<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
A kamatok változatlanul alacsony szinten vannak, a felfutás több befektetési piacon már nagyon régóta tart. Mit érdemes most vásárolni, a tipikus kisbefektetőknek milyen főbb termékeket érdemes nyomon követni? Ha jól akarunk aludni, akkor főleg egy dolgot.

“Azt mondta valaki, az ingatlanalapok most a legjobbak”, “hallottam egy kötvényről, a nevét nem tudom, amelyik…”, “fogalmam sincs az egészről, de hozzájutottam néhány millió forinthoz, be kéne fektetni” – ilyen és hasonló kérdésekkel gyakran fordulnak a kisbefektetők a pénzügyekben járatosabb ismerőseikhez.

Ilyenkor nagyon nehéz bármit is mondani, mert mindenkinek más és más a megtakarítási célja, a megcélzott időtáv, a kockázatvállalási képessége. A bankok és brókercégek is először kifaggatják az ügyfelet ezekről a szempontokról, és annak alapján kínálnak neki rövidebb vagy hosszabb távra szóló, kockázatosabb vagy alacsonyabb kockázatú befektetést.

Azon persze nem kell csodálkozni, hogy ezek általában az adott pénzügyi csoport valamely termékére, alapjára, kötvényére vonatkozó ajánlások lesznek, jobb esetben állampapír. (Az utóbbinak az értékesítéséért is kapnak jutalékot.)

Lakossági állampapírok

A magyar állampapírok mostanában egyszerűen verhetetlenek. Egész Európa egy kamatsivatag, az euróra szinte sehol semmit nem fizetnek, vagy csak ezrelékekben mérik a kamatot. A magyar bankok forintkamatai is ritkán érik el az évi egy százalékot. (Ha igen, akkor az általában feltételekhez kötött.)

Az állam viszont mániákusan a magyar lakosságtól akar pénzt gyűjteni, ezért pofátlanul magas kamatot fizet az inflációkövető államkötvényekre. Az egy éves állampapír 2,5 és a két éves kötvény 3,25 százaléka is bőven veri a bankokat, de a csúcs az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP.)

Mostanában ezek például 4,2, illetve 4,5 százalékot fizetnek, ami a három százalékhoz közelítő inflációhoz képest is kedvező. Ha pedig tovább nő az infláció, a kamat is tovább nő. Ez az egyetlen eszköz, amely garantálja az infláció utolérését, és teljesen biztonságosnak tekinthető, nyugodt álmot biztosít.

(Erről írtunk itt»»»» és itt»»»», valamint az eurós magyar inflációkövető kötvényekről is itt»»»».)

Hosszú kötvényt rövid távra

Az említett inflációkövető papírok kapcsán felmerül a kérdés: Rövidebb távon gondolkodó befektetőknek érdemesebb-e a két éves fix kamatú államkötvényt venni? Nem, mert ha öt éves inflációkövetőt veszek és két év után visszaváltom, akkor jobban járok. A visszaváltáson egy százalékot vesztek, a kamaton majdnem hármat nyerek. Hasonló a helyzet az egy éves fix papírokkal is.

Az azonban nincs kizárva, hogy idő közben változtatnak a visszaváltás feltételein, magasabb levonást alkalmaznak. Korábban egy helyett kettő százalék volt. De lehet, hogy még így is megérné, futamidőtől függ.

Ingatlanalapok

Az ingatlanalapok befektetési jegyei mostanában vagy túlteljesítik a kockázatmentes állampapírokat, vagy nem. A Raiffeisen alapjának hosszú távon is jó volt a hozama, de annak a kockázata is nagyobb. (Erről és az okokról itt írtunk.) Legalábbis tavaly a Duna House és az Európa alapok hozama volt még viszonylag magas. De nincs arra garancia, hogy ez később is így lesz. Sokaknak pedig nem sikerült a lakossági állampapírokat lényeges mértékben lekörözniük.

Az ingatlanpiac évek óta felfelé tart, lehet, hogy ez még folytatódik pár évig, de az is lehet, hogy fordul a trend. Hosszú ideje nem volt recesszió, azaz gazdasági visszaesés, lehet, hogy pár éven belül újra bekövetkezik.

Ha mégis ingatlanalap mellett döntünk: még maguk az alapkezelők is azt szokták mondani, hogy csak a tőkénk kisebb hányadát fektessük be. Például 5-10, esetleg húsz százalékát.

Részvények

Hosszú távon szóba jöhet még részvénybefektetés, például részvényalapokon keresztül. Ám a részvénypiacon nem vagyunk messze a válság utáni abszolút csúcsoktól. Sok éves emelkedés után tavaly év végén volt ugyan némi korrekció, de nem igazán nagy. A részvények nem biztos, hogy olcsóak lettek.

Intő jel, hogy a kisbefektetők hajlamosak emelkedésben vásárolni, amikor nagy az optimizmus a részvénypiacon. Majd esésben eladni, amikor mindenki pesszimista. Vagyis drágán venni és olcsón eladni, ahogy nem kéne.

Lehet, hogy akkor kellene részvényt venni, amikor mindenki pesszimista? Egy ronda zuhanás, krach után. (A részvénypiaci kilátásokról itt írtunk az egyik legjobb alapkezelőt, a Hold Alapkezelőt idézve. Itt pedig új indexalapokról, amelyeket a BÉT-en lehet venni.)

Fix kötvények? Most?

Vannak még egyéb fi kamatozású kötvények, kötvényalapok. Ám az amerikai Fed már többször emelt a kamatokon, előbb-utóbb az EKB és a magyar MNB is emelhet. A kötvénypiacok is sok éves emelkedésen vannak túl, sőt tulajdonképpen egy több évtizedes trend után vagyunk. Nagyon bizonytalan, lehet-e a kötvénypiacon jó hozamot elérni a következő években. Vagy inkább lehet-e jobbat, mint az említett lakossági állampapírokkal.

Oszd meg, de ne most

Normál esetben is mindenképpen keverni kell a befektetéseket, nem szabad egy dologba tenni mindent, és kisbefektetőknél a nagyobb részét nem árt állampapírban tartani. De most nem vagyunk normál körülmények között. “Mindenbuborékról” beszélnek, ami azt jelenti, hogy az alacsony kamatok és a pénzbőség (jegybankok pénznyomtatása) miatt a legtöbb befektetési eszköz (részvény, kötvény, ingatlan stb.) ára nagyon magasra emelkedett mostanában. Indokolt lehet a nagyfokú óvatosság, nem gyávaság pénzünk 80-90, akár 100 százalékát is állampapírban tartani.

Az adózás

Bármit veszünk is, az értékpapírokat mindenképpen érdemes úgynevezett tbsz-számlára (tartós befektetési számlára) helyezni, hogy az árfolyamnyereség és kamat adóját megúszhassuk. Öt naptári év után az adó nulla, de három év után is tíz százalékra csökken.

Akkor is érdemes ezt megtenni, ha nem tudjuk, meddig fogjuk tartani a befektetésünket, mert nincs semmilyen büntetés, hátrány, ha idő előtt nyúlunk hozzá. Csak az amúgy is esedékes adót kell kifizetni.

Egyéb adócsökkentő befektetések, mint nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), pénztárak is szóba jöhetnek. De elsősorban akkor, ha az ottani befektetés hozama legalább megközelítően versenyképes a lakossági állampapírokkal. (És a költségek nem túl magasak.) Ellenkező esetben, amit nyerünk a személyi jövedelemadó-kedvezményen, azt elveszíthetjük az egyéb tételeken.

Adjunk a babáknak

De a legeslegjobb befektetés jelenleg a szintén inflációkövető Babakötvény (évi 5,4 százalék kamata, de nemsokára 5,8 lehet) és a hozzá kapcsolódó Start száma. Az utóbbira befizetett összegeket még az állam is kiegészíti az éves befizetések tíz százalékával, de maximum 6000 forinttal, valamint egy egyszeri támogatást ad az elején. Ahol baba, kisgyerek van a családban, ezt a lehetőséget egészen biztosan érdemes teljesen kihasználni.

Egy biztos, az átlagos kisbefektetőknek inkább óvakodniuk kéne a devizaügyletekről, a különböző alternatív, különleges, speciális befektetésektől. Minden olyan ügylettől, amely tőkeáttételt alkalmaz, mint CFD-k, opciók, turbó certifikátok. Vagy először nagyon alaposan elmélyedni ezek fortélyaiban.

(Ez a cikk semmiképpen sem jelent befektetési tanácsadást, és nem biztat semmilyen befektetési termék vagy más eszköz megvételére vagy eladására, csupán ismeretterjesztési célokat szolgál.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Izgalmak az állampapírpiacon, meglepően jól teljesítő kriptodevizák
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 16:15
Sok fontos hír érkezett januárban az állampapírpiaci befektetők számára, új inflációs adat, új államkötvénykamatok, lényeges hozamszintváltozások. A kriptodeviza-piac is izgalmas volt, tíz éve nem volt ilyen jó hónapja a bitcoinnak, de néhány kriptóágazat sokkal jobb eredményt ért el.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni?
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Állampapír / Kötvény Ez most a három legjobb állampapír
Eidenpenz József | 2023. január 24. 05:47
Nagyon bejön a 16 százalékos forintkamat az embereknek, 107 milliárd forinttal ugrott meg egy hét alatt a PMÁP-kötvények értékesítése. Nagyon izgalmas lehet a folytatás is, a prognózisok alapján lehet olyan év, amikor a papír 19,5 százalékos kamatot fizet majd, miközben az infláció már csökken. De vannak, akik emellett eurós és dolláros kötvényt is ajánlanak.
Állampapír / Kötvény Mától lehet venni az új, trükkös állampapírt 16 százalékos kamattal
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 09:03
Megjelent a palettán a 16 százalékos kamatozású állampapír-sorozat.
Állampapír / Kötvény Megvan, mi a trükkje az új lakossági államkötvénynek
Eidenpenz József | 2023. január 17. 05:47
A vártnál kedvezőbb, de így is EU-rekorder inflációs adat után tisztábban látunk, hogy mennyit fizetnek az inflációkövető lakossági kötvények. Amelyekből új sorozatokat bocsátanak ki csütörtöktől, nagyon hasonló feltételekkel, de egy kis trükköt csak elrejtettek a konstrukcióban. Tartják magukat a diszkontkincstárjegyek hozamai 13 százalék felett.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Állampapír / Kötvény 4,25 milliárd dollárnyi devizaadósságot vett fel a kormány
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 09:50
Magyarország sikeresen bocsátott ki devizakötvényeket 4,25 milliárd dollár értékben - derül ki Varga Mihály csütörtöki Facebook-posztjából.
Állampapír / Kötvény Már 16 százalékos kamatot is lehet kapni egy állampapírral – itt a lista a legjobbakról
Privátbankár.hu | 2023. január 2. 15:25
Az elmúlt években jelentősen megemelték az állampapírok kamatát, és az inflációkövető állampapírok kamata is kiemelkedően magas a jelentős pénzromlás miatt. Milyen állampapírok közül választhatunk? A money.hu összeállítása.
Állampapír / Kötvény Megnyugodott az állampapírpiac, de még bőven kétszámjegyű kamatokat lehet kapni
Eidenpenz József | 2022. december 17. 14:41
Egy újabb izgalmas hét után erősödött a forint, és főleg a hosszú futamidejű állampapírok hozamai csökkentek. A rövid oldalon még mindig találni 13 és 14 százalék közötti fix hozamokat. Ennél sokkal többet fizethetnek azonban az inflációkövető államkötvények a következő mintegy két évben.
Állampapír / Kötvény Bukni akar? Akkor megint ne csináljon semmit!
Privátbankár.hu | 2022. december 12. 16:54
Bár az utóbbi egy év inflációja nagyon magas volt, a következő egy évben mérséklődés várható. A becslések alapján egyes államkötvények így könnyen túlszárnyalhatják a következő egy és két év inflációs adatát. A legrosszabb választás pedig készpénzt tartani, vagyis egyáltalán nem befektetni. (Hangfelvétellel.)
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG