5p
Ha irodát keresünk, az első és legfontosabb teendő, hogy kellően felmérjük az igényeinket és pontosan ismerjük a bérleménnyel szemben támasztott elvárásainkat. Itt vannak azok a szempontok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül az irodakeresésnél, sőt, a szerződés aláírása után sem.

Akkor kezdődhet az opcionális bérlemények megtekintése, ha a cég rendelkezik elegendő pénzügyi forrással ahhoz, hogy új irodába költözzön, esetleg egy jobb minőségű vagy nagyobb területre kössön bérleti szerződést, „A keresést érdemes egy -tól” „-ig” költségkeretet meghatározásával kezdeni; mekkora összeget szánunk az új iroda bérlésére” – foglalja össze a legelső teendőt Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

Tájékozódjunk különböző irodaházas és ingatlan portálokon, hogy hozzávetőlegesen milyen bérleti díjjal és üzemeltetési költséggel kell számolni egy adott irodaháznál. Ezt figyelembe véve szükség esetén a cég újra át tudja gondolni melyek a legfontosabb követelményei az új irodaválasztásnak.

Kisebb helyigénnyel rendelkező (100 négyzetméter alatti), vagy kezdő vállalkozásoknak megfelelő megoldást nyújthat a szolgáltatott vagy kis irodák bérlése. Ez a bérleti konstrukció rugalmasabb feltételeket tud kínálni, és alacsonyabb költségterhet jelent, illetve határozatlan időre is igényelhető (Pl. berendezések, irodatechnikai eszközök költségét meg tudják spórolni). Mikro vállalkozások akár napi díjban is bérelni tudnak egy-egy munkaállomást vagy kis irodahelyiséget.

Legalább három évre

A CA IMMO szerint „A” kategóriás irodaházaknál a bérbeadó minimum 3 éves határozott idejű szerződéseket köt a piaci sztenderd alapján, de hosszabb; 5 vagy 10 éves elköteleződés esetén kedvezőbb ajánlatot kaphatunk: több bérleti díjmentes időszakot, vagy alacsonyabb nominális bérleti díjat.

A bérleti díjak és üzemeltetési költség esetén fontos szem előtt tartani, hogy a fizetendő összeget a bruttó terület alapján számolják, azaz az irodaház közös területi szorzóját is figyelembe kell venni. Érdemes a kapott ajánlatot átbeszélni a bérbeadóval vagy az ügynökséggel, így könnyen össze tudjuk vetni a kapott összköltséget a saját forrással.

Helykihasználás okosan

Ha a megtekintett területre vonatkozó ajánlat megfelel pénzügyi oldalról a cég elvárásának, kérjünk be egy ültetési tervet, ahol a tervező kollégák a terület adottságait figyelembe véve az ügyfél igényeinek megfelelően választják le a munkaállomásokat és igyekeznek meghatározni az optimális elrendezést. Jól megtervezett, hatékony irodakialakítás esetén akár több tíz négyzetmétert is megtakaríthatunk, amellyel számszerűsíthető összeget spórolunk.

A kialakításnál felmerülhetnek extra költségek, melyek nem az alap kiépítés részeit képezik (pl. üvegelemek, színes falfelületek, saját bérleményen belüli kamerarendszer stb.). Ezeknek az összegét rendszerint a cég saját maga fizeti, vagy egy részét, bizonyos tételeket átvállal a bérbeadó.

A bérleti szerződés pontjainak megértése és pontos ismerete mindkét fél számára egyaránt fontos, érdemes időt szánni arra, hogy figyelmesen végigolvassuk és a kérdéses pontot együtt értelmezzük a bérbeadóval.

A régi is jó lehet

A ház műszaki állapotáról és az üzemeltetésről se feledkezzünk meg szerződéskötés előtt - véli a CA IMMO. Nem feltétlenül kell csak új épületben gondolkodni, hiszen a jól karbantartott 10 éves épület is teljes mértékben meg tud felelni az „A” kategóriás igényeknek. A gépészet folyamatos karbantartása és az esetleges felmerülő problémák azonnali vagy rövid időn belüli javítása sok kellemetlenségtől mentheti meg a bérlőket, ami egy már működő, több éves ház estében gördülékenyen zajlik.

A helyi, épületen belüli üzemeltetés (on site facility management) rövidebb reakció időt garantál és a bérlőknek is kényelmesebb helyzetet teremt, ha házon belül tudnak segítséget kérni, vagy bejelenteni az észlelt hibákat.

Ha már aláírtuk a szerződést, számtalan területen érhetünk el jelentős megtakarítást, ha jól megszervezzük az irodai munkánkat és az iroda használatát:- Újratárgyalhatjuk a szerződést, és ha további időtartamra elkötelezzük magunkat, akkor akár a jelenlegi kondíciókhoz képest kedvezőbb feltételekkel írhatjuk alá a hosszabbítást.

- Ha a cég arra kényszerül, hogy területét csökkentse, lehetősége van arra, hogy a megüresedő területére akár saját cégcsoportjából albérlőt találjon. Az irodaház tulajdonosának azonban hozzá kell járulni ehhez. A bérleményi átalakítással járó költségek a bérlőt, illetve albérlőt terhelik. Így viszont a költségteher lecsökken, és nem kell a ki nem használt bérleményi területért a bérleti díjat a korábbi bérlőnek kiosztani, ez már az albérlő kötelessége lesz.

- Nagyobb portfolióval rendelkező tulajdonos esetén, a portfolión belüli költözés is a kiadások csökkenését jelentheti hosszútávon, hiszen egy magasabb kategóriával és keresettebb lokációval rendelkező épületben általában magasabb bérleti díjat kell fizetni, mint egy kevésbé felkapott elhelyezkedéssel rendelkező házban.

- Költséget takaríthat meg egy bérlő, ha végiggondolja szervezetének hatékony működését, tudatosítja a munkavállalóiban a környezettudatos gondolkodásmódot: például az éppen használaton kívüli tereknél (vizes blokk, nyomtató sarok stb.) lekapcsolják a villanyt; a nap végén, vagy hosszabb külső helyszínen történő tárgyalás idejére a számítógépeket, monitorokat; a légkondicionáló berendezés működése közben nem hagyják nyitva az ablakot; és csak a valóban fontos dokumentumokat nyomtatják ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG