<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egyre több esetben kettessel kezdődik az új balatoni társasházak árcéduláján a négyzetméterár. Vagyis kétmillió forintot kérnek a fejlesztők, akik minden költségnövekedést áthárítanak a vevőre. Az átlagár ennél pár százezerrel kisebb, de folyton növekszik és nem látszik a vége.

Nem kell sokáig böngészni az új balatoni társasházi hirdetéseket, viszonylag gyorsan rátalálunk ezekre, sokat költenek marketingre a fejlesztők. Azt már kevéssé emelik ki, hogy mennyit kell fizetni a vízparthoz közeli, többnyire panorámásnak mondott lakásokért. Nem az árral, hanem a helyszínnel adják el vagy szeretnék eladni az egyre több esetben egész évben használt ingatlanokat.

Még mindig hívogatnak az ilyen lakóparki hirdetések a Balatonnál (fotó: Mester Nándor)Még mindig hívogatnak az ilyen lakóparki hirdetések a Balatonnál (fotó: Mester Nándor)

Az új építésű társasházak többségének négyzetméterára már tavaly túllépte az egymillió forintot, jelenleg 1,1-1,5 millió forint a jellemző egy átlagos 50-60 négyzetméteres lakásnál. Ehhez általában 6-8 négyzetméteres erkélyecske jár. Az északi part egyik központi településén már tavalyelőtt is volt hárommillió forintos négyzetméterár, néhány felső szinten lévő penthouse-t kínáltak ennyiért. Idén a déli part is igyekszik felzárkózni. Siófokon találtunk egy olyan fejlesztést, ahol pár ezer forint híján négyzetméterenként kétmillió forintért lehet hozzájutni a vágyott felső-középkategóriás, 55 vagy 70 négyzetméteres ingatlanhoz. Igaz, 30-60 négyzetméteres terasszal együtt.

A Takarék Index tavaly 22 százalékos átlagos drágulást mutatott legnagyobb tavunknál 2019-hez képest. Nagyon sok beruházó azonban ezt meghaladó módon, akár 30 százalékkal is megemelte a végső árat tavaly nyár óta. Könnyedén hivatkozhattak a tavaly is gyors ütemben emelkedő alapanyagárakra és a munkadíjakra.

A Takarékbank szakemberei a teljes piacot (új és használt) vizsgálva azt tapasztalták, hogy a legdrágább rész továbbra is a siófoki járás, ott 2020-ban 660 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakon lehetett lakóingatlanhoz, illetve üdülőhöz jutni. "Ezüstérmes" a Balatonfüredi járás, ott a parti részeken 635 ezer forint volt az átlagos fajlagos ár, míg a harmadik helyen a Fonyódi járás parti része végzett, 630 ezer forintos négyzetméterárral, de a félmillió forintot a Balatonalmádi járás parti részén is meghaladták az árak.

Mindez nem nagyon vetette vissza a forgalmat és a járvány ellenére is viszonylag jól szerepelt a Balaton térsége. A Magyar Nemzeti Bank tranzakciószámai szerint a tónál jóval kevésbé estek vissza a tranzakciók, mint az ország egészében: az országos 15,5 százalékkal szemben mindössze 5,8 százalékkal csökkent a forgalom 2020-ban az előző évhez képest.

De térjünk vissza az új beruházásokhoz! Az Eltinga vidéki újlakás-adatbázisa alapján a még szabad lakással rendelkező, több mint tízlakásos projektekben jelenleg majdnem 4000 lakás kapott helyet. Ez a volumen nagyon jelentős növekedést hoz a part menti településeknek, a következő 1-2 évben a lakásállomány 20 és 30 százalékának megfelelő új társasházi lakás készülhet el például Szántódon, Alsóörsön és Balatonakaliban. Az új lakások jelentős részét azonban már eladták, valamivel több mint 1000 darab szabad lakás található az ilyen beruházásokban.

A Balaton (egyik) fővárosának is nevezett Siófokon mostanában az Ezüstpartot vették célba a beruházók. Száznál több lakásos társasházra azonban nem sokan vállalkoznak, inkább a 60-70 lakás jellemző, illetve jobban szóródik a kínálati piac, megjelent egy-két valóban luxust nyújtó, kevés lakást tartalmazó fejlesztés is. A következő két évben 300-400 új apartmannal bővül a kínálat, ha nem lesznek csúszások a kivitelezésben.

Balatonbogláron is felgyorsultak az építkezések, a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct mostanában fejezi be saját társasházát. Balatonföldváron két nagyobb építkezés is zajlik, mindkettőt jövőre szeretnék átadni.

„A szezonalitást felváltotta az egész éves, állandó kereslet, amely egyelőre jóval magasabb, mint a kínálat. A kereslethangsúlyos piacra és a szűk kínálatra vezethető vissza az is, hogy további áremelkedést várunk a balatoni ingatlanoknál” - mondta Benedikt Károly, a Duna House (DH) PR és elemzési igazgatója.

A használt ingatlanok terén jellemzően az északi parton találhatók a drágább nyaralók, az átlagos négyzetméteráruk 402-675 ezer forint között mozog. A déli részen valamivel kisebb, 438-635 ezer forint/négyzetméter közötti az árolló mértéke. A DH szerint már a déli parton is minimum 40-50 millió forint kell ahhoz, hogy élhető nyaralóingatlant lehessen találni, a felső határ viszont a csillagos ég. A magasabb árkategóriás ingatlanok esetében jellemzően már nem is az ár-érték arány alapján, hanem emocionálisan, a kényelmi szempontokat előtérbe helyezve döntenek a vásárlók.

Vezetnek a magyar vevők

A magyar vevők még mindig többségben vannak a piacon, zömmel Budapestről érkeznek, de számottevő a Fejér megyeiek aránya is. A külföldi érdeklődők inkább az osztrákok, németek és hollandok, akik a Balaton nyugati részében választanak új – szezonális – otthont. A magyar családok közül a CSOK-ot és sok esetben a falusi CSOK-ot kihasználva többen költöztek városokból, vidékről a vízpart környékére, de a számuk így sem jelentős. Sokan keresik a tótól akár 5-10 kilométerre lévő falvakat, mert csak azt tudják megfizetni és azok még nem túlzsúfoltak.

Veszprém megyében a Tihany-Csopak-Balatonfüred háromszög, Somogyban pedig Balatonföldvár, Balatonlelle és Fonyód a legnépszerűbb ingatlanpiaci célpont Siófok mellett. A 25 millió forintos befektetés sem lehetetlen, de cserébe kompromisszumot kell kötnie a potenciális vevőnek. Ekkora összegért ugyanis már csak a másodvonalban, Zamárdi helyett így például Balatonendréden lehet ingatlant vásárolni. Ezek, a vízparttól 3-5 kilométerrel távolabbi települések is megindultak a piacon, az elmúlt évekhez viszonyítva akár már 2,5-szeres áron adhatóak el a régebbi típusú házak – az érdeklődés ebben az esetben is igen magas. Nyilvánvaló, hogy a kereslet további emelkedése ott is tovább hajtja felfelé az árakat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Enyhültek a China Evergrande esetleges csődje miatti félelmek
MTI | 2021. szeptember 23. 19:07
De a hitelezők még nem nyugodtak meg.
Ingatlan Még egy felső kategóriás hotel épül Debrecenben
MTI | 2021. szeptember 23. 17:29
Új, négycsillagos, 101 szobás szálloda épül Debrecen belvárosában nettó 4,83 milliárd forint beruházással. 
Ingatlan Közel 50 millió eurós hitelmegállapodást kötött a Futureal és az MKB Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 16:46
Az ingatlanfejlesztő a Budapest ONE irodapark 3. ütemének finanszírozását oldotta meg ezzel.
Ingatlan Befékeztek az albérletárak nyár végére
MTI | 2021. szeptember 22. 09:53
Nyár végére lelassult az albérletárak növekedése, de még így is magasabbak maradtak, mint egy évvel ezelőtt.
Ingatlan Csaknem négymilliárd forintba került a Lovarda
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 11:22
Három év alatt mintegy negyven milliárd forintot költhettek néhány új vagy felújított épületre a Budai Várban, ahol tegnap adták át a visszaépített Lovardát.
Ingatlan Még mindig sokan akarnak felülni a lakásfelújítási hullámra
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 14. 06:03
Augusztusban megint kissé nőtt a lakásfelújítást tervezők aránya – ezt igazolták a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei. 
Ingatlan Rossz hír a költözőknek: hiperdrágák lettek az új lakások a pesti peremkerületekben is
Mester Nándor | 2021. szeptember 4. 05:33
Már a külső pesti kerületekben is közelíti az egymillió forintot az új lakások négyzetmétere. Ennek ellenére van kereslet, több helyütt jelentős beruházások indultak és továbbiak vannak előkészítés alatt.
Ingatlan Az MNB az év végéig birtokba veszi a Széll Kálmán téri volt Postapalotát
Csabai Károly | 2021. szeptember 2. 18:32
Ez derül ki a jegybank lapunk érdeklődésére adott válaszából. A ma már Buda Palota néven futó épületet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három évvel ezelőtt vásárolta meg, s abba az akkori tájékoztatás szerint a pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnökségét költözteti. A nagyközönség számára pedig ugyanott Pénzmúzeum nyílik.
Ingatlan Súlyos anyagi teher is lehet eladni egy örökölt ingatlant
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 17:22
Hiába nőnek az ingatlanárak és a bérbeadás is megérheti, egy megörökölt lakás, nyaraló vagy más ingatlan eladása előbb-utóbbi napirendre kerül. Általában sok-sok hónapig tart az értékesítés és még anyagi teher is sújtja az újdonsült tulajdonost.
Ingatlan Óriási budai telket vett az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 24. 09:57
A Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, a területen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos