagy nem védett épület
  • ipari üzemektől való távolság
  • folyópart Győr esetében
  • szolgáltatások közelsége
  • önálló vagy sorgarázs vagy gépkocsibeálló
  • társasház esetében a felújítás és annak kiterjedtsége
  • családi háznál a telek/kert mérete
  • panel esetében a panelprogramos részvétel

Használt családi házat Sopronban átlagosan 700 ezer forintos négyzetméteráron vehetünk, ezzel ebben a kategóriában az egész nyugat-dunántúli régió élén a város, itt is Győr az ezüstérmes 500 ezer forinttal. Az újszerű, divatos iker kockaházak 800 ezer és egymillió forint közötti áron vannak a piacon. Különösen Sopronra jellemző, hogy megszaporodott az eladósorban lévő nagy méretű, akár 250 négyzetméteres házak száma, a kínálat egyharmada ilyen ingatlan.

Az ősz elején a használt házak teljes árengedménye országosan 13,6 százalék volt, míg a téglalakások árából 8,9 százalékot, a panellakásokéból 9,0 százalékot engedtek az eladók. Mindhárom használt szegmensben abszolút értékben és arányait tekintve is jelentősen emelkedett a teljes árengedmény mértéke tavaly őszhöz képest. Mindhárom szegmens ebben a két városban is ezekhez nagyon hasonló értékben lett olcsóbb.

Lakástulajdonosoknak és befektetőknek is fontos, hogy Győrben nagyot ugrottak a havi bérleti díjak: tavaly az ősz derekán még 140-145 ezer forint körül volt az átlagos érték, ám most novemberben már 180 ezer forintnál tart. Ez persze főleg az új lakóparki bérleményekre vonatkozik, de egyes belvárosi utcákban élvő, felújított ingatlanokért is elkérnek 200-220 ezer forintot, ami megdobja a városi átlagot.

Sopron más tészta. Először is nagyon szűkös a kínálat, alig két-három tucat lakásból válogathatunk. Több mint valószínű, hogy már régen elfoglalták a kiadó helyeket azok, akik Győrben vagy Ausztriában dolgoznak. A szűkös kínálat eleve felvitte az árakat, jelenleg 200 ezer forintnál kezdődik az 50-60 négyzetméteres, elfogadható felszereltségű bérlemény. A Várnegyedben nem ritka a 300 ezer forintos bérlakás sem.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlan értékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG