Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Lassan beindulnak a Jeremie II-es magvető alapok, a kisebb cégek számára bőven lesz forrás idén, az alapkezelők a nyitottságban hisznek, de valójában nagyon óvatosak.

Bemutatkozott az első Jeremie II-es alap a hazai kockázati és magántőke társaság (HVCA) mai konferenciáján. A Varga Zoltán (Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.) érdekeltségi körébe tartozó Central Fund az I-es kiíráson is nyert, a Jeremie II-ben ún. magvető (seed) alapot indíthat - itt ugyanis indulhattak azok is, akik korábban nyertek az első kiíráson.

Pénz van, befektetés nem biztos, hogy lesz?

A Jeremie II. magvető alprogramjában amúgy 4 győztest hirdettek, ez alapkezelőnként legkevesebb 15 támogatandó projekt begyűjtését jelenti, vagyis csak a magvető alapoknak minimum 60 befektetést kell végrehajtaniuk a következő években. A szakértők szerint ez nem lesz egyszerű, ötletből ugyan nincs hiány, de a kockázati tőkét csak a teljesen tisztán működő vállalkozások képesek bevonzani, ráadásul ezek a cégek még nagyobb kockázatot (s így még nagyobb megtérülést?) jelentenek a befektetőknek, mint a I-es program alapkezelői által támogatott érettebb projektek. Telített lesz a piac és lesz forrás, az biztos, a meglévő 8 alapkezelő mellett idén 10 másik kezdheti meg működését (hogy kik, azt itt eláruljuk).

Nagy lesz a tülekedés a piacon

Újjáépítés, az érettebbek és a kicsik
Gerő Viktor
A Central-csoportnak három alapja van jelenleg, a Jeremie I-es (1,4 milliárd forintot fektettek be eddig, 7 társaság van a portfólióban) mellett egy "újjáépítő" tőkealappal is rendelkeznek, ennek keretében jelenleg például az Office Depót próbálják meg egyenesbe hozni. A harmadik pedig az eredetihez képest alapból később lezárt Jeremie II-es pályázaton nyertes magvető alap, a Conor Fund. A visszatérítendő támogatást nyújtó Jeremie-program második kiírása keretében az alapkezelő összesen 1,5 milliárd forint uniós forrást nyert, ezt pedig a kevésbé kiforrott cégek beindításába fektetheti. Egy-egy cég kétszer 150 ezer eurót kaphat.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok magvető és növekedési alprogramjai idén startolhatnak el - kissé megcsúszva az eredeti forgatókönyvhöz képest.

A Centralhoz tartozó Conor Fund indulásáról a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere, Gerő Viktor számolt be a mai konferencia közönségének. A "vállalkozói oldalon" korábban többek között a Vatera.hu-t sikerre vezető szakember ismertette, hogy a II-es kiírásban majd a "kevésbé érett" cégeket keresik, melyeknél "már a legelején látható, hol lesz az üzlet exitje".

A seed szakasz egy induló cég életében az egyik legveszélyesebb, a Conor Fund ugyan a nyitottságot hirdeti, de láthatóan nagyon óvatosan fog a befektetésekhez hozzáállni. Az alapból egy-egy projekt összesen kétszer 150 ezer eurós tőkeinjekciót kaphat (vagyis nagyjából 90 millió forintot), a befektetések kifutási ideje pedig 3-5 év.

Milyen startupok jelentkezzenek?

Nehéz lesz a cégeknek értelmezni az "kevésbé érett" kifejezést, miközben egy-egy tőkeinjekcióval a Jeremie II-es alapkezelők csupán 44 millió forintot juttathatnak majd egy cégnek, a Conor Fund partnere azt mondja, ők kiforrott termékkel vagy kész szolgáltatással várják a befektetésre vágyó cégek jelentkezését. A Conornak az is fontos, hogy már a befektetés elején lássa, milyen exittel tud pénzt csinálni a befektetéséből. Az alap olyan elkötelezett csapattal induló cégeket keres, akik valós piaci igényeket elégítenek ki ( úgy tűnik ebben a szegmensben arra már kevés lenne a forrás, hogy a cégek megteremtsék új fajta szolgáltatásukra, termékükre a piaci igényt), és akiknek a piacismerete is elég mély. Természetesen nem hátrány, ha a cég nagy növekedési potenciállal rendelkezik...


 

A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.
A "csapat"

Gerő Viktor hangsúlyozta a "csapat fontosságát", úgy látszik nálunk is kezd meghonosodni az a befektetői szemlélet, hogy nagyon fontos, hogy elkötelezett legyen az, akibe a kockázati tőke befektet, sok múlik tehát a vállalkozók elszántságán és "hitén". Azért ne legyenek illúzióink, Európában és főleg nálunk a pénzügyi szemlélet még mindig fontosabb, főleg a seed alprogramban, ahol csak 3-5 év van egy befektetés sikerre viteléhez. Gerő szerint nagyon fontos, hogy a csapat kompetens legyen és "valaki üzleti szemléletet vigyen a cégbe". Szerinte "hiába csinálja meg valaki a világ legjobb termékét, ha azt nem tudja eladni". A Conor Fund azt várja a leendő cégeitől, hogy üzleti tervük átgondolt és fókuszált legyen.

Mit adhat egy kockázati tőkés az induló vállalkozónak?

Erre a legegyszerűbb válasz, hogy tőkét. Nem véletlen, hogy Gerő is ezt hagyta legutoljára felsorolásában. Nézzük, mit nyerhet még egy induló vállalkozás, ha "házasságot" köt egy kockázati tőkealappal. Először is a Conor Fund rendelkezik vállalkozás-fejlesztési tapasztalattal, kiterjedt szakmai kapcsolati hálóval itthon és külföldön, a pénzügyi folyamatokat támogatni és kontrollálni tudják.

Milyen házasságot ígérhet egy seed-alapkezelő?

A tőkeinjekció egyszerre jelenthet lehetőséget és veszélyt is - amit nemcsak a cégeknek, de az alapkezelőnek is jól meg kell fontolnia. A valamivel több mint 40 milliós befektetés a legtöbb kis létszámú cég esetében egy évnyi működést sem fedez, és akkor nem beszéltünk még a fejlesztésekről (így talán érthető, a Conor miért "kész" termékkel érkező pályázókat vár). Aki tehát tőkéhez jut egy seed-alapból, jobb ha mihamarabb újabb tőkeinjekció után néz, már ha hosszabb távra akarja biztosítani a finanszírozást. A cégeknek azzal is számolniuk kell, hogy egy alapkezelő minél hamarabb kapcsolódik be projektbe, annak annál nagyobb a kockázata, vagyis a "frigy" annál kevésbé szól az egyenlő partnerek viszonyáról (ettől az még lehet korrekt kapcsolat). Ez nem probléma és nem kedvező feltétel - egyszerűen csak egy olyan tényező, amivel számolni kell.

Fontos jó tanács

A Conor Fund partnere szerint azonban fontos a fair megállapodás az alapkezelő és a leendő portfóliócégei között, a nyitottság és az őszinteség csak előreviszi a projektet. A leghasznosabb tanács, amit kezdő vállalkozásoknak adott Gerő Viktor, hogy ha kockázati tőkéhez fordulnak, a legfontosabb, hogy "tisztában legyenek a lehetőségeikkel, de a korlátaikkal is".

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett - ide tartozik például a kombinált mikrohitel, erről lásd korábbi cikkünket -, köztük a Kockázati Tőke-programot. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása).

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.