5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  

Az elmúlt pár évben Szombathely egyszerre örülhetett annak, hogy megjelent pár nagyobb ipari vállalat, munkát adva a helyieknek és a környéken lakóknak és annak is, hogy közepes méretűnek mondható lakásépítési hullám indult. Az új otthonokból azonban nem épült elegendő, ezek ára pedig csak azoknak megfizethető, akik jól keresnek és hitelképesek, vagy eleve nagy az önerő, amit előteremtenek a vásárláskor. 

A vármegyeszékhelyen az összes ingatlantípust figyelembe véve átlagosan 13 százalékos áremelkedés volt az utóbbi 7-10 hónapban. Az átlagos négyzetméterár most 530 ezer forint körül mozog. 

A szombathelyi belváros egyik sétaövezete. Itt is sokat drágultak a lakások az elmúlt évben, de jelenleg stagnálnak az árak. Fotó: MTI
A szombathelyi belváros egyik sétaövezete. Itt is sokat drágultak a lakások az elmúlt évben, de jelenleg stagnálnak az árak. Fotó: MTI

A használt téglaépítésű lakások iránti kereslet is erősödött - annak ellenére, hogy átlagos négyzetméteráruk a tavalyi 464 ezer forintról 504 ezer forintra emelkedett. A vevők a megközelítőleg 60 négyzetméteres otthonokért 30 millió forintot fizettek idén. A piacon lévő kertes házak többsége 80-110 négyzetméteres, egy 100 négyzetméteres házért 32-35 milliót kérnek - és ha jók a műszaki adottságok, akkor általában majdnem ennyit adnak is.

Értékbefolyásoló szempontok Szombathelyen

  • belváros vagy külső kerület
  • főút vagy csendesebb kertvárosi körzet
  • ha volt felújítás, akkor annak éve és kiterjedtsége
  • önálló garázs vagy gépkocsibeálló
  • nagy belmagasságú belvárosi lakás vagy villa oszthatósága
  • kereskedelmi és szociális infrastruktúra közelsége

Viszonylag jó hír a potenciális vásárlóknak, hogy 2-4 százalékkal csökkent a panelek kínálati ára 2022-höz képest. Az idei ősz elején egy 55 négyzetméteres, élhető méretű panellakást átlagosan 24,4 millió forintért vehetnek az érdeklődők. 

Ezeket az ingatlanokat befektetők is kiszemelhetik, hiszen csak pár kilométerre van Ausztria, ahová sok ezer honfitársunk naponta átjár a városból és tágabb vonzáskörzetéből. Ők a bérleti piacon vannak jelen. Szintén fontos szereplők a keresleti oldalon a diákok, ugyanis több vidéki nagyvároshoz hasonlóan a vasi fővárosban sincs elegendő kollégiumi hely, magánkollégium pedig nem épült, így több százan próbálkoznak lakásbérlettel. 

Most egy kétszobás lakásért átlagosan havi 130-150 ezer forintot kell fizetni, de van jó néhány olyan is, amit a lakóparkoknak nevezett társasházi tömbökben kínálnak bútorozottan, ott már nem ritka a 200 ezer forintos ár sem. A belvárosban, a régi bérházak nagy belmagasságú lakásai vagy egyes tetőtéri otthonok 220-250 ezer forintért vehetők bérbe havonta.

Kiugró mértékben növekedett az új építésű lakások négyzetméterára. Tavaly átlagosan 600 ezer forint körül volt, 2023-ban már a 790 ezer forintot közelítette, vagyis lassan közel került a főváros külső kerületeiben gyakori 850-900 ezer forintos értékhez. Ez a durva drágulás visszavetette az érdeklődést is, bár a következő három hónapban a „városi” CSOK kivezetése miatt előrehozott vásárlások még javíthatnak az arányon. 

Az ingatlanok felértékelődését közvetve segítő infrastrukturális beruházások jobbára önkormányzati pénzből folytatódtak az elmúlt pár évben. Kivétel a tavasszal átadott 48 férőhelyes óvoda, ott a 650 millió forintos költség csaknem egészét uniós forrásból fedezték.

Jelenleg az utcai burkolatok felújítása, egyes kivezető utaknál körforgalmak építése zajlik egy 461 millió forintos program keretében. Januárban Lázár János építési és közlekedési miniszter kiemelten fontosnak mondta a szombathelyi elkerülő út, a Körmend és Szombathely közötti négysávos autóút és a Szombathely-Kőszeg közötti gyorsforgalmi út megépítését. Ez a városba ingázók miatt lenne fontos, de biztosnak látszik, hogy ezek csúsznak a megszorítások miatt.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Lakások a maxi Dubajnak készülő Rákosrendező környékén
Mester Nándor | 2023. december 6. 19:08
Egyelőre csak előkészületi szakaszban van a Rákosrendezőre tervezett új városnegyed. Sokaknak azonban már most megdobbanhatott a szíve és mesésen magas árakat látnak maguk előtt, ha a környékhez közeli saját ingatlanuk eladását fontolgatják. Ha tisztázódnak a beruházás feltételei és tényleg lesz garancia a közösségi szempontok érvényesülésére is, akkor az érintett körzetek felértékelődhetnek. Nem is biztos, hogy érdemes lesz elköltözni Angyalföld vagy Zugló határos körzeteiből – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan A nap kérdése: mekkora önrész kell a CSOK Pluszhoz?
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 10:29
Az erről szóló rendeletben nem szerepel a korábban beharangozott, az első közös otthon vásárlás esetén igénybe vehető 10 százalékos önrészre vonatkozó kedvezményes feltétel.
Ingatlan Óriási raktárt épít a Panattoni az agglomerációban
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 16:18
Az idei év egyik legnagyobb logisztikai built-to-suit megállapodása alapján zajlik a projekt, az átadást 2025 szeptemberére tervezik.
Ingatlan Újabb érdekes részlet derült ki a falusi CSOK-ról
Privátbankár.hu | 2023. december 3. 09:38
Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni.
Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG