<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Általában majd' egy hónapos késéssel fizetnek a cégek egymásnak. Ez az átlag, amitől van sokkal hosszabb is, így mire pénzéhez jutna a vállalkozás, már rég lehúzta a rolót. A késedelmes fizetést, és így a cégek bedőlését is visszaszorítaná az a törvénymódosítás, amely júliustól szigorúan szabja meg a határidőket és a szankciókat.

Európa-szerte óriási problémát okoz a cégeknek, hogy a kintlévőségeik jelentős részéhez egyáltalán nem nem jutnak hozzá. Ahogy a Privátbankáron korábban megírtuk, 350 milliárd eurónyi követelést nem tudnak behajtani a cégek. Az Intrum Justitia követeléskezelő 31 országban végzett felmérése szerint néhány ország kivételével mindenhol romlott a helyzet.

Magyarországon tavaly a követelések 4 százalékát soha nem kapták meg a cégek, vagyis 1000 milliárd forintos veszteség termelődött. Felfalusi Péter, a követeléskezelő vezérigazgatója szerint a magas leírások kedvező "mellékhatása", hogy a tisztítás miatt jelentősen csökkent a 90 napon túli nem teljesített fizetések hányada.

A magyar vállalatok esetében az átlagos fizetési késedelem 27 napról 25 napra csökkent, amiben főként a hitelezők türelmetlensége, a gazdaság tisztulása és az állam fizetési fegyelmének javulása játszik szerepet. Továbbra is saját pénzügyi nehézségeik miatt nem fizetnek a cégek, az adminisztrációs hibákból fakadó nemfizetés visszaesett - mondta a szakember.

Rövidebb határidők

Magyarország július elsejétől alkalmazza azt az uniós irányelvet, amely csökkentené a fizetési határidőket. Négy fontos változás lesz a Szecskay Ügyvédi Iroda összefoglalója szerint:

- a számlákat 30 napon belül ki kell fizetni, ha másként nem állapodtak meg a felek,
- megállapodhatnak 30 napnál hosszabb fizetési határidőben, az azonban nem haladhatja meg a 60 napot. Azok a szerződések, amelyek ennél hosszabb határidőt rögzítenek, megtámadhatóak.
- emelkedik a késedelmi kamat mértéke, mégpedig úgy, hogy a tartozásra az adott félév első napján érvényes jegybanki alapkamat + 8 százalékpont összeget számíthatnak fel,
- késedelmes fizetés esetén pedig legalább 40 euró behajtási költséget is követelhet a számla kibocsátója.

A késedelmes fizetésekre vonatkozó jogszabályt, a 2013. évi XXXIV. törvény rendezi. A jogszabályt itt olvashatja el.

Miért probléma a késedelmes fizetés?

Egyszerű a válasz. A kisebb cégek a szó szoros értelemben csődbe mennek, ha nem kapják meg időben a pénzüket, de a nagyobbaknak is komoly nehézségeket okozhat a jelenség.

Vegyünk példának egy olyan vállalkozást, amely a különböző segéd- és betanított munka elvégzésére szerződik egy építőipari céggel, amely társasházakat épít. Az alvállalkozó minden nap a szerződésben meghatározott számban biztosítja a munkásokat az építkezésen. Letelik az első hónap, az alvállalkozó kiszámlázza a munkát. Közben kifizeti a járulékokat a munkások után, valamint megfinanszírozza a dolgozók szállítását is.

Jobb esetben sikerült megállapodni egy 45-60 napos fizetési határidőben, ami azt jelenti, hogy legalább 2,5-3 hónap mire pénzéhez jut, ha kifizetik időben. Ha nem, akkor több, miközben továbbra is fizetnie kell minden költséget. A kevésbé tőkeerős kisvállalkozások nehezen tudják több hónapra előre megfinanszírozni a költségeket. Nem ritka, hogy a vállalkozó még a házára is hitelt vesz fel, hogy működtetni tudja a céget. Szerencsés esetben aztán elkezdik kifizetni a számlákat és a helyzet lassan rendeződik. Csakhogy pont az építőiparban van a legnagyobb gond a nemfizetések miatt.

Még mindig sok cég dől be

Bár valamelyest javult a helyzet, még mindig sok cég dől be Magyarországon. És, ahogy évek óta, úgy most is az építőiparban volt a legrosszabb a helyzet. A Bisnode adatai szerint ebben az ágazatban az év első három hónapjában több mint a cégek 6 százaléka csődölt be.

 

 

Nem véletlen, hogy július elsejétől ebben az ágazatban más szabályozást is bevezetnek. Ahogy megírtuk, a lánctartozások visszaszorítása miatt létrejön a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, amely az építési szerződésekhez kapcsolódó teljesítéseket ellenőrzi majd. A szervezet lényege, hogy a kifizetések miatt induló bírósági eljárások idejét drasztikusan lecsökkenti. Abban segít, hogy ezek a problémás esetek 3-4 hónap alatt megoldódjanak.

Az állam mutat rossz példát?

Egy, a Privátbankárnak név nélkül nyilatkozó felszámolási szakember az egyik legnagyobb problémának a likviditási nehézségeket tartja. Leépültek a hitelek és sok cég a legegyszerűbb finanszírozási formához fordult, vagyis nem fizeti ki, vagy csak késve a beszállítókat. Ha ez sem elegendő, akkor előbb-utóbb nem fizeti be az adókat, végül már a dolgozók fizetését is visszatartja.

Szerinte hatékonyabban lehetne felszámolni a lánctartozást és kezelni a késedelmes fizetés miatt kialakult helyzet azzal a gyakorlattal, amelyet Romániában alkalmaznak. Annak az a lényege, hogy az adóhatóság nemcsak attól a cégtől hajthat be, amelyik tartozik neki, hanem attól is, amelyik annak a cégnek tartozik, amelyik neki tartozik.

A szakember szerint ugyanakkor Magyarországon az is problémát okoz, hogy sok esetben pont az állam az, aki nem fizet időben. Példának a zárolásokat említette. Ilyen esetben ugyanis az állam nem kevesebb szerződést köt, hanem kevesebbet fizet ki - ez pedig a már említett cégbedőlésekhez vezethet.

Szigorúbb szabályok, jobb fizetési morál?

Bár az építőiparon kívül is vannak ágazatok - fuvarozók, élelmiszeripar stb.-, ahol folyamatosak a csődeljárások, de alapvetően már most is tisztul a kép - mondta a Privátbankárnak Pertics Richárd, az Opten Informatikai Kft. céginformációs vezetője. A szakember szerint egyedül a vendéglátóipar, ahol még mindig 10-12 százalékkal több céget alapítanak, mint amennyi megszűnik.  

Ugyanakkor - tette hozzá Pertics - az új szabályok hatására a renitens nemfizetők, akik eddig próbáltak ügyeskedni, előbb-utóbb visszaszorulnak.  Már most is jellemző, hogy egyre több beszállító tájékozódik a leendő vevőiről. Ráadásul, aki teheti, a különböző hitelbiztosításokkal próbálja meg kivédeni a nehézségeket. A céginformációs vezető szerint fizetési és etikai szempontból is tisztul a piac.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos