<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kamatok változatlanul alacsony szinten vannak, a felfutás több befektetési piacon már nagyon régóta tart. Mit érdemes most vásárolni, a tipikus kisbefektetőknek milyen főbb termékeket érdemes nyomon követni? Ha jól akarunk aludni, akkor főleg egy dolgot.

“Azt mondta valaki, az ingatlanalapok most a legjobbak”, “hallottam egy kötvényről, a nevét nem tudom, amelyik…”, “fogalmam sincs az egészről, de hozzájutottam néhány millió forinthoz, be kéne fektetni” – ilyen és hasonló kérdésekkel gyakran fordulnak a kisbefektetők a pénzügyekben járatosabb ismerőseikhez.

Ilyenkor nagyon nehéz bármit is mondani, mert mindenkinek más és más a megtakarítási célja, a megcélzott időtáv, a kockázatvállalási képessége. A bankok és brókercégek is először kifaggatják az ügyfelet ezekről a szempontokról, és annak alapján kínálnak neki rövidebb vagy hosszabb távra szóló, kockázatosabb vagy alacsonyabb kockázatú befektetést.

Azon persze nem kell csodálkozni, hogy ezek általában az adott pénzügyi csoport valamely termékére, alapjára, kötvényére vonatkozó ajánlások lesznek, jobb esetben állampapír. (Az utóbbinak az értékesítéséért is kapnak jutalékot.)

Lakossági állampapírok

A magyar állampapírok mostanában egyszerűen verhetetlenek. Egész Európa egy kamatsivatag, az euróra szinte sehol semmit nem fizetnek, vagy csak ezrelékekben mérik a kamatot. A magyar bankok forintkamatai is ritkán érik el az évi egy százalékot. (Ha igen, akkor az általában feltételekhez kötött.)

Az állam viszont mániákusan a magyar lakosságtól akar pénzt gyűjteni, ezért pofátlanul magas kamatot fizet az inflációkövető államkötvényekre. Az egy éves állampapír 2,5 és a két éves kötvény 3,25 százaléka is bőven veri a bankokat, de a csúcs az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP.)

Mostanában ezek például 4,2, illetve 4,5 százalékot fizetnek, ami a három százalékhoz közelítő inflációhoz képest is kedvező. Ha pedig tovább nő az infláció, a kamat is tovább nő. Ez az egyetlen eszköz, amely garantálja az infláció utolérését, és teljesen biztonságosnak tekinthető, nyugodt álmot biztosít.

(Erről írtunk itt»»»» és itt»»»», valamint az eurós magyar inflációkövető kötvényekről is itt»»»».)

Hosszú kötvényt rövid távra

Az említett inflációkövető papírok kapcsán felmerül a kérdés: Rövidebb távon gondolkodó befektetőknek érdemesebb-e a két éves fix kamatú államkötvényt venni? Nem, mert ha öt éves inflációkövetőt veszek és két év után visszaváltom, akkor jobban járok. A visszaváltáson egy százalékot vesztek, a kamaton majdnem hármat nyerek. Hasonló a helyzet az egy éves fix papírokkal is.

Az azonban nincs kizárva, hogy idő közben változtatnak a visszaváltás feltételein, magasabb levonást alkalmaznak. Korábban egy helyett kettő százalék volt. De lehet, hogy még így is megérné, futamidőtől függ.

Ingatlanalapok

Az ingatlanalapok befektetési jegyei mostanában vagy túlteljesítik a kockázatmentes állampapírokat, vagy nem. A Raiffeisen alapjának hosszú távon is jó volt a hozama, de annak a kockázata is nagyobb. (Erről és az okokról itt írtunk.) Legalábbis tavaly a Duna House és az Európa alapok hozama volt még viszonylag magas. De nincs arra garancia, hogy ez később is így lesz. Sokaknak pedig nem sikerült a lakossági állampapírokat lényeges mértékben lekörözniük.

Az ingatlanpiac évek óta felfelé tart, lehet, hogy ez még folytatódik pár évig, de az is lehet, hogy fordul a trend. Hosszú ideje nem volt recesszió, azaz gazdasági visszaesés, lehet, hogy pár éven belül újra bekövetkezik.

Ha mégis ingatlanalap mellett döntünk: még maguk az alapkezelők is azt szokták mondani, hogy csak a tőkénk kisebb hányadát fektessük be. Például 5-10, esetleg húsz százalékát.

Részvények

Hosszú távon szóba jöhet még részvénybefektetés, például részvényalapokon keresztül. Ám a részvénypiacon nem vagyunk messze a válság utáni abszolút csúcsoktól. Sok éves emelkedés után tavaly év végén volt ugyan némi korrekció, de nem igazán nagy. A részvények nem biztos, hogy olcsóak lettek.

Intő jel, hogy a kisbefektetők hajlamosak emelkedésben vásárolni, amikor nagy az optimizmus a részvénypiacon. Majd esésben eladni, amikor mindenki pesszimista. Vagyis drágán venni és olcsón eladni, ahogy nem kéne.

Lehet, hogy akkor kellene részvényt venni, amikor mindenki pesszimista? Egy ronda zuhanás, krach után. (A részvénypiaci kilátásokról itt írtunk az egyik legjobb alapkezelőt, a Hold Alapkezelőt idézve. Itt pedig új indexalapokról, amelyeket a BÉT-en lehet venni.)

Fix kötvények? Most?

Vannak még egyéb fi kamatozású kötvények, kötvényalapok. Ám az amerikai Fed már többször emelt a kamatokon, előbb-utóbb az EKB és a magyar MNB is emelhet. A kötvénypiacok is sok éves emelkedésen vannak túl, sőt tulajdonképpen egy több évtizedes trend után vagyunk. Nagyon bizonytalan, lehet-e a kötvénypiacon jó hozamot elérni a következő években. Vagy inkább lehet-e jobbat, mint az említett lakossági állampapírokkal.

Oszd meg, de ne most

Normál esetben is mindenképpen keverni kell a befektetéseket, nem szabad egy dologba tenni mindent, és kisbefektetőknél a nagyobb részét nem árt állampapírban tartani. De most nem vagyunk normál körülmények között. “Mindenbuborékról” beszélnek, ami azt jelenti, hogy az alacsony kamatok és a pénzbőség (jegybankok pénznyomtatása) miatt a legtöbb befektetési eszköz (részvény, kötvény, ingatlan stb.) ára nagyon magasra emelkedett mostanában. Indokolt lehet a nagyfokú óvatosság, nem gyávaság pénzünk 80-90, akár 100 százalékát is állampapírban tartani.

Az adózás

Bármit veszünk is, az értékpapírokat mindenképpen érdemes úgynevezett tbsz-számlára (tartós befektetési számlára) helyezni, hogy az árfolyamnyereség és kamat adóját megúszhassuk. Öt naptári év után az adó nulla, de három év után is tíz százalékra csökken.

Akkor is érdemes ezt megtenni, ha nem tudjuk, meddig fogjuk tartani a befektetésünket, mert nincs semmilyen büntetés, hátrány, ha idő előtt nyúlunk hozzá. Csak az amúgy is esedékes adót kell kifizetni.

Egyéb adócsökkentő befektetések, mint nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), pénztárak is szóba jöhetnek. De elsősorban akkor, ha az ottani befektetés hozama legalább megközelítően versenyképes a lakossági állampapírokkal. (És a költségek nem túl magasak.) Ellenkező esetben, amit nyerünk a személyi jövedelemadó-kedvezményen, azt elveszíthetjük az egyéb tételeken.

Adjunk a babáknak

De a legeslegjobb befektetés jelenleg a szintén inflációkövető Babakötvény (évi 5,4 százalék kamata, de nemsokára 5,8 lehet) és a hozzá kapcsolódó Start száma. Az utóbbira befizetett összegeket még az állam is kiegészíti az éves befizetések tíz százalékával, de maximum 6000 forinttal, valamint egy egyszeri támogatást ad az elején. Ahol baba, kisgyerek van a családban, ezt a lehetőséget egészen biztosan érdemes teljesen kihasználni.

Egy biztos, az átlagos kisbefektetőknek inkább óvakodniuk kéne a devizaügyletekről, a különböző alternatív, különleges, speciális befektetésektől. Minden olyan ügylettől, amely tőkeáttételt alkalmaz, mint CFD-k, opciók, turbó certifikátok. Vagy először nagyon alaposan elmélyedni ezek fortélyaiban.

(Ez a cikk semmiképpen sem jelent befektetési tanácsadást, és nem biztat semmilyen befektetési termék vagy más eszköz megvételére vagy eladására, csupán ismeretterjesztési célokat szolgál.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18640 18570 18940 -0,59% 0 0 4 064 492 990 Ft 2021-10-20 17:12:18
MOL 2720 2710 2750 -0,29% 0 0 1 959 978 378 Ft 2021-10-20 17:09:08
MTELEKOM 431 427 433 +1,17% 0 0 218 789 670 Ft 2021-10-20 17:13:46
RICHTER 8670 8525 8670 +1,52% 0 0 1 178 355 820 Ft 2021-10-20 17:05:20
OPUS 243 240 244 -0,41% 0 0 61 214 672 Ft 2021-10-20 16:48:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos