<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Már az egymást követő évfolyamok között is jelentős a különbség a külföldi tanulmányokat illetően. A most másod- és harmadévesek közül ugyanis többen mennének külföldi egyetemre vagy főiskolára. Ráadásul a lányok nagyobb arányban tanulnának Európa más országában.
A kutatásban hat magyar állami gimnázium 9-12. évfolyamos tanulóit kérdezték meg továbbtanulási szándékairól. A kérdőívet egy budapesti elitgimnázium és két budapesti nem elitgimnázium, valamint két vidéki elitgimnázium és egy vidéki nem elitgimnázium tanulói, összesen 592 tanuló töltötte ki.

A továbbtanulni szándékozó 126 végzős többsége (72%) budapesti főiskolára vagy egyetemre felvételizik idén, harmaduk pedig vidéki főiskolára vagy egyetemre - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet felméréséből.

Külföldi felsőoktatási intézménybe jelentkezett a végzősök csaknem ötöde. A legnépszerűbb célország Nagy-Britannia. A továbbtanulást tervező 9-11. osztályos megkérdezettek több mint fele budapesti főiskolán vagy egyetemen szeretne továbbtanulni.

Minden harmadik diák menne külföldre

Ugyanezekben az évfolyamokban a második legnépszerűbb irány a külföldi továbbtanulás. A diákok 36%-a gondolja úgy, hogy külföldi felsőoktatási intézményben is szívesen folytatná tanulmányait. Vidéki főiskolára vagy egyetemre csak ötödük jelentkezne, több mint tizedük viszont még nem tudja, hol szeretne továbbtanulni.

A külföldi továbbtanulást tervező diákok közül a legnagyobb arányban Nagy-Britanniába (38%) és az Egyesült Államokba (19%) készülnek. A közeli Ausztriába és Németországba a megkérdezettek 14%-a, illetve 10%-a készül.

A budapesti elitgimnázium 9-11. osztályos tanulóinak 58%-ának tervei között szerepel a külföldi továbbtanulás. A vidéki elitgimnáziumok tanulóinak több mint egyharmada (35%) tervezi ugyanezt, a vidéki nem elit gimnáziumok diákjai körében pedig jóval alacsonyabb ez az arány (lásd a 2. ábrát). A külföldi továbbtanulást is fontolgatók jellemzően a legjobb tanulmányi eredményt elérők közül kerülnek ki.

A külföldi továbbtanulásra ható tényezőket vizsgálva az adatok alapján megbecsültük az egyes tényezők másik tényezőtől független hatását is.

Az elemzés eredményei szerint a tanulók külföldi továbbtanulás szándéka legerősebben iskolatípusonként különbözik. A budapesti elitgimnáziumban számottevően, több mint kétszer nagyobb eséllyel tervezik a külföldön való tanulást, mint a vidéki nem elit gimnáziumban.

Inkább a lányok mennének külföldre

A becslési eredmények szerint, minden más hatástól eltekintve, a külföldi továbbtanulás szándékának esélye a tanulmányi eredmény javulásával nő. Egy adott iskolatípusban tanulók között a magasabb átlaggal rendelkező tanulók inkább tervezik a külföldi továbbtanulást, mint ugyanoda járó rosszabb tanulmányi eredményű tanulók.

Az eredmények arra mutatnak továbbá, hogy a lányok – minden más hatást kizárva – nagyobb arányban terveznek külföldön tanulni, mint a fiúk. Ez összefügghet azzal, hogy a magyar kormányzat 2013-ban a műszaki képzések választása esetében – amelyeket jellemzően fiúk és nem lányok választanak – kedvezőbb feltételeket alakított ki a továbbtanulók számára, mint a bölcsész képzések esetében, amely képzések többnyire lányok tervei között szerepelnek (államilag támogatott képzésekben alacsonyabb ponthatárok, az államilag támogatott képzés magasabb aránya).

Alkalmazkodnak a kormány döntéseihez

Az eredmények persze nem azt jelentik, hogy akik most külföldi továbbtanulási szándékaikról számoltak be, azok mindegyike egy-két, vagy három év múlva ténylegesen is külföldre fog menni tanulni, de mindenképpen olyan jelenségre mutat rá, amely, ha akarjuk, ha nem, létezik, amelyet a jövőben mindenképpen mérni kell és feltárni a jelenséget létrehozó okokat.

A külföldi továbbtanulási szándékokra vonatkozó eredményeket értelmezhetjük úgy is, mint a migrációra ösztönző elégedetlenség, az információs társadalom okozta világfalu-érzés, vagy az Európai Unióba való integráltságunk növekvő mértéke egyszerre és keveredve jelenik meg ezekben. Tehát annyit mindenképpen jeleznek az eredmények, hogy – a hazai felsőoktatási intézmények és finanszírozás változatlanságát feltételezve – a jövőre vonatkozóan nem indokolt a külföldön történő továbbtanulás csökkenő tendenciáját feltételezni.

Az elemzés eredményei aláhúzták, hogy leginkább a jó tanulmányi eredményeket elérő diákokban, a budapesti vagy vidéki elitgimnáziumba járókban fogalmazódott meg külföldön való továbbtanulás szándéka. A vidéki nem elit gimnáziumokból kisebb eséllyel szeretnének továbbtanulni budapesti, vagy külföldi egyetemen és inkább a vidéki felsőoktatási intézményeket választanak. Különösen érdekes a lányok és a fiúk külföldi továbbtanulási szándékaiban megmutatkozó különbség: ezek szerint a tanulók racionálisan alkalmazkodnak a kormányzati döntésekhez és megpróbálnak elindulni (akár külföldre is) az eredetileg eltervezett, általuk kedvelt továbbtanulási irányba.

Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG