<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A sajtó foglakozott azzal, hogy a Quaestort 2013-ban is megbüntették, de semmi igazán komolyat nem leltek. Valójában a pénzügyi csoport több tagját jó néhányszor megbüntették már korábban. Némelyik történet kalandos, van benne földúton talált irattár, engedély nélküli buxolás, ügyfélportfóliók jogtalan érintése, de vélhetően sima feledékenység is.

Talán az első az 1996. júniusi bírság lehetett, vagy legalábbis ez került ki a netre először, amelyet Quaestor-cégre róttak ki: a Quaestor Alapkezelő három befektetési alapjáról nem jelentették be időben a Magyar Tőkepiac című napilapban, hogy a befektetők hol és mikor nézhetik meg az éves jelentéseiket. Ezért alaponként ötvenezer, összesen 150 ezer forintot róttak ki rájuk.

Az inflációval mára nagyobb lenne

Az azóta eltelt közel húsz év és a – különösen a kilencvenes években tetemes – infláció miatt ez persze a jelenlegi árakon ennek többszöröse lehet. Mivel azonban az alapok működése akkor is erősen transzparens volt, a jelentéseket több helyre is be kellett nyújtaniuk és a letétkezelő vigyázott a vagyonra, elképzelhető, hogy csak sima feledékenységről vagy hanyagságról volt szó.

Az akkor ÁPTF-nek hívott felügyeleti hatóság 1997 júniusában százezer forintra bírságolta a Quaestor Értékpapírt, mivel úgy kötött kockázatos BUX-üzletekre szóló szerződéseket ügyfelekkel, hogy ez még nem volt belefoglalva az üzletszabályzatába. Ezen kívül a BUX-ügyleteket kötő ügyfelektől kért fedezet sem volt megfelelő, nem volt elég biztonságos a szintje. (A határidős BUX-nál és hasonló üzleteknél ha kedvezőtlen irányba mennek az árfolyamok, az ügyfélnek azonnal be kell fizetnie a veszteséget, lásd részletesebben itt. Ezért a hatóságok vagy a tőzsdék is előírnak egy minimális letétet, biztosítékot.)

A határozatban egyébként szerepel a "panasz" szó, így vélhetően egy ügyfél dobta fel a brókercéget.

Nincs fizetőképességid?

A Budapesti Értéktőzsde 1997. szeptemberében egyszerű figyelmeztetésben részesítette a Quaestor Értékpapírt, mert nem sikerült egy "Negyedéves fizetőképességi jelentés" nevű dokumentumot a megjelölt határidőn belül a tőzsde részére eljuttatni. Ez így eléggé ijesztően hangzik, mintha valakinek a fizetőképtelenségéről lenne szó, de vélhetően hamar pótolták.


A Quaestor Idegenforgalmi és Kereskedelmi Rt.-t – amely akkoriban a Quaestor-kötvények kibocsátója volt – azért büntették meg 1999 áprilisában, mert az akkori jogszabályok szerint be kellett volna vezettetnie a részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére. A félmillió forint elég soknak tűnik az akkori viszonyok között, később azonban ezt a bírságot visszavonták, mivel a tőzsde nem fogadta be, nem találta bevezethetőnek a papírt.

Trükkgyanús utólagos bejelentés

A dolog azonban eléggé trükkgyanús, a határozat szerint ugyanis idő közben előkerült egy igen mélyen a névérték töredékén. 12 százalékon született tőzsdén kívüli üzlet, amelyet korábban állítólag elfejeltettek lejelenteni. Ennek köszönhetően pedig az értékpapír teljes sorozatának piaci értéke a tőzsdei bevezetéshez szükséges minimumérték alá süllyedt. Micsoda mázli. (Hogy miért nem akar valaki tőzsdére menni, annak több oka lehet. Például a költségek, vagy hogy nem akar túl nagy transzparenciát.)

Meglehetősen zavaros ügyre derült fény 1999-ben, amiért július végén 900 ezer forintra büntették a brókercéget. A „Mogyoród-Beregtető zártkertekhez vezető erdei földút mellett kartondobozokban – más kommunális szemét mellett – 1999. június 16-án megtalált” dokumentumok miatt szabták ki ezt a bírságot, amelynek összege közel volt az akkoriban lehetséges maximumhoz.

Több száz ember adatai a földúton

„A vizsgálat megállapítása szerint több száz olyan szerződés található a megtalált dokumentumok között, melyen szerepel a befektető neve, székhelye vagy lakcíme, személyi igazolványszáma, az ügylet ideje és sorszáma, a befizetett, átutalt összeg” – folytatja a határozat. Ezzel a cégnél – vélhetően nagyon durván – megsértették az értékpapír-titkot. Hogy hogyan kerültek oda a dokumentumok, és miért, arról a Quaestor-csoport annak idején nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, a dolog szinte teljesen visszhang nélkül maradt.

A nyugdíjpénztárat is bírságolják

Ezután 2002 júliusában a Quaestor magánnyugdíj-pénztárát szólították fel különböző adatszolgáltatásai és nyilvántartásai rendbetételére, de bírságot nem szabtak ki. Később, 2003 júliusában azonban a pénztár is kapott 200 ezer forintnyi bírságot, amiért nem mindent hajtott végre egy 2002-es határozatból, ami különböző feladatokat, korrekciókat írt elő neki egy vizsgálat nyomán. De ezt nem az emberek fizették meg, az igazgatóság elnökét, Májer Zsoltot kötelezték a befizetésére.

Szintén 2003. júliusában megint az értékpapír-céget marasztalták el egy tízpontos listán szereplő kérdésekben, baj volt az aláírások rendjével, a portfólió-kezeléssel, a tőkemegfelelési mutatóval, a felügyeleti díj fizetésével és még több mindennel. Ez megint félmillió forintjába került a társaságnak.

Én számlám - te számlád

Jé, 2005 decemberében szintén félmilliós volt a számla, ezúttal tíz helyett nyolc pontban sorolták az ejnye-ejnyéket. Azért volt ott olyan, amit a szakavatott szem súlyosnak saccolhat meg. Az a mondat az első pontban, hogy „portfóliókezelési tevékenysége során tartsa be a saját és az általa kezelt portfóliók közötti ügyletkötésekre vonatkozó korlátozó rendelkezéseket”, valami olyasmit jelenthet, hogy időnként a brókercég vagyona és az ügyfelek vagyona között átkötöttek értékpapírokat. Vagyis saját számlájára üzletelhetett a bróker az ügyfeleivel, ami adott esetben a visszaélések melegágya lehet, ha valaki nem tisztességes.

Játszd újra, Q

A brókercég erről a jelek szerint nagyon nehezen szokott le, mániákusan csencselhetett az ügyfelek által neki kezelésre átadott vagyontömeggel, mert 2006. novemberében újra félmillióval suhintották meg, ugyanezért az egy dologért. A hibalista egyetlen pontból állt, ugyanaz a mondat jött elő megint a „saját és az általa kezelt portfóliók közötti ügyletkötésekről”.

Nem biztos, hogy ló

Ezek után már a 2013-as év következik, ha minden igaz, hacsak a figyelmünket vagy a Google keresőjének figyelmét nem kerülte el mégis néhány felügyeleti határozat. De aki ezek után azt hiszi, hogy a Quaestor-csoport egy trehány, állandóan hibát hibára halmozó csoport, állatorvosi ló volt és ennek alapján régen be kellett volna szántani a helyét, az nagyon téved. (Más kérdés, hogy az igazán lényeges szabálytalanságokat miért nem találták meg.)

A többi brókercég is sokszor hibázott, ennyi év alatt ennyi elmarasztalás a hazai befektetési piacon nem túl feltűnő, nem biztos, hogy ők voltak a legrendetlenebbek. Nemigen találni olyan cégcsoportot a piacon, akit ne büntettek volna meg vagy ne szólítottak volna fel valamire legalább néhány évente egyszer.

1000 forintos névértékkel indult a Quaestor részvénye - az 1999-es részvényfelosztásnál tizedeltek. Fotó: Eidenpenz József
A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG