4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Akár nyolcszor magasabb áron is elkelhet egy Budapesten meghirdetett telek egy kisvárosban lévőhöz képest – derül ki az Otthon Centrum legújabb elemzéséből. A tavalyi évben a fővárosban regisztrált 20 és 40 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral szemben a kisvárosok piacán megszokott volt az 5 ezer forint alatti fajlagos ár.

Kisebb különbség mutatkozott a régióközpontok telekpiacához viszonyítva, ahol átlagosan 10 és 15 ezer forintos átlagos négyzetméteráron értékesítették a telkeket 2018-ban. Ez a trend is hozzájárul a szuburbanizációs folyamathoz: a lakosság a nagyobb városokból kiáramlik a külső kerületekbe és a környéki településekre az elérhető ingatlan-és telekárak, illetve a kedvezőbb környezeti viszonyok miatt.

Budapesten is elindultak felfelé a telekárak

A jelentős árazásbeli különbség nem csupán az ország egészére, de a fővárosi kerületekre vonatkoztatva is igaz. Budapest 3. kerületében a tavalyi évben tapasztalt átlagos négyzetméterár 14 760 forint volt, így 15 millió forintos befektetéssel egy 1000 négyzetméteres telek is a miénk lehetett. A kedvezőbb ár elsősorban a kerület periférikusabb részein, a kevésbé kiépült Ürömhegy, Csúcshegy, Aranyhegyeken jellemző, amelyek tömegközlekedéssel nehezebben megközelíthetők.  A külső pesti kerületekben 20 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző a tavalyi évben, ami közel háromszoros áremelkedést jelent 2014 óta. Ez azt jelenti, hogy 15 milliós ráfordításból egy 750 négyzetméteres telket engedhetett meg magának az, aki Rákospalotán vagy Pestszentlőrincen szeretett volna építkezni.

A legjobban azok jártak, akik a fővárosban vagy az agglomeráció területén vásároltak telket a 2014-et megelőző időszakban, mivel 2013-hoz viszonyítva ezeken területeken a telkek átlagos négyzetméterára közel megduplázódott 2018-ra és az értékesítési idő is jelentősen lecsökkent ebben az időszakban – mondta Soóki-Tóth Gábor.

Az Otthon Centrum felmérése alapján átlagosan 3 és 8 hónap közötti időtartamot vett igénybe tavaly egy telek értékesítése Budapesten és az agglomeráció területén. Leggyorsabban a budai telkek találtak vevőre: az itt jellemző 110 napos forgási idő országosan is a legrövidebbnek számít. Pest külső kerületeiben közel 9 hónap telt el az értékesítésig, ami a második legjobb országos érték. Az agglomerációban a növekvő kereslet ellenére is átlagosan 236 napot, azaz majdnem 8 hónapot kellett várni az adásvételig. Hasonló érték volt jellemző a régióközpontok és a nagyvárosok telekpiacán, ahol a forgási idő 229 és 204 nap volt a tavalyi évben.

Alig van már szabad telek a Balatonnál

Aki a Balaton környékén keres eladó telket, azzal szembesülhet, hogy szabad telkek jellemzően már csak a vízparttól és a központtól távol eső részeken akadnak. A kevésbé frekventált lokáció azonban kedvez az árnak, így ezekhez a telkekhez akár 1-3 ezer forintos négyzetméteráron is hozzá lehetett jutni tavaly - mondta Soóki-Tóth Gábor. Azon szerencséseknek, akiknek vízparton vagy központhoz közel sikerült telket vásárolniuk, ennél 5-10-szer magasabb vételárat kellett fizetni. Kiváló példa erre Révfülöp, ahol a tavalyi évben egy központi elhelyezkedésű telket 13 ezer forintos négyzetméteráron tudtak értékesíteni, míg a központtól távol eső lokáción csupán 1400 forintot tudott elkérni a tulajdonos négyzetméterenként.

A régióközpontok között is nagy különbség mutatkozott 2018-ban az árazás tekintetében. Jó üzletet tudott kötni az, akinek Miskolcra esett a választása, mivel a 2400 forintos fajlagos ár azt jelentette, hogy 15 millió forintból egy több mint 6000 négyzetméteres telket is könnyedén meg lehetett vásárolni a borsodi megyeszékhelyen. A legdrágább régióközpontok között szerepel Debrecen és Szeged: mindkét városban 13 ezer forintot meghaladó négyzetméterárat regisztráltak a tavalyi évben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG