<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Lassan beindulnak a Jeremie II-es magvető alapok, a kisebb cégek számára bőven lesz forrás idén, az alapkezelők a nyitottságban hisznek, de valójában nagyon óvatosak.

Bemutatkozott az első Jeremie II-es alap a hazai kockázati és magántőke társaság (HVCA) mai konferenciáján. A Varga Zoltán (Első Magyar Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.) érdekeltségi körébe tartozó Central Fund az I-es kiíráson is nyert, a Jeremie II-ben ún. magvető (seed) alapot indíthat - itt ugyanis indulhattak azok is, akik korábban nyertek az első kiíráson.

Pénz van, befektetés nem biztos, hogy lesz?

A Jeremie II. magvető alprogramjában amúgy 4 győztest hirdettek, ez alapkezelőnként legkevesebb 15 támogatandó projekt begyűjtését jelenti, vagyis csak a magvető alapoknak minimum 60 befektetést kell végrehajtaniuk a következő években. A szakértők szerint ez nem lesz egyszerű, ötletből ugyan nincs hiány, de a kockázati tőkét csak a teljesen tisztán működő vállalkozások képesek bevonzani, ráadásul ezek a cégek még nagyobb kockázatot (s így még nagyobb megtérülést?) jelentenek a befektetőknek, mint a I-es program alapkezelői által támogatott érettebb projektek. Telített lesz a piac és lesz forrás, az biztos, a meglévő 8 alapkezelő mellett idén 10 másik kezdheti meg működését (hogy kik, azt itt eláruljuk).

Nagy lesz a tülekedés a piacon

Újjáépítés, az érettebbek és a kicsik
Gerő Viktor
A Central-csoportnak három alapja van jelenleg, a Jeremie I-es (1,4 milliárd forintot fektettek be eddig, 7 társaság van a portfólióban) mellett egy "újjáépítő" tőkealappal is rendelkeznek, ennek keretében jelenleg például az Office Depót próbálják meg egyenesbe hozni. A harmadik pedig az eredetihez képest alapból később lezárt Jeremie II-es pályázaton nyertes magvető alap, a Conor Fund. A visszatérítendő támogatást nyújtó Jeremie-program második kiírása keretében az alapkezelő összesen 1,5 milliárd forint uniós forrást nyert, ezt pedig a kevésbé kiforrott cégek beindításába fektetheti. Egy-egy cég kétszer 150 ezer eurót kaphat.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok magvető és növekedési alprogramjai idén startolhatnak el - kissé megcsúszva az eredeti forgatókönyvhöz képest.

A Centralhoz tartozó Conor Fund indulásáról a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. partnere, Gerő Viktor számolt be a mai konferencia közönségének. A "vállalkozói oldalon" korábban többek között a Vatera.hu-t sikerre vezető szakember ismertette, hogy a II-es kiírásban majd a "kevésbé érett" cégeket keresik, melyeknél "már a legelején látható, hol lesz az üzlet exitje".

A seed szakasz egy induló cég életében az egyik legveszélyesebb, a Conor Fund ugyan a nyitottságot hirdeti, de láthatóan nagyon óvatosan fog a befektetésekhez hozzáállni. Az alapból egy-egy projekt összesen kétszer 150 ezer eurós tőkeinjekciót kaphat (vagyis nagyjából 90 millió forintot), a befektetések kifutási ideje pedig 3-5 év.

Milyen startupok jelentkezzenek?

Nehéz lesz a cégeknek értelmezni az "kevésbé érett" kifejezést, miközben egy-egy tőkeinjekcióval a Jeremie II-es alapkezelők csupán 44 millió forintot juttathatnak majd egy cégnek, a Conor Fund partnere azt mondja, ők kiforrott termékkel vagy kész szolgáltatással várják a befektetésre vágyó cégek jelentkezését. A Conornak az is fontos, hogy már a befektetés elején lássa, milyen exittel tud pénzt csinálni a befektetéséből. Az alap olyan elkötelezett csapattal induló cégeket keres, akik valós piaci igényeket elégítenek ki ( úgy tűnik ebben a szegmensben arra már kevés lenne a forrás, hogy a cégek megteremtsék új fajta szolgáltatásukra, termékükre a piaci igényt), és akiknek a piacismerete is elég mély. Természetesen nem hátrány, ha a cég nagy növekedési potenciállal rendelkezik...


 

A Privátbankár.hu sorozata fiatal magyar vállalkozókról.
A "csapat"

Gerő Viktor hangsúlyozta a "csapat fontosságát", úgy látszik nálunk is kezd meghonosodni az a befektetői szemlélet, hogy nagyon fontos, hogy elkötelezett legyen az, akibe a kockázati tőke befektet, sok múlik tehát a vállalkozók elszántságán és "hitén". Azért ne legyenek illúzióink, Európában és főleg nálunk a pénzügyi szemlélet még mindig fontosabb, főleg a seed alprogramban, ahol csak 3-5 év van egy befektetés sikerre viteléhez. Gerő szerint nagyon fontos, hogy a csapat kompetens legyen és "valaki üzleti szemléletet vigyen a cégbe". Szerinte "hiába csinálja meg valaki a világ legjobb termékét, ha azt nem tudja eladni". A Conor Fund azt várja a leendő cégeitől, hogy üzleti tervük átgondolt és fókuszált legyen.

Mit adhat egy kockázati tőkés az induló vállalkozónak?

Erre a legegyszerűbb válasz, hogy tőkét. Nem véletlen, hogy Gerő is ezt hagyta legutoljára felsorolásában. Nézzük, mit nyerhet még egy induló vállalkozás, ha "házasságot" köt egy kockázati tőkealappal. Először is a Conor Fund rendelkezik vállalkozás-fejlesztési tapasztalattal, kiterjedt szakmai kapcsolati hálóval itthon és külföldön, a pénzügyi folyamatokat támogatni és kontrollálni tudják.

Milyen házasságot ígérhet egy seed-alapkezelő?

A tőkeinjekció egyszerre jelenthet lehetőséget és veszélyt is - amit nemcsak a cégeknek, de az alapkezelőnek is jól meg kell fontolnia. A valamivel több mint 40 milliós befektetés a legtöbb kis létszámú cég esetében egy évnyi működést sem fedez, és akkor nem beszéltünk még a fejlesztésekről (így talán érthető, a Conor miért "kész" termékkel érkező pályázókat vár). Aki tehát tőkéhez jut egy seed-alapból, jobb ha mihamarabb újabb tőkeinjekció után néz, már ha hosszabb távra akarja biztosítani a finanszírozást. A cégeknek azzal is számolniuk kell, hogy egy alapkezelő minél hamarabb kapcsolódik be projektbe, annak annál nagyobb a kockázata, vagyis a "frigy" annál kevésbé szól az egyenlő partnerek viszonyáról (ettől az még lehet korrekt kapcsolat). Ez nem probléma és nem kedvező feltétel - egyszerűen csak egy olyan tényező, amivel számolni kell.

Fontos jó tanács

A Conor Fund partnere szerint azonban fontos a fair megállapodás az alapkezelő és a leendő portfóliócégei között, a nyitottság és az őszinteség csak előreviszi a projektet. A leghasznosabb tanács, amit kezdő vállalkozásoknak adott Gerő Viktor, hogy ha kockázati tőkéhez fordulnak, a legfontosabb, hogy "tisztában legyenek a lehetőségeikkel, de a korlátaikkal is".

Ki vagy Jeremie? Kezdjük az alapoknál!
A 2007-2013-as időszakra az Európai Bizottság kezdeményezésére az Unió strukturális alapjainak egy részéből visszatérítendő jellegű finanszírozási támogatásokat hirdettek meg, aminek része a Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises-program, vagyis a Jeremie-program.

A források elosztására jött létre Magyarországon 2007-ben a Magyar Vállalkozásfinaszírozási (MV) Zrt, a 2 milliárd forint saját tőkével rendelkező cég az MFB-hez tartozik, de a forrásokkal kapcsolatos hatósági feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) végzi. A programra allokált teljes forrás 230 milliárd forint. Az MV Zrt. több programot is meghirdetett - ide tartozik például a kombinált mikrohitel, erről lásd korábbi cikkünket -, köztük a Kockázati Tőke-programot. Ennek keretében az MV Zrt. 2009 végén írt alá közvetítői szerződést 8 hazai kockázati tőketársasággal, melyek összesen 45 milliárd forinttal gazdálkodó kockázati tőkealap kezelésével rajtoltak el (ez volt a Jeremie I. kiírása).

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos