<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.

Putyin sem tudja megállítani a határon az inflációt. Ennek kiváló példája a lakáspiac, ahol immár csillagászati árak vannak. Több felmérés is készült, a legfrissebb a Knigth Frank nemzetközi ingatlan tanácsadóé. Eszerint Szentpéterváron, ahol egyébként sokáig markáns volt az új társasházi lakások iránti kereslet, az elmúlt 12 hónapban 22 százalékkal mentek fel a lakásárak. Most 566 ezer rubelt kérnek egy négyzetméterért. 

Egyre több rubel kell az azonos méretű lakások megvételéhez. Fotó: pixabay.comEgyre több rubel kell az azonos méretű lakások megvételéhez. Fotó: pixabay.com

Moszkvában hasonló a dinamika. Mindkét nagyvárosban visszafogottabbak lettek a vevőjelöltek, sok fejlesztőnek kellett csökkenteni az árat, így a kivitelezési költségek drámai emelkedését nem tudták maradéktalanul érvényesíteni. Szentpéterváron még így sem sikerült több új lakást eladni, mint 2021 azonos időszakában, sőt, 26 százaléknyi eladatlan ingatlan van a nyakukon.

Egy júliusi szakmai konferencián több érintett cég és elemző is 2021-hez képest legalább 25 százalékos visszaesést jósolt 2022-re az új építésű lakások értékesítésében az egész országot tekintve. Utoljára 2015-ben volt ekkora zuhanás a megelőző évhez képest. Szinte mindannyian azt mondták, hogy a megdrágult jelzáloghitelek miatt sokan elhalasztják vásárlást. Akkor két év kellett a piac visszakapaszkodásához, most talán még többre lesz szükség. Azt is mondták, hogy elfogyott a támogatott lakáshitelre szánt állami keret, így a vevőknek nem marad más, mint a piaci alapú, nyilvánvalóan drága hitel.

Kissé olcsóbb lett Szentpétervár

A 2010 után épült, tehát korszerűnek mondható használt lakások átlagos négyzetméterára a Néva parti városban jelenleg 551 ezer rubel, ez viszont 4 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Az eladók tehát kénytelenek voltak kicsit engedni, hiszen mérséklődött a kereslet.

Az eladatlan készleteket növeli, hogy a már futó beruházások során elkészült lakások száma és összterülete növekedett az idei első félévben. Az orosz statisztikai hivatal eheti közlése szerint júniusban 8,1 millió négyzetméternyi lakást adtak át a kivitelezők a fejlesztőknek, ez 5,6 százalékkal több, mint 2021 azonos hónapjában. Az első hat hónapot nézve 52,6 millió négyzetméter a végösszeg, ez brutális, 44,2 százalékos emelkedés a tavalyi első félévhez képest.

A korrektség jegyében azért megjegyezzük, hogy itt erős a bázishatás, hiszen tavaly a Covid miatt Oroszországban is lelassultak az építkezések. Ám ez a lassulás csak a tervezetthez képest értendő,  hiszen a teljes 2021-es évet nézve nem volt visszaesés az azt megelőző évhez képest, sőt: 2021-ben összesen 92,6 millió négyzetméternyi lakást fejeztek be, ez az eredmény 12,7 százalékkal jobb mint a 2020-ban elért.

A tanácsadó cég képviselője szerint az orosz befektetők és a szimpla vásárlók figyelme azután fordult a hazai új építésű projektek felé, hogy a háború miatt az orosz állampolgárok európai ingatlanvásárlásait erősen korlátozták. Péterváron főleg a divatos folyóparti területeken lévő, nagy belmagasságú, jó beosztású és főleg jó állapotú használt lakásokat keresik, köztük a külföldiek is. 

Zuhant a rubel, futottak a lakásokért

 Az orosz lakáspiaci forgalomra erős hatással volt a háború elején a rubel óriási értékvesztése, illetve a hitelkamatok durva megemelkedése. Emlékezzünk: a jegybank 20 százalékra vitte fel az alapkamatot, értelemszerűen a jelzáloghiteleket is ehhez igazították a bankok. Százezrek akarták hirtelen ingatlanba menekíteni a pénzük egy részét, a közvetítők alig győzték kiszolgálni a vevőket. Az infláció azonban nem állt le, sőt, felpörgött azóta, még inkább felfelé lökve az új és a használt lakások árát, s hiába van most stagnálás, a magas árak sokakat elgondolkodtatnak, többen elhalasztják a vásárlást.

Természetesen a kivitelezési költségek megugrása az állami építkezések árát is megemelte. Tavasszal már 100 milliárd rubelt különített el a kormány a megkezdett építkezések befejezésére, de július közepén újabb 80 milliárd rubelt szavazott meg erre a célra. Elfogadtak egy ötéves tervet, amiben kimondták – Putyin elnök külön utasításának megfelelően –, hogy mind az 1780 állami projektet időben be kell fejezni. Mihail Misusztyin miniszterelnök még tovább ment és azt mondta: egy állami építkezést nem lehet három évnél tovább elhúzni, sokkal szigorúbb határidőket kell megszabni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont 18 millió eurós felújítása
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:59
Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euró volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.
Ingatlan Végre jó hír: lassulhat a lakásárak emelkedése?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:02
Nem történik más, minthogy működik a piaci logika: a kínálat nő, a kereslet csökken.
Ingatlan Eljött a költözések kora az irodapiacon
Mester Nándor | 2022. október 1. 15:53
Alig akarnak új beruházást indítani a fejlesztők. A bérleti szerődéseknél nagyon fontos lett az üzemeltetési költség. A bérlők közül sokan még mindig gondolkodnak, hogy mennyi legyen az otthoni és a benti munkavégzés aránya.
Ingatlan Az S Immo nagy magyar irodaportfóliót vesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 14:15
Az osztrák Immofinanz az eladó.
Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG