6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A sajtó foglakozott azzal, hogy a Quaestort 2013-ban is megbüntették, de semmi igazán komolyat nem leltek. Valójában a pénzügyi csoport több tagját jó néhányszor megbüntették már korábban. Némelyik történet kalandos, van benne földúton talált irattár, engedély nélküli buxolás, ügyfélportfóliók jogtalan érintése, de vélhetően sima feledékenység is.

Talán az első az 1996. júniusi bírság lehetett, vagy legalábbis ez került ki a netre először, amelyet Quaestor-cégre róttak ki: a Quaestor Alapkezelő három befektetési alapjáról nem jelentették be időben a Magyar Tőkepiac című napilapban, hogy a befektetők hol és mikor nézhetik meg az éves jelentéseiket. Ezért alaponként ötvenezer, összesen 150 ezer forintot róttak ki rájuk.

Az inflációval mára nagyobb lenne

Az azóta eltelt közel húsz év és a – különösen a kilencvenes években tetemes – infláció miatt ez persze a jelenlegi árakon ennek többszöröse lehet. Mivel azonban az alapok működése akkor is erősen transzparens volt, a jelentéseket több helyre is be kellett nyújtaniuk és a letétkezelő vigyázott a vagyonra, elképzelhető, hogy csak sima feledékenységről vagy hanyagságról volt szó.

Az akkor ÁPTF-nek hívott felügyeleti hatóság 1997 júniusában százezer forintra bírságolta a Quaestor Értékpapírt, mivel úgy kötött kockázatos BUX-üzletekre szóló szerződéseket ügyfelekkel, hogy ez még nem volt belefoglalva az üzletszabályzatába. Ezen kívül a BUX-ügyleteket kötő ügyfelektől kért fedezet sem volt megfelelő, nem volt elég biztonságos a szintje. (A határidős BUX-nál és hasonló üzleteknél ha kedvezőtlen irányba mennek az árfolyamok, az ügyfélnek azonnal be kell fizetnie a veszteséget, lásd részletesebben itt. Ezért a hatóságok vagy a tőzsdék is előírnak egy minimális letétet, biztosítékot.)

A határozatban egyébként szerepel a "panasz" szó, így vélhetően egy ügyfél dobta fel a brókercéget.

Nincs fizetőképességid?

A Budapesti Értéktőzsde 1997. szeptemberében egyszerű figyelmeztetésben részesítette a Quaestor Értékpapírt, mert nem sikerült egy "Negyedéves fizetőképességi jelentés" nevű dokumentumot a megjelölt határidőn belül a tőzsde részére eljuttatni. Ez így eléggé ijesztően hangzik, mintha valakinek a fizetőképtelenségéről lenne szó, de vélhetően hamar pótolták.


A Quaestor Idegenforgalmi és Kereskedelmi Rt.-t – amely akkoriban a Quaestor-kötvények kibocsátója volt – azért büntették meg 1999 áprilisában, mert az akkori jogszabályok szerint be kellett volna vezettetnie a részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére. A félmillió forint elég soknak tűnik az akkori viszonyok között, később azonban ezt a bírságot visszavonták, mivel a tőzsde nem fogadta be, nem találta bevezethetőnek a papírt.

Trükkgyanús utólagos bejelentés

A dolog azonban eléggé trükkgyanús, a határozat szerint ugyanis idő közben előkerült egy igen mélyen a névérték töredékén. 12 százalékon született tőzsdén kívüli üzlet, amelyet korábban állítólag elfejeltettek lejelenteni. Ennek köszönhetően pedig az értékpapír teljes sorozatának piaci értéke a tőzsdei bevezetéshez szükséges minimumérték alá süllyedt. Micsoda mázli. (Hogy miért nem akar valaki tőzsdére menni, annak több oka lehet. Például a költségek, vagy hogy nem akar túl nagy transzparenciát.)

Meglehetősen zavaros ügyre derült fény 1999-ben, amiért július végén 900 ezer forintra büntették a brókercéget. A „Mogyoród-Beregtető zártkertekhez vezető erdei földút mellett kartondobozokban – más kommunális szemét mellett – 1999. június 16-án megtalált” dokumentumok miatt szabták ki ezt a bírságot, amelynek összege közel volt az akkoriban lehetséges maximumhoz.

Több száz ember adatai a földúton

„A vizsgálat megállapítása szerint több száz olyan szerződés található a megtalált dokumentumok között, melyen szerepel a befektető neve, székhelye vagy lakcíme, személyi igazolványszáma, az ügylet ideje és sorszáma, a befizetett, átutalt összeg” – folytatja a határozat. Ezzel a cégnél – vélhetően nagyon durván – megsértették az értékpapír-titkot. Hogy hogyan kerültek oda a dokumentumok, és miért, arról a Quaestor-csoport annak idején nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, a dolog szinte teljesen visszhang nélkül maradt.

A nyugdíjpénztárat is bírságolják

Ezután 2002 júliusában a Quaestor magánnyugdíj-pénztárát szólították fel különböző adatszolgáltatásai és nyilvántartásai rendbetételére, de bírságot nem szabtak ki. Később, 2003 júliusában azonban a pénztár is kapott 200 ezer forintnyi bírságot, amiért nem mindent hajtott végre egy 2002-es határozatból, ami különböző feladatokat, korrekciókat írt elő neki egy vizsgálat nyomán. De ezt nem az emberek fizették meg, az igazgatóság elnökét, Májer Zsoltot kötelezték a befizetésére.

Szintén 2003. júliusában megint az értékpapír-céget marasztalták el egy tízpontos listán szereplő kérdésekben, baj volt az aláírások rendjével, a portfólió-kezeléssel, a tőkemegfelelési mutatóval, a felügyeleti díj fizetésével és még több mindennel. Ez megint félmillió forintjába került a társaságnak.

Én számlám - te számlád

Jé, 2005 decemberében szintén félmilliós volt a számla, ezúttal tíz helyett nyolc pontban sorolták az ejnye-ejnyéket. Azért volt ott olyan, amit a szakavatott szem súlyosnak saccolhat meg. Az a mondat az első pontban, hogy „portfóliókezelési tevékenysége során tartsa be a saját és az általa kezelt portfóliók közötti ügyletkötésekre vonatkozó korlátozó rendelkezéseket”, valami olyasmit jelenthet, hogy időnként a brókercég vagyona és az ügyfelek vagyona között átkötöttek értékpapírokat. Vagyis saját számlájára üzletelhetett a bróker az ügyfeleivel, ami adott esetben a visszaélések melegágya lehet, ha valaki nem tisztességes.

Játszd újra, Q

A brókercég erről a jelek szerint nagyon nehezen szokott le, mániákusan csencselhetett az ügyfelek által neki kezelésre átadott vagyontömeggel, mert 2006. novemberében újra félmillióval suhintották meg, ugyanezért az egy dologért. A hibalista egyetlen pontból állt, ugyanaz a mondat jött elő megint a „saját és az általa kezelt portfóliók közötti ügyletkötésekről”.

Nem biztos, hogy ló

Ezek után már a 2013-as év következik, ha minden igaz, hacsak a figyelmünket vagy a Google keresőjének figyelmét nem kerülte el mégis néhány felügyeleti határozat. De aki ezek után azt hiszi, hogy a Quaestor-csoport egy trehány, állandóan hibát hibára halmozó csoport, állatorvosi ló volt és ennek alapján régen be kellett volna szántani a helyét, az nagyon téved. (Más kérdés, hogy az igazán lényeges szabálytalanságokat miért nem találták meg.)

A többi brókercég is sokszor hibázott, ennyi év alatt ennyi elmarasztalás a hazai befektetési piacon nem túl feltűnő, nem biztos, hogy ők voltak a legrendetlenebbek. Nemigen találni olyan cégcsoportot a piacon, akit ne büntettek volna meg vagy ne szólítottak volna fel valamire legalább néhány évente egyszer.

1000 forintos névértékkel indult a Quaestor részvénye - az 1999-es részvényfelosztásnál tizedeltek. Fotó: Eidenpenz József
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG