4p
Míg nálunk a kétszereshez közelít a különbség a szellemi és fizikai dolgozók bére között, az EU-ban a felső fokú tanulmányokkal 70 százalékkal lehetett többet keresni, mint az általános iskolai szintű végzettséggel, és 44 százalékkal többet, mint középfokúval.

Miközben Magyarországon az oktatásért, illetve annak részleges leépítése ellen tüntettek, megírtuk, mennyivel keresnek többet az országban a szellemi dolgozók a fizikaiaknál: majdnem a kétszeresét. Nem érdektelen, hogy hogy is néz ez ki az EU-ban, már csak azért sem, mert az egységes munkaerőpiachoz a hazai dolgozóknak is hozzáférésük van.

Magas szintű képzés, magas szintű fizetés

Az Eurostat adatbázisában sajnos csak egy 2010-es felmérés eredménye van, amely azonban nagyon tanulságos. A magasan – felsőfokon, „high level” – képzett munkaerő eszerint az EU 27 országának átlagában 70 százalékkal többet keresett, mint az „alacsony szintű oktatásból” (általános iskola) kikerültek. (Az EU egy hatfokozatú skálát használ a képzettség mérésére, amely valószínűleg nem pontosan feleltethető meg a nálunk középiskolának, felsőoktatásnak, általános iskolának nevezett kategóriáknak.)

A bruttó órabérek mediánja (középértéke)
a képzettség szerint, euróban, 2010

A felső szinten képzett, azaz felsőfokú tanulmányokat befejező dolgozók átlagos órabére 16,3 euró (mintegy 5000 forint) volt 2010-ben, a középfokú végzettségűek 11,3 eurót (3400 forintot), az alapszintű képzésben részesültek 9,6 eurót (2900 forintot) kerestek. Felsőfokú iskolával tehát még a középszintű végzettségűeknél is 44 százalékkal többet lehetett keresni. Aszerint nem tesznek különbséget, hogy fizikai dolgozó-e valaki, vagy szellemi, középiskola után nyilván vannak, akik fizikai munkát végeznek szakmunkásként, mások például adminisztratív állásba kerülnek.

Nem nálunk volt a legrosszabb a bér

Magyarországon ezek a számok 5,5, 3,2, illetve 2,5 euró voltak az Eurostat szerint, ami 1678, 976, illetve 763 forint a jelenlegi 305 forintos euróval számolva. Ez az EU-s átlagbérnek a felsőfokú végzettségűeknél harmada, a közép- és alapfokúnál pedig valamivel kisebb része, alig 30 százaléka. Ez eléggé kevésnek tűnik, hiszen már a cseheknél is mintegy 20-25 százalékkal magasabbak voltak a bérek, mint itt, a lengyeleknél pedig 5-10 százalékkal.

Ugyanakkor a jelentés is kiemeli, hogy a legalacsonyabb átlagórabéreket Bulgáriában, Romániában, Litvániában és Lettországban mérték. A legmagasabbakat Dániában, Írországban és Luxemburgban. (Az árszínvonalat itt most nem vizsgálták.)

A csúcsot a képzettség szintje közötti bérkülönbségekben Portugália tartotta, ott majdnem háromszor annyit kerestek a felsőfokon képzettek, mint az alapfokúak (16,3 euró kontra 4,1 euró óránként). Utána következik Németország és Románia, 2,5:1 körüli aránnyal.

Minél kevesebbet tanultál, annál könnyebben elszegényedhetsz

Az EU-ban az alacsony, alapfokú képzésben végzetteknek ötször akkora esélyük van arra, hogy alacsony jövedelmű keresők legyenek, mint a felsőfokú végzettségűeknek. Minél alacsonyabb szintű a képzés, annál nagyobb ennek az esélye. Alacsony jövedelmű keresőknek (low-wage earner) nevezik azokat, akik legfeljebb a közepes (medián) jövedelem kétharmadát keresik. Diplomával egyébként egyes helyeken szinte lehetetlen ebbe a kategóriába lecsúszni, Belgiumban vagy Luxemburgban a diplomásoknak csak kevesebb, mint egy százaléka járt így. Litvániában vagy Írországban, Lettországban pedig sokan, 12-14 százalékuk.

Nők, fiatalok, idősebbek veszélyben

Azt is megfigyelték, hogy az alacsony képzettségűek között magasabb azok aránya, akik nem állandó, hanem csak határozott időre szóló szerződéssel dolgoznak. Az alacsony jövedelműek között gyakoribbak voltak a 30 év alatti dolgozók is, még olyan fejlett országokban is, mint Hollandia vagy az Egyesült Királyság. De nagyobb volt az esélyük erre az 50 év felettieknek is. Valamint a nők körében is gyakoribb az alacsony jövedelem, mint a férfiaknál.

Sok közgazdász számára már közhely, de a hazai politikusok számára még úgy látszik, nem: a jövőbe történő legjobb befektetés a gyermekeink taníttatása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG