<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyelőre kevesen áldoznak arra, hogy új családi házukban az építés után részben megújuló forrásból fedezzék az energiaellátást. A társasházi beruházásokat indító cégek sem jeleskednek ebben. Nem feltétlenül a legmodernebb műszaki tartalommal dobták piacra a lakásokat és csak mostanában kezdenek megfelelni a szigorodó követelményeknek. A plusz költségeket természetesen igyekeznek beépíteni az árakba.

Nehéz pontosan meghatározni, hogy az átlagosan korszerűhöz képest mennyivel kell többet költeni arra, hogy a 2022 júniusától érvényes nulla energiaigényű otthont építsünk. Nem feltétlenül a legdrágább megoldás a legjobb – állítják a szakértő mérnökök.

Az elmúlt években épült társasházaknak csak kis része igazán energiahatékony (fotó: Mester Nándor) Az elmúlt években épült társasházaknak csak kis része igazán energiahatékony (fotó: Mester Nándor)

Az érvényes rendelet szerint 2022 júniusától csak a közel nulla energiaigényű lakóingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni, amik ezt lehetővé teszik, általában a szigetelés, a gépészet és a nyílászárók jó megválasztásával lehet ezt elérni. A különféle becslések szerint jó minőségű (nem kínai vagy más távol-keleti és ázsiai) termékek 2021. szeptemberi árával számolva ez 15-25 százalékkal dobhatja meg a költségeket, változatlan kivitelezési díjat figyelembe véve.

Mi a közel nulla energiaigény? A szakmai konszenzus szerint ha a szükséges használati energia legalább 25 százalékát megújuló forrásból állítjuk elő, akkor ez már teljesíti a közel nulla feltételét. Hőszivattyúval, napelemmel vagy megfelelő kondenzációs kazánnal ezt könnyen megtehetjük. Elektromos vagy gázkazános fűtés esetén egy kandalló vagy kályha beépítése révén szintén elérhetjük azt a minimális arányt.

A kormány sorozatos ösztönzői (kedvezményes hitelek, vissza nem térítendő támogatások) és a kereskedelmi bankok hitelei a jogosultaknak némileg ellentételezhetik ezt a fent említett növekményt, vagyis sokan bevállalhatnák. Még nem tudjuk, hogy ezt meg is teszik-e, erre nincsenek felmérések, csak szakmai körökből értesültünk arról, hogy még elenyészően kevesen szánnak többlet milliókat az építkezésre. 

Tájékoztató árak

  • kombi kazán - 400-600 ezer forint
  • három rétegű ablak (120x150 cm) - 60-90 ezer forint
  • kőzetgyapot szigetelés (15 cm, táblás) - 900 -1300 forint/négyzetméter
  • hőszivattyú - 1,1-2,3 millió forint
  • napelemes rendszer invertere - 350-750 ezer forint

forrás: cégközlések

Ugyanakkor tudjuk, hogy a már folyamatban lévő, főleg társasházi építkezések zömét úgy indították, hogy az említett határidő előtt meglegyen a használatbavételi engedély, így nem kell majd megfelelni az energetikai előírásnak. A vásárlók-építtetők mindig a végszámlát figyelik, eddig nem voltak hajlandók bevállalni a magasabb lakásárat csak azért, hogy korszerűbb legyen az otthonuk.

Elenyészően kevés a nullás lakóépület

A BB kategóriától felfelé közel nulla energiaigényűnek tekinthető az épület. Ezek aránya jelenleg töredéke a többi kategóriának: 2020-ban a majdnem 160 ezer elkészült energetikai tanúsítványból kevesebb mint 5 százalék volt BB, AA vagy AA+ besorolású. Egy BB kategóriába tartozó épülethez képest egy AA++ kategóriás épület kevesebb mint feleannyi, egy FF több, mint kétszer annyi energia felhasználásával biztosítja ugyanazt a hőkomfortot. 

hirdetés

Név nélkül több műszaki szakember is megerősítette, hogy az új társasházak túlnyomó részének az értékesítését eleve azért gyorsították fel az elmúlt másfél-két évben, hogy ne a legmodernebb műszaki tartalmat kelljen beépíteni, illetve beleférjenek a vásárlók az ötszázalékos áfa szabály idejébe. Természetesen sok helyütt jóval korszerűbbek ezek az új lakások, mint akárcsak 6-8 éve, a fejlesztők pedig igyekeznek érvényesíteni az árakban a drágább műszaki megoldásokat. Kérdés, mennyien hajlandók elfogadni az emiatt is emelkedő lakásárat. 

Az új lakások forgalmát tekintve egyértelműnek tűnik, hogy a fejlesztők a lakások mennyiségére mentek rá, érzékelve a nagy keresletet és a vásárlók is legfeljebb odáig mennek el, hogy megkérdezzék, milyen energetikai besorolású a lakás. Azzal már nem törődnek, hogy a társasház milyen színvonalú gépészettel és más műszaki megoldásokkal épült.

„ A családi házaknál gyakori, hogy az 5-8 évvel ezelőtti napelem rendszereket sózzák rá a vevőkre, s emellett például nem az elérhető és áramszünet esetén is működő hibrid invertert, hanem a hagyományosat szerelik fel. A zöld megoldások nem egyforma színvonalon kellenek a megrendelőnek. Egy autós hasonlattal élve: lehet, hogy valakinek elég a plug-in hibrid autó és nem kell neki elektromos, de ezt nem mondják meg neki, mert el kell adni a reklámokban erőltetett elektromos típusokat és a régebbi készleteket” – fogalmazott egyik forrásunk.

Ugyanez a szakértő azt is hangsúlyozta, hogy a családi házaknál elsődlegesen a szerkezet maga a döntő. Az, hogy mennyire vastag és milyen szerkezetű a falazóanyag, mennyire alaposan tervezték meg az épület hőháztartását, mennyire hatékonyan használják ki az árnyékolási lehetőségeket, stb. 

Nem feltétlenül kell például teljesen becsomagolni egy házat 15 centiméteres szigeteléssel, ha a falazóanyag és a burkolat vagy a homlokzati fedőrétegek a legkorszerűbbek. Nem mindegy az sem, hogy táblás vagy tekercses szigetelőanyagot használnak, ezek eltérő hatékonyságúak. Még mindig árulnak kétrétegű ablakokat és vannak, akik a háromrétegűnél alacsonyabb ár miatt meg is veszik ezeket, noha hosszú távon a háromrétegű lenne a kifizetődőbb, de ezzel sokan nem törődnek – mondták a megkérdezett szakemberek.

A nulla energiaigény megteremtése a használt lakásoknál is előnyös lehet, főleg akkor, ha az ingatlan későbbi eladásával is számol az, aki most beruház erre. Több felmérés is azt igazolja, hogy drágábban lehet eladni egy jól szigetelt, korszerű gépészettel és nyílászárókkal rendelkező házat, mint az e nélkülieket. 

Legutóbb az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation igyekezett képet kapni erről. Azt írták, hogy a felújított, szigetelt családi házak 15 helyett átlagosan 29 százalékkal drágultak az elmúlt egy évben. Ez az arány egy fővárosi, agglomerációs, vagy éppen egy jobb Balaton környéki, 1960 és 1990 között épült, 100-150 négyzetméter körüli ház esetén mintegy 7-9 milliós árnövekedést jelentett. Eközben egy hasonló korú és méretű, nem szigetelt használt családi ház csak 2-3 millió forinttal értékelődött fel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Sürgős német üzenet Orbán Viktornak: így kell bedurrantani a lakásépítést
Mester Nándor | 2021. november 29. 05:53
A koalícióra lépett német pártok a lakásépítésre is összpontosítanak a formálódó kormányprogram gazdasági részében. Van rengeteg jó elem ezekben a tervekben, csak észre kellene vennie Orbán Viktor kormányának.
Ingatlan Hatalmas leleplezés: a G7 országaiban a pénzmosás legjobb terepe az ingatlan
Mester Nándor | 2021. november 27. 12:38
A világ vezető gazdasági országai, főleg az Egyesült Államok továbbra is kitűnő terep arra, hogy a törvénytelen úton szerzett pénzeket kifehérítsék. Az amerikaiakon kívül rengeteg külföldi, köztük kelet-európai forgatja be pénzét lakásokba, újabban üzleti ingatlanokba is a G7 országaiban. Az így átmosott pénz becsült értéke a hét országban 750-2000 milliárd dollár volt 2020-ban. 
Ingatlan 100 milliárdot költött már a kormány a családosok lakásfelújításaira
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 11:36
Novák Katalin közölt adatokat a vissza nem térítendő felújítási támogatásokról. Több mint 70 ezren adtak be kérelmet, összesen pedig 277 milliárd forint összegben végeztek el munkálatokat a program keretében eddig.
Ingatlan Ne akarjon Budán lakni, akinek csak 30 milliója van! 
Mester Nándor | 2021. november 26. 14:49
Jószerivel csak lyukakat lehet venni ennyi pénzből. Pesten kicsit jobb a helyzet, de a külső kerületekben kell keresgélni.
Ingatlan Titkolja a kormány, hogy mennyi pénzmosásgyanús eset volt itthon az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2021. november 22. 05:15
Négy éve van életben itthon a rendelet, de egyelőre nem tudjuk, volt-e, s ha igen, akkor mennyi pénzmosásra utaló eset az ingatlanpiacon. Hiába kérdeztük az illetékes Pénzügyminisztériumot.
Ingatlan Nagyot lehetett kaszálni Békés megyében a lakásokkal 
Privátbankár.hu | 2021. november 21. 10:19
A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak az ottani házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. 
Ingatlan Új felfedezés: Budapesten kívül is van élet a raktárpiacon
Mester Nándor | 2021. november 20. 18:39
Bérbe adható raktár a fővároson és az M0 körgyűrűn kívül is van, csak keresni kell. A profi ügynökségek mostanáig legfeljebb a nagyobb iparvárosok egyes területeit, ipari parkjait vették be összefoglalóikba, de ezen végre változtattak: mostantól kiderülhet, hogy hol és milyen minőségű raktárt, csarnokot vagy fejlesztési telket lehet megvenni vagy kibérelni.
Ingatlan Budapest agglomerációja és a Balaton környéke a lakáspiac sztárja
Privátbankár.hu | 2021. november 10. 15:49
Országos átlagban szinte megállt a lakások árának emelkedése a második negyedévben, de összességében tovább nőtt az értékesítések száma, és vannak területek, ahol tovább szárnyalnak az árak is.
Ingatlan Degeszre tömheti a zsebét, aki Kőbányán vesz most felújított panelt
Mester Nándor | 2021. november 5. 05:34
Kőbánya egyes részein még mindig viszonylag olcsón lehet panelt venni. Ha ráadásul felújított ingatlanról van szó, akkor az értéknövekedés sokat hozhat a konyhára. 
Ingatlan A vártnál kevésbé rázta meg a járvány a hazai plázákat
Natív tartalom | 2021. november 4. 17:11
A hazai kiskereskedelmi piac az agglomerációs és a vidéki kereskedelmi parkokban, valamint a megújuló vidéki plázákban fejlődhet a leglátványosabban. A járvány és az elektronikus kereskedelem térnyerése ugyanakkor mindkét üzletközponttípusnál sokkal rugalmasabb alkalmazkodást követel bérbeadói és bérlői oldalról is.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló